Παναθηναϊκός VS ΑΕΚ: Το απόλυτο Crash Test του ντέρμπι που θα κρίνει τον τίτλο (vids)

Παναθηναϊκός VS ΑΕΚ: Το απόλυτο Crash Test του ντέρμπι που θα κρίνει τον τίτλο (vids)

Κώστας Τόπας 09:18 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:43 - 14.08.2024

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα κοντράρονται στην Λεωφόρο (30/04, 20:0), σε ένα ντέρμπι που θα κρίνει πολλά για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή!

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρουν τις δυνάμεις τους την Κυριακή (30/04, 20:00) στη Λεωφόρο, σε ένα ντέρμπι που θα κρίνει πολλά για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή στη Stoiximan Super League. Οι δύο ομάδες μετέτρεψαν το πρωτάθλημα σε καθαρά δική τους υπόθεση το τελευταίο διάστημα και ο νικητής στο μεταξύ τους παιχνίδι θα πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα, τρεις αγωνιστικές πριν την αυλαία των Play Offs.

Την περασμένη αγωνιστική τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, επικρατώντας του Βόλου με 2-0 και του ΠΑΟΚ με 4-0 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να συγκατοικούν στην κορυφή της βαθμολογίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι όποια ομάδα κερδίσει την Κυριακή (30/04) στο «Απόστολος Νικολαϊδης» αποκτά πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Αν οι δύο ομάδες αναδειχθούν ισόπαλες, όμως, και με δεδομένο ότι η διαφορά τερμάτων θα είναι ίδια (σ.σ. δεν μετράει η καλύτερη επίθεση) τότε ο τίτλος θα κριθεί στη θέση που τερμάτισαν οι δύο μονομάχοι στην κανονική περίοδο. Κι αυτή είναι ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτό σημαίνει ότι μοναδικό σενάριο για να αποκτήσει πλεονέκτημα η ΑΕΚ σε ισοβαθμία με τους «πράσινους» είναι να κερδίσει την Κυριακή μέσα στη Λεωφόρο.

Τι ισχύει στην ισοβαθμία ΑΕΚ και Παναθηναϊκού - Ποιος παίρνει το πρωτάθλημα
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:39 - 24.04.2023

Τι ισχύει στην ισοβαθμία ΑΕΚ και Παναθηναϊκού - Ποιος παίρνει το πρωτάθλημα

Μετά τα μεγάλα διπλά της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού σε Φάληρο και Τούμπα αντίστοιχα, η αγωνία για την πρωτιά κορυφώνεται, με τις δύο ομάδες να συνεχίζουν ισόβαθμες πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Ας δούμε όμως μέσα από την «γλώσσα» της στατιστικής τι έχουν καταφέρει να κάνουν οι δύο ομάδες, έπειτα από 32 αναμετρήσεις που έχουν δώσει τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα.

Τα μεγαλύτερα σερί

Αδιαμφισβήτητα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πρωταγωνιστούν στο φετινό πρωτάθλημα κι έχουν καταφέρει χάρη στις εντυπωσιακές τους εμφανίσεις να βρίσκονται δίκαια στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Η ομάδα όμως που είχε το μεγαλύτερο σερί έως τώρα ήταν αυτή των «πρασίνων». Συγκεκριμένα το συγκρότημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει καταφέρει να τρέξει ένα σερί 16 αγώνων χωρίς να γνωρίσει ήττα, σε αντίθεση με την Ένωση του Ματίας Αλμέιδα που έφτασε τα 11 ματς, χωρίς κάποια ομάδα να την υποχρεώσει σε αρνητικό αποτέλεσμα.

Tα περισσότερα πέναλτι

Παναθηναϊκός κι ΑΕΚ είναι οι δύο ομάδες που έχουν λάβει τα περισσότερα πέναλτι τη φετινή σεζόν. Οι «πράσινοι» έχουν στήσει την μπάλα εννέα φορές από την άσπρη βούλα, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν ένα πέναλτι λιγότερο από τον «συγκάτοικο» τους στη βαθμολογία. Από τα εννέα, ο Παναθηναϊκός έχει ευστοχήσει στα οχτώ, χάνοντας ένα με τον Βόλο, ενώ η Ένωση έχει δει δύο από τις οκτώ φορές την μπάλα να μην καταλήγει στα αντίπαλα δίχτυα.

Γιοβάνοβιτς vs Αλμέιδα

Ιβάν Γιοβάνοβιτς & Ματίας Αλμέιδα ©Intime

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στα ηνία του Παναθηναϊκού από το 2021. Σε διάστημα δύο χρόνων έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα και να της ανακτήσει την χαμένη αυτοπεποίθησή της, προκειμένου σήμερα να απολαμβάνει την κορυφή στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Την τρέχουσα σεζόν ο 60χρονος Σέρβος τεχνικός σε 38 παιχνίδια έχει καθοδηγήσει τους «πράσινους» σε 25 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και πέντε ήττες, με απολογισμό τερμάτων 52:19, σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Γιοβάνοβιτς μετράει 2.18 πόντους ανά αγώνα σε αντίθεση με τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ έχε μεγαλύτερο συντελεστή στους πόντους ανά αγώνα, με 2.38 και απολογισμό 30 νίκες, τρεις ισοπαλίες και έξι ήττες και 80:19 σε όλες τις διοργανώσεις.

