Παναθηναϊκός: Γιατί έμεινε εκτός αποστολής ο Μαξ

Ο Φίλιπ Μαξ

Παναθηναϊκός: Γιατί έμεινε εκτός αποστολής ο Μαξ

Λάμπρος Γκαραγκάνης 20:16 - 21.09.2024 / Ανανεώθηκε: 20:43 - 21.09.2024

Πόσο έκπληξη είναι η απουσία του Φίλιπ Μαξ από την αποστολή του αγώνα με τον Πανσερραϊκό για το Πρωτάθλημα; Το Sportal.gr επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο αποφάσισε προεπιλογή 21 παικτών για το ματς του ΟΑΚΑ κόντρα στον Πανσερραϊκό, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Ουσιαστικά, την τελική 20άδα που θα έχει στο γήπεδο και τον πάγκο συν τον τρίτο γκολκίπερ Λίλο, ο οποίος θα «κοπεί» και μπήκε για το ζέσταμα των τερματοφυλάκων.

Η απουσία του Φίλιπ Μαξ είναι αυτή που μπαίνει στο κάδρο περισσότερο, διότι με τους Άντραζ Σπόραρ και Δημήτρη Λημνιό το πράγμα δείχνει που πηγαίνει με τα τώρα δεδομένα. Δεν υπολογίζονται στη first unit, κατά συνέπεια αποτελούν συμπληρωματικά κομμάτια του ενεργού ρόστερ. Μάλιστα, ο Έλληνας εξτρέμ βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση μια και δεν είναι ούτε στην ευρωπαϊκή λίστα για τη League Phase του Conference League.

Ο Γερμανός αριστερός μπακ, όμως, και η μη παρουσία του σε ένα, σχετικά, βατό παιχνίδι συνθέτουν μία κατάσταση ασυμβίβαστη με το status του στον Παναθηναϊκό. Σε συνάρτηση με την προοπτική που ήρθε (για βασικός αντί του Μλαντένοβιτς) και αναλογικά με τα χρήματα που λαμβάνει (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως).

Στο μυαλό του Ντιέγκο Αλόνσο ουδείς μπορεί να είναι. Αυτός προετοίμασε την ομάδα για μία ολόκληρη εβδομάδα, αυτός χαράσσει τους στόχους, αυτός επιλέγει. Ωστόσο, το Sportal.gr θα επιχειρήσει μία αιτιολόγηση του αποκλεισμού του Φίλιπ Μαξ από την αποστολή του για τον αγώνα Πρωταθλήματος με τον Πανσερραϊκό.

Περισσότερα λεπτά στην Ελλάδα από τον Μλαντένοβιτς, αλλά...

Λόγω των συμμετοχών που έχει «γράψει» ήδη στην Ευρώπη, ο Σέρβος φαίνεται όχι έχει πάρει επ’ ώμου το βάρος της κάλυψης του αριστερού άκρου της άμυνας φέτος. Και το έχει κάνει: 6/6 ευρωπαϊκά παιχνίδια, σε Europa League και Conference League, βασικός με 570 λεπτά συμμετοχής. Αγωνίστηκε, δηλαδή, σε όλα τα ματς, με την παράταση στο Άμστερνταμ, κόντρα, στον Άγιαξ μέσα. Και είναι λογικό. Μπορεί να έχασε την προετοιμασία, λόγω Euro, αλλά ξέρει την ομάδα καλύτερα από τον 31χρονο Γερμανό.

Στην Ελλάδα, όμως, το μοτίβο χρησιμοποίησης στη θέση δεν είναι το ίδιο. Ο Φίλιπ Μαξ έχει πάρει, ελάχιστα, παραπάνω λεπτά (183 vs 177), σε μία λιγότερη συμμετοχή (3 vs 4). Ο Κεντροευρωπαίος αμυντικός άρχισε βασικός στα παιχνίδια με Αστέρα AKTOR (0-1) και Λεβαδειακό (1-0) στο ΟΑΚΑ, ενώ μπήκε ως αλλαγή στο 2-2 της Λεωφόρου με την Athens Καλλιθέα. Σε κανένα δεν ήταν καλός. Εμφανίστηκε άτολμος επιθετικά. Όχι με τρανταχτά λάθη στο πεδίο δράσης του, ούτε, φυσικά, ευθύνεται αυτός για τα άσχημα αποτελέσματα και τις μέτριες εμφανίσεις της ομάδας. Στο διάστημα της διακοπής, επιπλέον, πέρασε και μία ίωση λόγω της οποίας έχασε κάποιες προπονήσεις.

Γενικά, είναι προφανές ότι θέλει χρόνο για να μπει στο ενεργό rotation του Τριφυλλιού και κυρίως να αντιληφθεί την τακτική, αλλά και να αναπτύξει πρωτοβουλία. Με τον Αλόνσο να επιχειρεί, απέναντι στον Πανσερραϊκό, να δοκιμάσει μία 11άδα η οποία θα στηρίζεται στους παίκτες που άρχισαν με τον ΠΑΟΚ και θα έχει το βλέμμα στην έξοδο, με την ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Μαξ δεν κατέχει θέση βασικού στο πλάνο του. Επομένως, έκρινε πως είναι προτιμότερο να «βάλει» μία εβδομάδα ακόμα προπονήσεων με την ομάδα και να αρχίσει να μπαίνει ξανά στο ενεργό rotation, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα στις αρχές Οκτωβρίου.

Κώτσιρας, ως δεύτερος αριστερός μπακ...

Πράγματι δεν είναι και η πιο λογική επιλογή να διαμορφώνεται η προεπιλογή μίας ομάδας με τρεις δεξιούς μπακ (Βαγιαννίδης, Μπάλντοκ, Κώτσιρας) και με έναν αριστερό (Μλαντένοβιτς). Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι στα δίδυμα που δημιουργούνται στις θέσεις, ο Κώτσιρας λογίζεται ως ένας πολυθεσίτης παίκτης. Μπορεί να αγωνιστεί δεξιός μπακ, μπορεί ως χαφ (είχε προσφέρει πέρυσι, ωστόσο φέτος υπάρχουν λύσεις και δεν προκύπτει ότι θα αγωνιστεί στον άξονα), μπορεί και ως αριστερός μπακ.

Ο Φίλιπ Μαξ ανακοινώθηκε στις 5 Αυγούστου 2024. Έως τότε, ο Έλληνας αμυντικός είχε... βάλει πλάτη στη θέση. Και στην προετοιμάσια και σε φιλικά, όπως στη νίκη στη Λεωφόρο, με 3-1, επί της ΑΕΚ Λάρνακας (τότε στον πάγκο της ήταν ο νυν τεχνικός του Πανσερραϊκού Φεράντο) στις 13 Ιουλίου. Σε εκείνο το παιχνίδι, όπου ο Παναθηναϊκός είχε, συνολικά, καλή εικόνα για τα δεδομένα της εποχής, η άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά ήταν Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Κώτσιρας, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται στο 65’ από τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς.

Ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι ο Ντιέγκο Αλόνσο προτίμησε να βάλει στην αποστολή τον Γιάννη Κώτσιρα, που κόπηκε από την τελική 20άδα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ως εναλλακτική επιλογή του Σέρβου. Και γιατί θεωρεί ότι στην παρούσα φάση είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Μαξ και γιατί έχει παίξει ξανά στη θέση και για να μην τον βγάλει για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι εκτός μετά τη Θεσσαλονίκη. Όλα παίζουν ρόλο στην απόφαση ενός προπονητή, όταν θέλει να κρατήσει ισορροπίες και ενεργό, αγωνιστικά και ψυχολογικά, το ρόστερ του.