Παναθηναϊκός: Η συνταγή για την ανατροπή σκηνικού στο Άμστερνταμ

Παναθηναϊκός: Η συνταγή για την ανατροπή σκηνικού στο Άμστερνταμ

Λάμπρος Γκαραγκάνης 11:29 - 15.08.2024 / Ανανεώθηκε: 02:39 - 16.08.2024

Το εις βάρος του 1-0, στο ΟΑΚΑ, αποτελεί τροχοπέδη πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό. Που μπορεί, όμως, να ελπίζει για την ανατροπή. Το Sportal.gr αναλύει τα δεδομένα και παρουσιάζει τη συνταγή επιτυχίας...

Αποστολή στο Άμστερνταμ

Στην παρουσίασή του, στο Νομισματικό Μουσείο, ο Ντιέγκο Αλόνσο είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι τα συστήματα τα κάνουν οι ποδοσφαιριστές και τα χαρακτηριστικά τους. Εννοώντας ότι δεν έχει νόημα, για παράδειγμα, μία τακτική 4-4-2, αν δεν έχεις τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές να το εφαρμόσουν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Σε τρία επίσημα ματς, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού έχει ακολουθήσει την πεπατημένη. Με τον μεταγραφικό σχεδιασμό να μην έχει ολοκληρωθεί είναι αναγκασμένος και απολύτως συνειδητοποιημένος ότι θα προχωρήσει, στο διάστημα αυτό, με τον πυρήνα του ρόστερ που βρήκε από τους προκατόχους του. Η Μπότεφ Πλόβντιβ, αν και κανονική ομάδα (όχι σαν άλλες των θερινών προκριματικών), δεν αποτέλεσε υψηλό εμπόδιο στον 2ο προκριματικό του Europa League.

Ο Άγιαξ, όμως, που και αυτός έχει νέο προπονητή ήταν ικανός και τυχερός. Δικαίως νίκησε, με 1-0, στο ΟΑΚΑ και ας ασκήθηκε, εντός και εκτός, κριτική στον Φρανσέσκο Φαριόλι για την κυνική λογική του. Το ζήτημα είναι τι θα μπορέσει να κάνει ο Παναθηναϊκός. Πως θα παίξει με το μυαλό των Ολλανδών, στη sold out έδρα τους. Αν υπάρχει αγωνιστικός τρόπος να γυρίσει ο... διακόπτης και η ελληνική ομάδα να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0, περνώντας στα playoffs του Europa League.

Το Sportal.gr αναλύει ένα τετράπτυχο τακτικής διαφοροποίησης, που μπορεί να φέρει αλλαγή δεδομένων. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, ούτε κριτική στον προπονητή γίνεται, ούτε εισηγήσεις. Μία διαφορετική ματιά, ενδεχομένως, στο πως το Τριφύλλι μπορεί να παρουσιαστεί βελτιωμένο και πιο αποτελεσματικό στη "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα".

Αράο ως αριστερός στόπερ: Ο Γεντβάι έχει κάνει ορισμένα από τα χειρότερα παιχνίδια καριέρας στον Παναθηναϊκό, ανεξαρτήτως προπονητή, ως αριστερός στόπερ. Και αμυντικά λανθάνει συχνά και στο build up δεν βοηθάει. Σίγουρα η εκ νέου μετατόπιση του παικταρά Αράο στο κέντρο άμυνας αφαιρεί δυναμική στη μεσαία γραμμή. Όμως πλάι στον Ίνγκασον, τον στόπερ που έλειπε δεξιά, μπορούν να συνθέσουν ένα άκρως ενδιαφέρον κέντρο άμυνας.

Ιωαννίδης αντί Γερεμέγεφ: Ο Σουηδός έχει 3/6 γκολ στα επίσημα, φετινά, ματς του Παναθηναϊκού. Κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μάθει να παίζει και έξω από την αντίπαλη περιοχή, τραβώντας αμυνόμενους και σπάζοντας μπάλες, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι η ευστοχία με τη μία επαφή. Ο Φώτης Ιωαννίδης, όμως, κάνει πολλά περισσότερα στο γήπεδο. Δημιουργεί το απρόβλεπτο, παίζει με την ίδια ευκολία στο κουτί και στα πλάγια, σκοράρει με καλή συχνότητα και, γενικά, περνάει, περισσότερο παιχνίδι από τα πόδια του.

Επιτέλους, Τετέ: Ο Βραζιλιάνος μπήκε στο... καθαρισμένο εκτός έδρας ματς με την Μπότεφ Πλόβντιβ. Θα μπορούσε να έχει τρεις ασίστ, όμως οι Λημνιός, Σπόραρ και Γερεμέγεφ αστόχησαν. Με τον Άγιαξ, στον 1ο αγώνα, δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο. Η παρουσία του στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής από την αρχή, θα τονώσει το απρόβλεπτο στοιχείο στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Αρκεί να μην τραβιέται τόσο ως εσωτερικός χαφ, όπως πριν μία εβδομάδα στο ΟΑΚΑ. Ταχύτητα, κίνηση με την μπάλα, 1vs1 και ασίστ γκολ τα προσδοκώμενα. Απέναντί του θα βρει τον αριστερό μπακ Χάτο, που έχει ανεβάσματα στο παιχνίδι του αφήνοντας χώρους στα μετόπισθεν.

Ματς που δεν ταιριάζει στον Τζούριτσιτς: Μπορεί να είναι από τους καλύτερους, έως τώρα, στα παιχνίδια και στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού. Κόντρα στον δεξιό μπακ Ρενσχ, όμως, δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Γιατί είχε αντίπαλο πιο γρήγορο και δυνατό. Με αμυντική προσήλωση μέτρια μεν, κάτι που, ωστόσο, δεν κόστισε στον Άγιαξ. Ο Σέρβος δεν είναι εξτρέμ. Μπορεί να παίξει δεύτερος επιθετικός ή πίσω από τον φορ. Σε παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός θα πάει στην κόντρα δεν ταιριάζει. Μέχρι να έρθει ο νέος αριστερός εξτρέμ, σε τέτοια ματς, ο Μαντσίνι είναι προτιμότερος. Εφόσον το Τριφύλλι θα χρειαστεί να παίξει στην αντεπίθεση πολύ.