Ο Αλόνσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Όλοι τρέχουν» - Πίεση ψηλά και στοχευμένα (vids)

Ο Αλόνσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Όλοι τρέχουν» - Πίεση ψηλά και στοχευμένα (vids)

Γιώργος Σακελλαρίου 15:00 - 24.06.2024 / Ανανεώθηκε: 15:15 - 24.06.2024

O Ντιέγκο Αλόνσο δίνει τεράστια έμφαση στο πρέσινγκ και στην ένταση και στην πρωινή προπόνηση της Δευτέρας ξεθέωσε τους παίκτες. Αποστολή στο Σλάντμινγκ Γιώργος Σακελλαρίου.

Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού Ντιέγκο Αλόνσο έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, ότι επιθυμεί ένταση και ταχύτητα στο παιχνίδι της ομάδας του.

Αυτό βέβαια είναι το φυσιολογικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και δεν χρειάζεται να το αποθεώνουμε, ούτε και να υπερβάλλουμε. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, πάντως, έδειξε με το «καλημέρα» στο Σλάντμινγκ της Αυστρίας ότι δεν έχει σκοπό να… χαριστεί στους ποδοσφαιριστές του.

Το πρέσινγκ ήταν το ζητούμενο στην πρώτη προπόνηση της Δευτέρας και οι παίκτες είδαν το πραγματικό πρόσωπο του Αλόνσο. Αρχικά, βέβαια, ανέλαβε δράση ο Νίκολας Μαϊντάνα. Ο 36χρονος Ουρουγουανός γυμναστής για ένα τέταρτο δούλεψε στη φυσική κατάσταση και κυρίως στις αντιστάσεις με τα λάστιχα, προφανώς για ενδυνάμωση.

Στη συνέχεια ανέλαβε τους παίκτες του ο Αλόνσο και το rondo δεν ήταν απλή υπόθεση. Οι παίκτες χωρίστηκαν σε γκρουπ και στο κορόιδο 5Χ2, λοιπόν, οι δύο παίκτες που πίεζαν δεν έμεναν μόνο σε έναν κύκλο, αλλά έτρεχαν διαγώνια σε άλλο γκρουπ παικτών για να πιέσουν και μάλιστα και με τάκλιν. Τα γκρουπ των παικτών ήταν τοποθετημένα σε ένα τρίγωνο, γι’ αυτό κι έφευγαν διαγώνια οι παίκτες που πρέσαραν.

«Πάμε, πάμε, πάμε», ούρλιαξε στην κυριολεξία ο Αλόνσο όταν είδε κάτι να μην πηγαίνει καλά. Στη συνέχεια οι παίκτες τα έδωσαν όλα και τα τάκλιν ακόμα και στο κορόιδο ήταν σε συνθήκες αγώνα και μάλιστα τελικού…

Η επόμενη άσκηση περιελάμβανε πρέσινγκ σε μικρό χώρο. Σε απόσταση 40 μέτρων είδαν τοποθετηθεί μικρές εστίες. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού χωρίστηκαν σε εξάδες και η μία ομάδα έπρεπε να αλλάξει πάσες χωρίς να την πάρει η άλλη εξάδα που πίεζε και να περάσει τη γραμμή, στο μισό του αντιπάλου. Η ομάδα που πίεζε, εφόσον έκλεβε προσπαθούσε να σκοράρει.

Η ομάδα που δεν μπορούσε να κλέψει και περνούσε η μπάλα στο άλλο μισό πίεζε εκ νέου. Οπότε οι παίκτες τα έδιναν όλα για να μην αναγκαστούν να κυνηγούν τη μπάλα.

Πίεση ψηλά και στοχευμένα

Ο Αλόνσο έπειτα από 50λεπτά χώρισε τους παίκτες σε δύο ομάδες. Πορτοκαλί: Λίλο (Καρακασίδης), Γεντβάι, Τσόκαϊ, Βαγιαννίδης, Φικάι, Ρούμπεν, Νίκας, Βιλένα, Μαντσίνι, Μπρέγκου, Γερεμέγεφ.

Πράσινοι: Ξενόπουλος, Αράο, Σένκεφελντ, Κάτρης, Κυριόπουλος, Ζέκα, Τρουιγιέ, Τζούριτσιτς, Κρυπαράκος, Νταμπίζας.

Οι αμυντικοί της μίας ομάδας πετούσαν στους στόπερ της άλλης και τότε στοχευμένα και ψηλά όλοι ανέβαιναν και πίεζαν για να κλέψουν. Εφόσον τα κατάφερναν στόχος ήταν το γκολ. Η ομάδα που κυκλοφορούσε τη μπάλα δεν περνούσε στο αντίπαλο μισό, αλλά είχε στόχο να μην χαθεί η μπάλα και να σπάσει την πίεση.

Το πρέσινγκ δεν γινόταν μόνο στον άξονα, αλλά και στα άκρα. Εκεί ήταν και το νόημα της διαγώνιας πίεσης στο ξεκίνημα της προπόνησης, στο rondo.

Ο Αλόνσο συχνά έδινε οδηγίες. «Ωραία», ήταν η ατάκα όταν έβλεπε κάτι που τον ικανοποιούσε, «περισσότερη συγκέντρωση» όταν ήθελε να διορθωθούν τα πράγματα.

Δείτε βίντεο από την προπόνηση.

Ατομικό

Στην πρώτη προπόνηση της Δευτέρας δεν συμμετείχει ο Γιούρι Λοντίγκιν και οι Πάλμερ-Μπράουν, Μάγκνσουον.

Ο Ελληνορώσος γκολκίπερ συνεχίζει να έχει ενοχλήσεις στη μέση και προφυλάσσεται, ενώ ασκήσεις στο γυμναστήριο έκαναν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, για τους οποίους υπάρχει ειδικό πρόγραμμα, λόγω της πολύμηνης απουσίας τους.