Σε μία ιστορικής σημασίας αποκάλυψη προχώρησε η Belle Époque Εκδοτική, δημοσιεύοντας τον πρώτο ύμνο του Παναθηναϊκού, ο οποίος ηχογραφήθηκε μετά το Πρωτάθλημα του 1930. Όλες οι πληροφορίες και οι στίχοι για το μοναδικό ντοκουμέντο, κειμήλιο της Παναθηναϊκής ιστορίας.
«Σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος»... Στους στίχους αυτούς δονούνται και θα δονούνται οι εκατομμύρια φίλοι του Παναθηναϊκού. Είναι ο τρίτος ύμνος των Πράσινων, ο οποίος γράφτηκε από τον Γιώργο Οικονομίδη σε μουσική Γιώργου Μουζάκη. Μετά την πρώτη ερμηνεία του Λέανδρου Παπαθανασίου, ακολούθησε αυτή που επικρατεί έως σήμερα και συνοδεύει όλους τους αγώνες και τις εκδηλώσεις της αθηναϊκής ομάδας. H μοναδική ερμηνεία του αείμνηστου Γιάννη Βογιατζή, από το 1962.
Είχε προηγηθεί ο δεύτερος, χρονικά, ύμνος του Τριφυλλιού από τους Κοφινιώτη και Βέλλα. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε γνωστοποιηθεί στο ευρύ Παναθηναϊκό κοινό ο πρώτος ύμνος, ο οποίος ηχογραφήθηκε το 1931 στο Βερολίνο. Μέχρι τώρα διασωζόταν το ρεφρέν: «Ζήτω ένδοξε, μεγάλε. Ζήτω ένδοξε, τρανέ. Της Αθήνας μας καμάρι, ζήτω Παναθηναϊκέ».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της βιογραφίας του Άγγελου Μεσσάρη, στις 29/12/2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ακούστηκε για πρώτη φορά μπροστά στους παρευρισκόμενους και στις 2/1/2025 στα social media της Belle Époque Εκδοτικής. Πρόκειται για μία ιστορική αποκάλυψη, διότι το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε το 1931, μετά το Πρωτάθλημα τού 1930 και το περιβόητο 8-2 απέναντι στον Ολυμπιακό.
19:51 - 29.12.2024
Παρουσιάστηκε η βιογραφία του θρυλικού παίκτη του Παναθηναϊκού Άγγελου Μεσσάρη (gallery)
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάστηκε το νέο εγχείρημα της Belle Époque Εκδοτικής, το βιβλίο «Το μυστικό του Άγγελου Μεσσάρη», που αποτελεί τη βιογραφία του αξέχαστου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού. Σε μία εκδήλωση που έχει έντονο Παναθηναϊκό χρώμα, με γνωστούς φίλους του Τριφυλλιού να μιλούν και να τραγουδούν για τον Άγγελο Μεσσάρη.
Ο πρώτος ύμνος του Παναθηναϊκού ηχογραφήθηκε στη Γερμανία και στην εκτέλεση συμμετείχε η Μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Το δισκάκι 45 στροφών δεν βγήκε ποτέ στην αγορά. Ο ύμνος παιζόταν σε εκδηλώσεις, τον τραγουδούσαν οι φίλαθλοι της ομάδας, αλλά ποτέ, έως τώρα, δεν είχε ακουστεί ολόκληρος με τους πλήρεις στίχους και τη μελωδία.
Η Belle Époque Εκδοτική, μετά από ιστορική έρευνα, έφτασε στο μοναδικό διασωθέν αντίτυπο, το οποίο κυκλοφορεί σε τριακόσιες υπερσυλλεκτικές ρέπλικες, μαζί με τη βιογραφία του Μεσσάρη «Το μυστικό του Άγγελου Μεσσάρη» και τον νέο τόμο του Graphic Novel «1908». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.vivliapao.gr.
Στο video που ανέβηκε στα social media της γνωστής εκδοτικής εταιρείας μπορείτε να ακούσετε τον πρώτο ύμνο του Παναθηναϊκού. Στη σχετική ανάρτηση αναφέρονται τα εξής: «Με μεγάλη συγκίνηση, η Belle Epoque Εκδοτική αποκαλύπτει τον πρώτο ύμνο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου! Το τραγούδι που ακούμε, ηχογραφήθηκε μετά το θρυλικό πρωτάθλημα του 1930 και τον άθλο τού 8-2 απέναντι στον Ολυμπιακό.
Ο ύμνος ηχογραφήθηκε στη Γερμανία από την εταιρεία “Phonycord-Flexible” και συμμετέχει η Μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Το 7ιντσο δισκάκι 45 στροφών δεν βγήκε ποτέ στην αγορά. Κόπηκαν ελάχιστα αντίτυπα, ώστε να ακούγεται από τα μεγάφωνα της νεόκτιστης εξέδρας του γηπέδου στην οδό Τσόχα. Σήμερα, το μοναδικό διασωθέν αντίτυπο έφτασε στα χέρια της Belle Époque και βάση αυτού, δημιουργήθηκαν 300 υπέρ-συλλεκτικές ρέπλικες.
Η παρθενική παρουσίαση του ύμνου έγινε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Το μυστικό του Άγγελου Μεσσάρη» και του νέου τόμου του graphic novel “1908”. Οι ρέπλικες διατίθενται προς πώληση σε συλλεκτικά πακέτα μόνο στο vivliapao, μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων».
Αυτά είναι τα λόγια του πρώτου ύμνου του Τριφυλλιού, για την «αποκρυπτογράφηση» των οποίων ευχαριστούμε τον συγγραφέα της Belle Époque Εκδοτικής, Αριστοτέλη Μπενόγλου. Mια και η φθορά από τα 94 χρόνια που πέρασαν, από την ηχογράφηση, έκαναν κάποια κομμάτια του ύμνου ηχητικά δυσδιάκριτα.
«Δοξασμένος, τιμημένος, είναι ο Παναθηναϊκός
της Αθήνας το καμάρι πάντοτε θα είναι αυτός
Αντικρίζοντας τη δόξα, εις τα γήπεδα προβάλλει
με τη θρυλική σημαία, για να τη δοξάσει πάλι
Ζήτω ένδοξε μεγάλε, ζήτω ένδοξε τρανέ
της πατρίδας μας καμάρι, ζήτω Παναθηναϊκέ
Ένας είναι το καμάρι και τη δόξα έχει αυτός
o δαφνοστεφανωμένος, ο Παναθηναϊκός
Λευκοπράσινη φανέλα κι έχει ως σήμα το τριφύλλι
τον φοβούνται οι εχθροί του και τον αγαπούν οι φίλοι
Ζήτω ένδοξε μεγάλε, ζήτω ένδοξε τρανέ
της Αθήνας μας καμάρι, ζήτω Παναθηναϊκέ».