Παναθηναϊκός: Αυτά θα του δώσει στο γήπεδο ο Φακούντο Πελίστρι

Παναθηναϊκός: Αυτά θα του δώσει στο γήπεδο ο Φακούντο Πελίστρι

Λάμπρος Γκαραγκάνης 13:45 - 20.08.2024 / Ανανεώθηκε: 16:16 - 21.08.2024

Ο Φακούντο Πελίστρι έρχεται στον Παναθηναϊκό για να δώσει άφθονη ποιότητα στα εξτρέμ. Το Sportal.gr αναλύει τα skills του Ουρουγουανού παικταρά, αναδεικνύει σε ποια θέση μπορεί να βοηθήσει το Τριφύλλι και παρουσιάζει την πλήρη στατιστική του 23χρονου ανά θέση.

Πενιαρόλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αλαβές, Γρανάδα. Τον προσεχή Δεκέμβριο ο Φακούντο Πελίστρι κλείνει τα 23 του χρόνια και όμως η καριέρα του περιλαμβάνει υψηλές παραστάσεις. Ας μην πέτυχε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ας μην έπιασε... Οι «κόκκινοι διάβολοι» έδωσαν τον Οκτώβριο του 2020 στην ομάδα της Ουρουγουάης 8,5 εκατ. ευρώ, για να εντάξουν στο δυναμικό τους ένα wonderkid της εποχής. Τελικά, ο Πελίστρι φόρεσε τη φανέλα της αγγλικής ομάδας 25 φορές με 2 ασίστ συγκομιδή.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Κ21 μέτρησε 9 συμμετοχές (709 λεπτά συμμετοχής), με 3 γκολ και 1 ασίστ. Στατιστική θαυμάσια, αλλά σε μικρό δείγμα αγώνων. Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι δανεισμοί, δίχως ο Ουρουγουανός εξτρέμ να έχει ένα μόνιμο και ασφαλές περιβάλλον να αναδείξει τις δυνατότητές του. Το πενταετές συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν το επόμενο καλοκαίρι, με τους «κόκκινους διαβόλους» να έχουν την option τού +1.

Φακούντο Πελίστρι: Το παιδί που έμαθε να λέει «όχι» για να ζήσει το όνειρό του! (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:08 - 20.08.2024

Φακούντο Πελίστρι: Το παιδί που έμαθε να λέει «όχι» για να ζήσει το όνειρό του! (vid)

Ο Φακούντο Πελίστρι ετοιμάζεται να αφήσει πίσω του το κεφάλαιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα πετάει την ταμπέλα του «ταλέντου», ώστε να ηγηθεί στην προσπάθεια του «τριφυλλιού» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι δρόμοι ήταν δύο: Είτε επέκταση συμβολαίου και εκ νέου δανεισμός, είτε πώλησή του. Ο Παναθηναϊκός, αποφασισμένος να δώσει ένα... φορτηγό λεφτά, προχώρησε με σταθερά βήματα και προσεκτικές κινήσεις, εξασφαλίζοντας τη συμφωνία με τους Άγγλους αλλά και αυτή με τον, διστακτικό, στην αρχή ποδοσφαιριστή. Σίγουρα, η επαφή και γνωριμία με τον Ντιέγκο Αλόνσο (πρώην προπονητή της Εθνικής Ουρουγουάης) έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Παναθηναϊκός: Που θα χρησιμοποιηθεί ο Πελίστρι...

Οι αριθμοί του 23χρονου Λατινοαμερικάνου ανά θέση, στην επαγγελματική του καριέρα, μαρτυρούν και που του αρέσει να αγωνίζεται. Αλλά και που τον υπολόγιζαν οι προπονητές του. Που νιώθει πιο άνετα να αναπτύξει τα skills του, που μπορεί να γίνει πολύτιμος για το Τριφύλλι. Ο Πελίστρι είναι δεξιός εξτρέμ, με 101 συμμετοχές, 5 γκολ και 9 ασίστ καριέρας. Αριστερά έχει αγωνιστεί 9 φορές, με 2 γκολ συγκομιδή. Δεύτερος επιθετικός 2 φορές, σέντερ φορ 1 και «10άρι» καμία...

