Παναθηναϊκός: Η παράδοση, οι αποδείξεις και η εμφάνιση των πρωταγωνιστών

Οι Ιωαννίδης και Αλόνσο.

Παναθηναϊκός: Η παράδοση, οι αποδείξεις και η εμφάνιση των πρωταγωνιστών

Λάμπρος Γκαραγκάνης 11:52 - 06.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:12 - 06.10.2024

Οι Πράσινοι υποδέχονται στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, για την 7η αγωνιστική του Πρωταθλήματος, με απόλυτο στόχο τη νίκη που θα τους φέρει κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας. Η ώρα να βγουν μπροστά οι ηγέτες τους και το σχέδιο του Ντιέγκο Αλόνσο.

Παρά το γεγονός ότι η απουσία από τον τίτλο της εγχώριας Stoiximan Super League έχει επιμηκυνθεί χρονικά, κατάσταση που μόνο ως φθοροποιός μπορεί να χαρακτηριστεί για τον οργανισμό, τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός συντηρεί μία αρκετά καλή παράδοση με τον μεγάλο του αντίπαλο στην Ελλάδα.

Από τη σεζόν 2021/22, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 14 φορές σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Αφήνοντας έξω τον αγώνα της 22ας Οκτωβρίου 2023. Διότι κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες, με 3-0, άνευ αγώνα, υπέρ του Τριφυλλιού για την κροτίδα που έπεσε στον Χουάνκαρ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η παράδοση, το διάστημα αυτό, είναι ευνοϊκή για τους γηπεδούχους.

Στα υπόλοιπα 13 παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός νίκησε τα 5, έμεινε σε 7 ισοπαλίες με τους Πειραιώτες, ενώ ηττήθηκε μονάχα 1 φορά ανεξαρτήτως έδρας. Στο, κεκλεισμένων των θυρών, ματς του Φαλήρου (8/5/2023), με 1-0, όπου παρατάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του να νοσούν από κορωνοϊό. Εκεί όπου έχασε στο 90λεπτο, έχασε και τον τίτλο...

Μέσα στο 2024, μάλιστα, ο Παναθηναϊκός έχει αποκλείσει τους «ερυθρόλευκους» από το Κύπελλο Ελλάδας με 2 ισοπαλίες (1-1 στη Λεωφόρο, 0-0 στο «Καραϊσκάκης» και 6-7 στα πέναλτι). Τους νίκησε 2 φορές για το Πρωτάθλημα, με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο, 2-0 στη Λεωφόρο και 3-1 στο Φάληρο. Τέλος, στον πιο πρόσφατο αγώνα της 19ης Μαΐου έμεινε στο 2-2, εντός έδρας, σε ματς που προηγήθηκε 2-0 με τον υπηρεσιακό Χρήστο Κόντη στον πάγκο.

«Παίζονται» πολλά περισσότερα από τη νίκη

H συγκομιδή των 8 βαθμών και οι 10 χαμένοι, μετά από 6 αγωνιστικές, έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στους Πράσινους. Ωστόσο, όλοι οι συνδιεκδικητές του τίτλου κάνουν γκέλες και αυτό επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να μείνει κοντά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Αν νικήσει στο ΟΑΚΑ...

Πέραν του βαθμολογικού κινήτρου, το διακύβευμα για τον Παναθηναϊκό είναι πολλαπλό. Ο Ντιέγκο Αλόνσο βρίσκεται υπό πίεση και υπό κρίση, τουλάχιστον στο μυαλό της φίλαθλης κοινής γνώμης. Σαφέστατα, και αυτό δείχνουν οι οιωνοί, το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά και για το status του Ουρουγουανού προπονητή.

Το σχέδιο του Αλόνσο

Από τον αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την ΑΕΚ, και την ήττα 2-0, άλλαξαν 6 πρόσωπα στην ενδεκάδα της ευρωπαϊκής πρεμιέρας στη League Phase του Conference League στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα έμεινε στον πάγκο, δίχως να αγωνιστεί, ο Γεντβάι που επιστρέφει βασικός. Χρησιμοποιήθηκαν, ως αλλαγή, οι Αράο, Ιωαννίδης, Τετέ και Ουναΐ. Ο Μπάλντοκ, φαβορί για να επιστρέψει στο δεξί άκρο της άμυνας, επίσης ήταν στην αποστολή δίχως, όμως, να πάρει λεπτά συμμετοχής.

Η αποστολή του Αλόνσο για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

19:58 - 05.10.2024

Η αποστολή του Αλόνσο για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ο Ουρουγουανός προπονητής πήρε 24 παίκτες για το ματς της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, στο ΟΑΚΑ, κόντρα στους Πειραιώτες. Εκτός έμεινε ξανά ο Γιώργος Βαγιαννίδης, όπως και ο Μάγκνουσον. Μπήκε στην προεπιλογή ο Νίκας.

Άπαντες είναι σίγουροι ή φαβορί για το αρχικό σχήμα στον αγώνα του ΟΑΚΑ. Ο Ντραγκόφσκι θα είναι στη θέση του τερματοφύλακα, ο Μλαντένοβιτς (που έχει σηκώσει πολύ βάρος, μέχρι τώρα, στη σεζόν) θα καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας. Πάντα υπάρχει, ως προοπτική, ο γυρισμός του Αράο στους στόπερ. Ειδάλλως, θα αρχίσει ο Ίνγκασον. Και ο Ισλανδός έχει επιβαρυνθεί πολύ με σερί ματς, στην Μπάνια Λούκα, μάλιστα, ως αριστερός κεντρικός αμυντικός.

Η κορυφή της επίθεσης, με Τετέ, Ιωαννίδη και Πελίστρι μοιάζει η πιο «καθαρή» γραμμή από πλευράς εκτιμήσεων. Στα χαφ, αν ο Αράο μείνει εκεί θα πλαισιωθεί από τον Μαξίμοβιτς ή τον Τσέριν και έναν εκ των Μπακασέτα ή Ουναΐ. Αν οπισθοχωρήσει στο κέντρο άμυνας, τότε η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Μαξίμοβιτς και Τσέριν, με έναν εκ των Μπακασέτα, Ουναΐ αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

Είναι προφανές ότι για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πάρει το μέγιστο και το επιθυμητό χρειάζεται τους παίκτες - ηγέτες του να βγουν μπροστά. Υλικό υπάρχει, η ποιότητα ξεχειλίζει, οπότε αυτό που προσδοκά ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος του Τριφυλλιού είναι όλο αυτό το πακέτο να κάνει θραύση στο χορτάρι και να καθορίσει την έκβαση του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.