Τα νούμερα των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα:

ΟΜΑΔΕΣ:Παναθηναϊκός (εντός έδρας)ΑΕΚ (εκτός έδρας)
Πόντοι ανά παιχνίδι  2.402.19
Νίκες  (%)73%69%
Ισοπαλίες (%)20%12%
Ηττες7%19%
Γκολ που σημειώθηκαν ανά παιχνίδι 1.401.69
Γκολ που δέχθηκαν ανά παιχνίδι0.400.56
Συνολικά γκολ ανά αγώνα1.802.25

Τα λεπτά των γκολ που έχουν πετύχει οι δύο ομάδες:

Με μια γρήγορη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γκολ, Παναθηναϊκός κι ΑΕΚ τα έχουν πετύχει στο δεύτερο ημίχρονο. Συγκεκριμένα η Ένωση (εκτός έδρας) έχει πετύχει 13 τέρματα κι έχει δεχθεί μόλις τέσσερα, ενώ οι «πράσινοι» στην έδρα τους, μετράνε τέσσερα γκολ περισσότερα από τους «κιτρινόμαυρους» κι έχουν δεχθεί ένα λιγότερο.

ΟΜΑΔΕΣΠαναθηναϊκός (εντός έδρας)ΑΕΚ (εκτός έδρας)
0-152/02/2
16-301/03/0
31-455/25/4
46-602/36/2
61-753/06/1
76-908/15/0
1ο Ημίχρονο8/210/6
2ο Ημίχρονο13/417/3

Η ιστορία των αναμετρήσεων

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός ©Intime

Ο Παναθηναϊκός έχει χτίσει ένα εντυπωσιακό σερί στην έδρα του, καθώς τις τελευταίες τρεις φορές που υποδέχθηκε την Ένωση, δεν γνώρισε ήττα. Συγκεκριμένα μέτρησε δύο νίκες και μία ισοπαλία, με το τελευταίο τρίποντο να χρονολογείται στις 11 Σεπτεμβρίου του 2022, όταν κι επικράτησε με 2-1. Από την άλλη η ΑΕΚ, τελευταία φορά που γεύτηκε τη χαρά της νίκης στην έδρα των «πρασίνων» ήταν στις 9 Μάιου του 2021. Σε ένα ματς για τα Play Offs, η Ένωση επικράτησε με 1-0, χάρη στο γκολ του Πέτρου Μάνταλου. Συνολικά, ο Παναθηναϊκός μετράει 35 νίκες στο «σπίτι» του, σε αντίθεση με τους «κιτρινόμαυρους» που έχουν καταφέρει να φύγουν 15 φορές από τη έδρα του Παναθηναϊκού με τους τρεις βαθμούς στην τσέπη τους. Μόνο 17 μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν λήξει δίχως νικητή στην έδρα των «πρασίνων».

Σπόραρ vs Λιβάι Γκαρσία

Αντράζ Σπόραρ & Λιβάι Γκαρσία ©Intime

Στο φετινό πρωτάθλημα, μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας και βρισκόμενοι στην έβδομη αγωνιστική των Play Offs, ο Παναθηναϊκός έχει βρει 45 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Τα περισσότερα γκολ τα έχει πετύχει ο Αντράζ Σπόραρ, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 11 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ ακολουθεί ο Αϊτόρ με οκτώ. Από την άλλη, η ΑΕΚ έχει σκοράρει 62 τέρματα, με τον Λιβάι Γκαρσία να είναι ο πρώτος της σκόρερ με 14 τέρματα στη Stoiximan Super League και τον Πινέδα να ακολουθεί οκτώ γκολ. 

Πολυφωνία στο σκοράρισμα

Παλάσιος & Πινέδα ©Intime

Την τρέχουσα σεζόν τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στην ΑΕΚ, επικρατεί πολυφωνία στο σκοράρισμα. Οσον αφορά τους γηπεδούχους της Κυριακής (30/04), 13 ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να βρουν δίχτυα φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. Η ΑΕΚ ωστόσο έχει δει 17 παίκτες του ρόστερ της να στέλνουν την μπάλα στο πλεκτό. Παρακάτω είναι ο πίνακας με τους παίκτες των δύο ομάδων που έχουν χριστεί σκόρερ φέτος, σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο πίνακας των σκόρερ των δύο ομάδων

ΠαναθηναϊκόςΑΕΚ
Αντράζ Σπόραρ 14 γκολ Λιβάι Γκαρσία 18 γκολ
Αϊτόρ 8 γκολΟρμπελίν Πινέδα 9 γκολ
Φώτης Ιωαννίδης 7 γκολΝορντίν Άμραμπατ 8 γκολ
Σεμπάστιαν Παλάσιος 6 γκολΜιγιάτ Γκατσίνοβιτς 8 γκολ
Τσέριν 4 γκολΣέρχιο Αραούχο 7 γκολ
Βέρμπιτς 3 γκολΠέτρος Μάνταλος 6 γκολ
Φακούντο Σάντσες 1 γκολΣτίβεν Τσούμπερ 6 γκολ
Χουανκάρ 1 γκολΤομ Φαν Βέερτ 5 γκολ
Δημήτρης Κουρμπέλης 1 γκολΑαρολντ Μουκουντί 2 γκολ
Χόρντουρ Μάγκνουσον 1 γκολΘεοδόσης Μαχαίρας 2 γκολ
Λάζλο Κλαϊνχάισλερ 1 γκολΓεράσιμος Μήτογλου 2 γκολ
 Νταμιάν Σιμάνσκι 1 γκολ
 Ντομακόι Βίντα 1 γκολ
 Μιχάλης Κοσίδης 1 γκολ
 Βένταντ Ραντόνια 1 γκολ
 Γιώργος Μουστακόπουλος 1 γκολ