Με την ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ ο Παναθηναϊκός «παρκάρει» σε πάγκο κι εξέδρα περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ!
i

©intime

Με την ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ ο Παναθηναϊκός «παρκάρει» σε πάγκο κι εξέδρα περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ!

Γιώργος Σακελλαρίου 17:34 - 14.09.2024 / Ανανεώθηκε: 17:34 - 14.09.2024

Ο Παναθηναϊκός αύξησε σημαντικά το μπάτζετ του το καλοκαίρι και ο Ντιέγκο Αλόνσο είναι αναγκασμένος ν’ αφήνει στον πάγκο ή και στην εξέδρα παίκτες με υψηλά συμβόλαια.

Μία μεγάλη ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα κι Ευρώπη, οφείλει να έχει και ποιοτικό ρόστερ.

Αυτό σημαίνει φυσικά και υψηλό κόστος. Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ξόδεψε αρκετά χρήματα γι’ αγορές και συμβόλαια για παίκτες όπως οι Τετέ, Πελίστρι, Ουναϊ, Ίνγκασον, Μαξ, Μαξίμοβιτς. Αγόρασε επίσης τους Ντραγκόφσκι, Γεντβάι, που ήταν δανεικοί.

Η αξία του ρόστερ στο φετινό πρωτάθλημα εκτιμάται στα 106,58 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός, αν βγάλουμε από την εξίσωση παίκτες όπως οι Νταμπίζας, Φικάι, Μπρέγκου, Λίλο, νέα παιδιά που ήταν στην προετοιμασία, έχει 32 παίκτες στο ρόστερ. Απ’ αυτούς 11 παίζουν και άλλοι 9 θα είναι στον πάγκο. Ουσιαστικά μία ντουζίνα ποδοσφαιριστές θα είναι στην εξέδρα και ακόμα τέσσερις, από τη στιγμή που υπάρχουν πέντε αλλαγές, δεν θα συμμετέχουν σε αγώνα. Δηλαδή, το μισό ρόστερ!

Στην παρούσα φάση έχουν ξεμείνει στον Παναθηναϊκό Βέρμπιτς, Πέρεθ, Κλαϊνχάισλερ, Τρουιγέ. Ποδοσφαιριστές που ήταν εκτός πλάνων του Αλόνσο από την πρώτη ευρωπαϊκή λίστα. Ήταν και οι Αϊτόρ, Τσόκαϊ, αλλά απαλλάχθηκε ο Παναθηναϊκός από τα συμβόλαιά τους.

Με τη δήλωση και της τελευταίας ευρωπαϊκής λίστας, αλλά και την αποστολή που ανακοίνωσε ο 49χρονος τεχνικός για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, εκτός είναι και πάλι ο Λημνιός, ο Μάγκνουσον, ο Βιλένα και ο Σπόραρ με τον Πάλμερ Μπράουν. Εννέα ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι μισοί πριν από έναν χρόνο ακριβώς θεωρούνταν βασικοί.

Στην αποστολή για την Τούμπα είναι 23 παίκτες. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις γκολκίπερ και λογικά από την 20άδα θα μείνει εκτός ο Λίλο. Θα κοπούν δύο ακόμα παίκτες μ’ επικρατέστερο τον Μπάλντοκ, αφού υπάρχουν και οι Βαγιανίδης, Κώτσιρας και λογικά και ένας χαφ (Ζέκα).

Από τους 9 παίκτες που αναφέραμε και θα είναι στην εξέδρα συμβόλαια άνω του ενός εκατ. ευρώ έχουν οι Βιλένα (1,4 εκατ.), Σπόραρ (1,2 εκατ.). Προσθέστε τις 850.000 ευρώ του Βέρμπιτς, τις 750.000 ευρώ του Μάγκνουσον, ενώ στις 550.000-600.000 ευρώ περίπου είναι οι ετήσιες αποδοχές των Λημνιού, Πάλμερ-Μπράουν και κοντά στο μισό εκατ. ευρώ των Ρούμπεν Πέρεθ, Κλαϊνχάισλερ.

Οι πράσινοι, όπως γίνεται αντιληπτό, μαζί με τα συμβόλαια των Νίκα, Τρουιγέ, θα έχουν περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ στην εξέδρα! Τρία συμβόλαια Τετέ ή Πελίστρι…

Πολλές φορές, όμως και στον πάγκο θα «παρκάρονται» πλουσιοπάροχα συμβόλαια. Για παράδειγμα αν παίζει ο Μλαντένοβιτς θα είναι στον πάγκο ο Μαξ με συμβόλαιο 1,1-1,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την άφιξη του Ουναϊ θα είναι στον πάγκο δύο εκ των Αράο, Μαξίμοβιτς, Τσέριν. Ο Βραζιλιάνος παίρνει ετησίως κοντά στο 1,7-1,8 εκατ. ευρώ και ο Σέρβος περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο Σλοβένος είναι χαμηλόμισθος και φέτος κυμαίνεται περίπου στις 300.000 ευρώ.

Στα εξτρέμ με τους Τετέ, Πελίστρι να είναι οι βασικοί, στον πάγκο θα είναι ο Τζούριτσιτς με 1,1-1,2 εκατ. ευρώ και ο Μαντσίνι των 600.000 ευρώ. Συν τους Ζέκα, Μπάλντοκ, Σένκεφελντ που αυτή τη στιγμή είναι η εναλλακτική λύση στις θέσεις τους, αποδεικνύεται πόσο έχει αυξήσει το μπάτζετ και το κόστος της ομάδας ο Παναθηναϊκός.

Στον πάγκο και στην εξέδρα χωρίς να συμμετέχουν σε ματς θα υπάρχουν, ανάλογα το ποιοι θα παίζουν, συμβόλαια με ετήσιες αποδοχές κοντά 10 εκατ. ευρώ συνολικά. Το έργο του Αλόνσο είναι πολύ δύσκολο, ώστε να διαχειριστεί την ομάδα και να κρατήσει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Αυτό δείχνει παράλληλα και το πόσο σημαντική ήταν η πρόκριση επί της Λανς. Διότι με ένα ματς την εβδομάδα, ο Αλόνσο θα είχε τεράστιο πονοκέφαλο.