Πότε θα φανούν οι αποφάσεις του Αλονσο για το ρόστερ

Ντιέγκο Αλόνσο

i

Intime

Πότε θα φανούν οι αποφάσεις του Αλονσο για το ρόστερ

Μπάμπης Τσιμπίδας 12:18 - 05.07.2024 / Ανανεώθηκε: 12:24 - 05.07.2024

Η λίστα που θα δηλώσει ο Παναθηναϊκός στην UEFA για τους αγώνες του Β' προκριματικού γύρου του Conference League, θα δείξουν πολλά για την ιεράρχηση του Ντιέγκο Αλόνσο. Με τους περιορισμούς που ισχύουν, να δυσκολεύουν περισσότερο τις αποφάσεις του Ουρουγουανού προπονητή.

Το πρώτο σοβαρό ορόσημο στη θητεία του Ντιέγκο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό, θα είναι τα δύο παιχνίδια του Β’ προκριματικού γύρου του Europa League. Είτε με τη σλοβενική Μάριμπορ, είτε με τη βουλγαρική Μπότεφ Πλόντβιβ, αναλόγως ποια θα προκριθεί από τη μεταξύ τους μονομαχία. Γιατί το Τριφύλλι είναι υποχρεωμένο να περάσει στον Γ’ προκριματικό και να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συμμετοχή στους ομίλους του Conference League.

Αναμφίβολα, ο Αλόνσο έχει ένα πολύ μεγάλο «πρέπει», πάρα πολύ νωρίς στην παρουσία του στην Αθήνα. Ένα «πρέπει» για το οποίο είναι ενήμερος και δήλωσε στην παρουσίαση του, πως πιστεύει ότι ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Είναι σημαντικό για τον νέο τεχνικό της ομάδας να ξεπεράσει αναίμακτα αυτό τον σκόπελο, που μόνο ζημιές μπορεί να προκαλέσει.

Πάντως, πριν από αυτά τα δύο παιχνίδια, ο Αλόνσο θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αναφορικά με τη λίστα που θα δηλώσει η ΠΑΕ στην UEFA. Αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζονται από τους περιορισμούς που ισχύουν για την κατάρτιση της 25άδας. Στην προκειμένη, ο Αλόνσο θα επιλέξει τους παίκτες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της 25ης Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου. Έχοντας προθεσμία μέχρι τις 18 Ιουλίου, ενώ δύο αλλαγές επιτρέπονται μέχρι 24 ώρες πριν το πρώτο ματς. 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, από τους 25 ποδοσφαιριστές, οι τέσσερις επιβάλλεται να προέρχονται από την ακαδημία του Παναθηναϊκού. Οι άλλοι τέσσερις πρέπει να έχουν αναδειχτεί από τα τμήματα άλλων συλλόγων που ανήκουν στα μητρώα της ΕΠΟ. Για τη δεύτερη κατηγορία υπάρχει επαρκής αριθμός «πράσινων» στο ρόστερ, όχι όμως και για την πρώτη. 

Όταν το πόρισμα βγαίνει πριν την ώρα του...

Όταν το πόρισμα βγαίνει πριν την ώρα του...

Μόλις στο δεύτερο φιλικό της προετοιμασίας, με τους μισούς βασικούς να μην βρίσκονται καν στον πάγκο, αρκετοί προέβλεψαν την έκβαση του εγχειρήματος του Ντιέγκο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό. Αν οι αμφισβητίες και έχουν δίκιο πως το βιογραφικό του Πέδρο Ρεμπότσο, δεν συνιστά αναβάθμιση...

Ουσιαστικά, ο μόνος ο οποίος έχει ρόλο στο ροτέισον του προπονητή και έχει προέλευση από την ακαδημία, είναι ο Βαγιαννίδης. Επίσης, στην 25άδα θα συμπεριληφθεί ο τρίτος γκολκίπερ, ο Λίλο ή ο Καρακασίδης. Για τις άλλες δύο θέσεις που προβλέπονται για την ευρωπαϊκή λίστα, μπορούν να δηλωθούν άλλοι νεαροί, οι οποίοι όμως δεν υπολογίζονται στο πλάνο του Αλόνσο και απλώς θα γραφτούν στα χαρτιά. Άρα, πρακτικά αυτομάτως η 25άδα της ομάδας μετατρέπεται σε 23άδα. 

Για το άλλο καρέ που απαιτείται για την ευρωπαϊκή λίστα, πληρούν την προϋπόθεση οι Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Μπακασέτας, Λημνιός, Ιωαννίδης και Νίκας. Οπότε, εδώ δεν υφίσταται πρόβλημα. Εκεί που ο Αλόνσο θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο, σχετίζεται με τις άλλες 17 θέσεις της 25άδας…

Σε αυτό τον χώρο του καταλόγου «συνωστίζονται» οι Ντραγκόβσκι, Μάγκνουσον, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Πάλμερ-Μπράουν, Μλαντένοβιτς, Μπάλντοκ, Αράο, Τσοκάι, Ρούμπεν, Μαξίμοβιτς, Τσέριν, Βιλένα, Τρουιγιέ, Ζέκα, Κλάινχαϊσλερ, Τζούρισιτς, Βέρμπιτς, Μαντσίνι, Αϊτόρ, Σπόραρ και Γερεμέγεφ. Στους οποίους θα προστεθούν μέχρι τον Β' προκριματικό του Europa League, ένας αριστερός μπακ (όχι ο Ρεμπότσο) και ένας εξτρέμ.

Άθροισμα 24 παικτών και αν προστεθούν οι δύο περισσεύουν από το «καρέ» της μίας τρετράδας, το νούμερο ανεβαίνει στους 26 ανθρώπους. Σε αυτό το νούμερο δεν προσμετρούμε καθόλου τους μικρούς, οι οποίοι έχουν επικουρική σημασία στην προετοιμασία.

Προφανώς, δεν εκκινούν όλοι οι ποδοσφαιριστές από την ίδια αφετηρία. Ο Αλόνσο έχει ήδη μία ιεράρχηση στο μυαλό του και θα τη διαμορφώσει οριστικά στη διάρκεια της προετοιμασίας. Αλλά όπως και να έχει, δεν είναι εύκολη η διαχείριση μέχρι και εννέα «κομμένων» από την ευρωπαϊκή λίστα (9 αν δεν αποχωρήσει κανείς μέχρι τότε), στην καθημερινότητα στο «Γεώργιος Καλαφάτης».

Για αυτό παράλληλα με τις μεταγραφές, μετά την επιστροφή της αποστολής του Τριφυλλιού από το Σλάντμινγκ της Αυστρίας, οι Αλόνσο και Παπαδημητρίου θα δρομολογήσουν τις αποχωρήσεις. Ώστε σταδιακά το ρόστερ να μειώνεται και να καταστεί διαχειρίσιμο για τον Ουρουγουανό προπονητή. Μέχρι τότε, όλοι έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Αλόνσο.