Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει μία πολύ δύσκολη αποστολή

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει μία πολύ δύσκολη αποστολή

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:47 - 02.07.2024 / Ανανεώθηκε: 10:04 - 02.07.2024

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, ο Ουρουγουανός καλείται να συμβιβάσει τα «θέλω» του με την σκληρή πραγματικότητα, που δεν πρόκειται να του δώσει περίοδο χάριτος...

O Παναθηναϊκός έχει στρατοπαιδεύσει προσωρινά στο Σλάντμινγκ της Αυστρίας, για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Η αποστολή θα παραμείνει επί αυστριακού εδάφους μέχρι τις 6 Ιουλίου, όταν και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Για να περάσει στην επόμενη φάση, με απώτερο σκοπό την ετοιμότητα στα δύο παιχνίδια του Β’ προκριματικού γύρου του Europa League, στις 25 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει αφοσιωθεί «ψυχή τε και σώματι» στη δουλειά του, αφού είναι αποφασισμένος να πετύχει. Ο Ουρουγουανός προπονητής έχει όνειρο να τα καταφέρει στην Ευρώπη και μετά το ανεπιτυχές πέρασμα του από τη Σεβίλλη, αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό ως την υπέρτατη πρόκληση! Βέβαια, η αποστολή του Αλόνσο κάθε άλλο παρά εύκολη είναι... Γιατί ο 49χρονος τεχνικός καλείται να συνδυάσει και να συμβιβάσει αρκετές παραμέτρους. Συχνά, αντικρουόμενες μεταξύ τους... Αλλά εναπόκειται σε εκείνον να... φτιάξει μείγμα.

Για παράδειγμα, ήδη ο Αλόνσο έχει λίγες μέρες που εργάζεται με την πράσινη φόρμα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του ρόστερ του, λείπει. Τρεις παίκτες, οι Τσέριν, Σπόραρ, Βέρμπιτς παραμένουν στη Γερμανία για το Euro 2024, ενώ άλλοι τρεις, οι Μαξίμοβιτς, Μλαντένοβιτς και Κλάινχαϊσλερ ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και λείπουν με άδεια. Πρακτικά, αυτοί οι παίκτες δεν έχουν καν γνωριστεί με τον Ουρουγουανό κόουτς...

Ένας άλλος, ο Τζορτζ Μπάλντοκ ενσωματώθηκε σήμερα 1η Ιουλίου, επειδή η Σέφιλντ στην οποία ανήκει τυπικά, δεν επέτρεψε μέχρι τις 30 Ιουνίου να συμμετέχει στις δραστηριότητες άλλου συλλόγου... Ο Φώτης Ιωαννίδης είναι τραυματίας και δεν πήγε καν στην Αυστρία, ενώ οι άλλοι τρεις Έλληνες διεθνείς, οι Μπακασέτας, Κώτσιρας και Λημνιός έχασαν ένα μέρος της παραμονής στο εξωτερικό, γιατί έπαιξαν σε δύο φιλικά της Εθνικής Ελλάδας.

Αντίστοιχα, στην προετοιμασία έχουν μεταβεί αρκετοί νεαροί για να βοηθήσουν στις προπονήσεις και στα φιλικά. Με τους περισσότερους να χρησιμοποιούνται στο πρώτο φιλικό του Παναθηναϊκού με την Ουνιόν Χάουζ Ένσταλ. Όμως, εκ των πραγμάτων, ο Αλόνσο δεν τους υπολογίζει για τα επίσημα παιχνίδια. Άρα, ο Αλόνσο υποχρεούται να επαναλάβει ορισμένες από τις διδαχές της φιλοσοφίας του.

Άλλο ένα κοντράστ αφορά την ένταση της εκγύμνασης. Ο Αλόνσο φημίζεται για το δυνατό πρόγραμμα που εκπονεί, γιατί θέλει ενδεκάδες με ενέργεια, τρεξίματα και ταχυδύναμη. Ωστόσο, αρκετοί παίκτες δεν θα το προλάβουν όλο. Ενώ ο Ουρουγουανός θα αναγκαστεί να μειώσει τον ρυθμό, όσο θα πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού. Οπότε, στην προκειμένη, απαιτείται ένας συμβιβασμός, ώστε το έμψυχο δυναμικό να υπηρετεί τα “θέλω” του Αλόνσο και παράλληλα, να έχει τη φρεσκάδα να πάρει προκρίσεις στους προκριματικούς γύρους. Δύσκολο, όχι ακατόρθωτο.

Ο Αλόνσο καλείται να συμβιβάσει δύο αντίθετες αναγκαιότητες, χωρίς να έχει πρότερη πείρα στη διαχείριση τέτοιων αγώνων. Ο 49χρονος τεχνικός θα ντεμπουτάρει στις διοργανώσεις της UEFA και δεν έχει περιθώρια για... προσαρμογές. Επιβάλλεται να παρουσιαστεί προετοιμασμένος και να μάθει ότι άλλο χρειάζεται, εν... κινήση. Ακόμα και το αγωνιστικό στυλ που πρεσβεύει ο Αλόνσο, ίσως πρέπει να περιμένει στην άκρη για λίγο.

Γιατί προέχει ο Παναθηναϊκός να προκριθεί στους ομίλους του Europa League και όχι το θέαμα σε αυτό το τάιμινγκ. Κατά συνέπεια, ο Ουρουγουανός έχει σημασία να σχεδιάσει μία ρεαλιστική και βαθμοθηρική τακτική, διότι δύσκολα σε ένα μήνα, το υλικό θα έχει εκπαιδευτεί στις απαιτήσεις του προπονητή του. Εξυπακούεται πως ο Αλόνσο έχει τη νοοτροπία του, όμως είναι ένας ώριμος επαγγελματίας και κατανοεί πως η συγκυρία είναι το παν στην επιτυχία ενός εγχειρήματος.