Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί εξηγούν τι συμβαίνει...

Ο Φώτης Ιωαννίδης

Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί εξηγούν τι συμβαίνει...

Λάμπρος Γκαραγκάνης 12:36 - 01.10.2024 / Ανανεώθηκε: 14:14 - 01.10.2024

Τα δέκα πρώτα ημίχρονα των Πράσινων δίχως νίκη, το ένα γκολ στο Πρωτάθλημα από τους τρεις σέντερ φορ και οι... μηδέν νίκες όταν δέχονται πρώτοι γκολ. Το Sportal.gr καταγράφει τη στατιστική απεικόνιση της αναποτελεσματικότητας του Τριφυλλιού.

Τελικά, οι αριθμοί αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια; Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, η εικόνα στη Stoiximan Super League και η βαθμολογική θέση εξηγούνται από τη στατιστική. Όχι μόνο από τα advanced stats, αλλά ακόμα και από μία πρόχειρη ματιά στα νούμερα. Οι 10/18 χαμένοι βαθμοί αποτελούν το προφανές πρόβλημα. Ο απολογισμός 6-6 γκολ, εκ των οποίων τα τρία ενεργητικό απέναντι στον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ, σε έξι παιχνίδια στην Ελλάδα, επίσης.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής, για την αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζει η αθηναϊκή ομάδα στη Stoiximan Super League. Η πρόκριση στη League Phase του Conference League ήρθε και, πράγματι, αποτελεί επιτυχία του προπονητή και των ποδοσφαιριστών, για τα δεδομένα του καλοκαιριού. Όμως, τώρα, διαμορφώνεται μία κατάσταση, η οποία πλήττει τον μεγάλο στόχο των Πράσινων. Που, μετά τη μεγάλη οικονομική επένδυση, του καλοκαιριού απειλεί την επιστροφή στην κορυφή της Ελλάδας μετά το 2010.

Το Sportal.gr αναλύει συγκεκριμένες στατιστικές προσεγγίσεις, επιχειρώντας την αιτιολογία της εικόνας που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός και του αρνητικού προσήμου στη συγκομιδή αποτελεσμάτων.

Τα δέκα πρώτα ημίχρονα χωρίς νίκη

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε δώδεκα επίσημα παιχνίδια, για Europa League, Conference League και ελληνικό Πρωτάθλημα. Προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο στα δύο πρώτα, της τρέχουσας σεζόν, με την Μπότεφ Πλόβντιβ, στο ΟΑΚΑ (2-0) και στη Βουλγαρία (0-3).

Στα δέκα παιχνίδια που ακολούθησαν, σε κανένα πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δεν πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των 45 λεπτών ήταν τα εξής: με Άγιαξ εντός 0-1, με Άγιαξ εκτός 0-0, με Αστέρα AKTOR εντός 0-0, με Λανς εκτός 2-0, με Λεβαδειακό εντός 0-0, με Λανς εντός 0-0, με Athens Καλλιθέα στη Λεωφόρο 1-1, με ΠΑΟΚ εκτός 0-0, με Πανσερραϊκό εντός 1-1, με ΑΕΚ εκτός 1-0.

Απολογισμός 0-7-3, με επί μέρους διαφορά τερμάτων 2-6. Επιθετική συγκομιδή δύο γκολ σε 450 αγωνιστικά λεπτά, στα δέκα αυτά πρώτα ημίχρονα. Στατιστική αμείλικτη, η οποία μπορεί να εξηγηθεί με τακτική και πνευματική ανετοιμότητα της ομάδας του Ντιέγκο Αλόνσο στην εκκίνηση των αγώνων. Για την ιστορία από αυτά τα δέκα ματς, ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο τέλος τα τέσσερα.

Ένα γκολ από τους σέντερ φορ, από τον Σπόραρ

Στην Ευρώπη, πράγματι, τα «εννιάρια» του Παναθηναϊκού έχουν, έως τώρα, σημαντική προσφορά. Τα 3/6 γκολ, συνολικά, απέναντι στην Μπότεφ Πλόβντιβ μπήκαν από τον Γερεμέγεφ. Ο Φώτης Ιωαννίδης, με ατομική προσπάθεια, στη Λανς διαμόρφωσε το 2-1 και έδωσε στο Τριφύλλι το δικαίωμα να ελπίζει στον επαναληπτικό.

Στο Πρωτάθλημα, ωστόσο, που επικεντρώνεται το πρόβλημα, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει από τους σέντερ φορ του ένα γκολ. Ιωαννίδης και Γερεμέγεφ είναι «άκαπνοι», με τον Αντράζ Σπόραρ, με buzzer beater, να λυτρώνει το Τριφύλλι στο 90’+6’ απέναντι στον Λεβαδειακό (1-0) στο ΟΑΚΑ. Ο Σλοβένος, που αυτή τη στιγμή, βρίσκεται τρίτος στην ιεραρχία των επιθετικών.

To 1/13 σε αναλογία γκολ/τελικών προσπαθειών δείχνει πλήρη αναποτελεσματικότητα των Κυπελλούχων Ελλάδας στο ελληνικό Πρωτάθλημα, όπου έως τώρα έχουν να επιδείξουν, μόλις, τέσσερις ασίστ (0,7 μέσος όρος ανά ματς).

Η αδυναμία ανατροπής αποτελέσματος

Εδώ η στατιστική απεικόνιση μπορεί να αφορά το σύνολο των δώδεκα αγώνων, ανεξαρτήτως διοργάνωσης. Σε δώδεκα ματς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ πέντε φορές. Από αυτούς τους αγώνες δεν νίκησε κανέναν, δείχνοντας έλλειμμα ψυχολογίας και τακτικής επάρκειας να αντιδράσει όταν βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης και πίσω στο σκορ.

Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στα εξής παιχνίδια: με Άγιαξ εντός, με Αστέρα Aktor εντός, με Λανς εκτός, με Athens Καλλιθέα στη Λεωφόρο, με ΑΕΚ εκτός. Στους αγώνες αυτούς πήρε την ισοπαλία 2-2 με την Καλλιθέα, χάνοντας τους υπόλοιπους τέσσερις (0-1-4, δηλαδή, ο απολογισμός).