Και όμως ως επιτελικός μέσος άρχισε να τραβάει το ενδιαφέρον μεγάλων ποδοσφαιρικών σύλλόγων, πριν καταλήξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν αγωνιζόταν στην Πενιαρόλ Κ19. Εκεί έπαιζε στο «10» και μεταλλάχθηκε σε εξτρέμ μόλις έκανε το ταξίδι για την Αγγλία. Στην Αλαβές είχε τον ίδιο ρόλο, παίζοντας λίγο πιο εσωτερικά. Η τάση του να συγκλίνει είναι δεδομένη, κατάσταση που ταιριάζει σε αυτό που θέλει ο Ντιέγκο Αλόνσο από τους wingers του.

Βοηθάει πολύ στο build up των επιθέσεων, διότι είναι καλός στη μεταβίβαση μπάλας σε κοντινές αποστάσεις, με έφεση στο 1 vs 1. Είτε στα «φτερά», είτε στον άξονα. Η σκέψη του είναι γρήγορη με το που θα υποδεχθεί την μπάλα. Αν έχει την ευκαιρία να τρέξει απέναντι στον αντίπαλο, θα το κάνει δίχως να το επεξεργαστεί. Δεν θα επιχειρήσει να τον περάσει με κάποια εξεζητημένη ενέργεια, θα στηριχθεί στο starter pack των ικανοτήτων ενός κανονικού εξτρέμ. Καλή πρώτη επαφή μπάλας, ταχύτητα με αυτήν και ντρίμπλα όπου χρειάζεται.

Του αρέσει, επίσης, να υποδέχεται την πάσα από συμπαίκτες του με πλάτη στην αντίπαλη εστία. Να παίρνει την μπάλα από τους αμυντικούς έτσι και στη συνέχεια να γυρίζει με πιβοτάρισμα, φτιάχνοντας παιχνίδι. Με το build up που ο Παναθηναϊκός εφαρμόζει, αυτό αποτελεί θείο δώρο αν μπορέσει να το κάνει αποδοτικά. Σπάζοντας την αντίπαλη πίεση ψηλά, με τις κινήσεις του, είτε στον άξονα είτε στον «ασβέστη». Έχοντας, κυρίως, ανεπτυγμένη την αίσθηση - για μεσοεπιθετικός - να εφαρμόσει αμυντική πίεση στον αντίπαλο.

Παναθηναϊκός: Προσπάθεια για να δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα ο Πελίστρι
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:39 - 20.08.2024

Παναθηναϊκός: Προσπάθεια για να δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα ο Πελίστρι

Ο Παναθηναϊκός εντείνει τις ενέργειές του, για να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της συμφωνίας με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Φακούντο Πελίστρι, ώστε να δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για τα παιχνίδια με τη Λανς.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, αν και δεν έχουμε δει ακόμα από τον Αλόνσο τριάδα (ή πεντάδα) στην άμυνα, ειδικά σε βαθμολογικά ντέρμπι στην Ελλάδα ή σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, όπου ο Παναθηναϊκός έχει ένα σκορ να προστατεύσει και θέλει να κρατήσει μπάλα αλλά και να αμυνθεί με επάρκεια, ο Πελίστρι μπορεί να προσφέρει λύσεις στον άξονα.

Σε ένα ενδεχόμενο 5-4-1 για παράδειγμα, μπορεί να είναι ο παίκτης πίσω από τον φορ, που με ποιοτικές κατοχές θα τον υποστηρίξει βοηθώντας ταυτόχρονα και την ισορροπία στα μέτρα προς τα μετόπισθεν.

Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει την πιο ακριβή αγορά του όλων των εποχών, φέρνοντας παίκτη στο 23ο έτος της ηλικίας του, στέλεχος της Εθνικής Ουρουγουάης, από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μένει αυτή η τεράστια και σπουδαία επένδυση να του βγει στο χορτάρι...