«Χρυσός δράκος» ο Σέρτζιο Ολιβέιρα – Ο κομμένος μυς στο στήθος, το Conference League, ο Μουρίνιο και η επιθυμία επιστροφής στην Ελλάδα
i

©IMAGO

«Χρυσός δράκος» ο Σέρτζιο Ολιβέιρα – Ο κομμένος μυς στο στήθος, το Conference League, ο Μουρίνιο και η επιθυμία επιστροφής στην Ελλάδα

Γιώργος Σακελλαρίου 11:19 - 27.08.2024 / Ανανεώθηκε: 13:14 - 27.08.2024

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έγραψε ιστορία στην αγαπημένη του Πόρτο, έζησε μεγάλες στιγμές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, αλλά καμία δεν έγινε η Ιθάκη του.

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα είναι ένας ποιοτικός παίκτης με νοοτροπία νικητή. Ο Παναθηναϊκός που αναζητεί «οκτάρι» φέρεται να τον έχει προσεγγίσει, σύμφωνα με τους Τούρκους και μάλιστα να έχει αποδεκτή από τον Πορτογάλο εσωτερικό μέσο και η πρόταση που κατέθεσε.

Το... δικαίωμα των «μικρών» στην επιτυχία, η αφόρητη πίεση σε Αλόνσο, Αλμέιδα και το «ξενέρωμα» του Σπόραρ!
SPORTAL ORIGINALS

10:42 - 26.08.2024

Το... δικαίωμα των «μικρών» στην επιτυχία, η αφόρητη πίεση σε Αλόνσο, Αλμέιδα και το «ξενέρωμα» του Σπόραρ!

Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης στο δεύτερο Talking Points της σεζόν 2024-2025, σχολιάζουν την 2η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Ραντεβού στις 11:00 στη web TV του Sportal!

Στον Παναθηναϊκό δεν κάνουν κάποιο σχόλιο, αλλά είναι δεδομένο ότι ο παίκτης προτάθηκε κι εξετάστηκε. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό, αφού εντός του 2024 έχει μόλις 76 λεπτά συμμετοχής σε τρεις εμφανίσεις. Τελευταία φορά έπαιξε τον Μάιο. Συγκεκριμένα, μπήκε στο 88’ στην εκτός έδρας νίκη της Γαλατασαράι επί της Κόνιασπορ με 3-1.

Ο Σέρτζιο Μιγκέλ Ρέλβας ντε Ολιβέιρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1992 και παρά το γεγονός ότι όπου έπαιξε είχε ευχάριστες στιγμές, πάντα κάτι συνέβαινε και δεν μπορούσε να βρει την Ιθάκη του. Πλην της αγαπημένης του Πόρτο φυσικά.

Ο δεξιοπόδαρος διεθνής Πορτογάλος χαφ με ύψος 1,81, ποδοσφαιρικά δεν βρίσκεται και στην καλύτερή του φάση, αλλά προσωπικά είναι ευτυχισμένος, αφού η σύζυγός του είναι έγκυος. Ο ίδιος αναζητεί, λοιπόν και την ποδοσφαιρική του γαλήνη, έπειτα από μία μέτρια σεζόν στη Γαλατά. Δεν υπολογίζεται από τον τουρκικό σύλλογο, ενώ έχει δύο ακόμα χρόνια συμβόλαιο.

Στην Ελλάδα κατέκτησε το νταμπλ με τον ΠΑΟΚ, πέρσι υπήρχαν έντονες φήμες τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον Γενάρη με την έλευση του Τερίμ για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν προχώρησε η μεταγραφή. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Σενάρια για τον παίκτη που δεν θα έλεγε όχι να επιστρέψει στην Ελλάδα για μία πιο μόνιμη παρουσία σε σχέση με το εξάμηνο που είχε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2018-19, όπου και κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Η καριέρα του

Ο Ολιβέιρα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Πόρτο. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών και μέτρησε συνολικά 174 αγώνες 39 γκολ και 24 ασίστ. Κέρδισε τρία πρωταθλήματα Πορτογαλίας, τρία Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ στην πατρίδα του.

Ο έμπειρος πλέον μέρος, ήταν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας και πήρε τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2015 με την ελπίδων της χώρας του.

Στην Ακαδημία της Πόρτο εντάχθηκε το 2002, σε ηλικία 10 ετών. Στις 17 Οκτωβρίου 2009, έγινε ο νεότερος παίκτης του συλλόγου που εμφανίστηκε ποτέ στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία 17 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών, σε μια εντός έδρας νίκη με 4-0 εναντίον της Σερτανένσε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου. Έδωσε μάλιστα και ασίστ στον Βραζιλιάνο Χουλκ. Κατόπιν υπέγραψε νέο συμβόλαιο, έως το 2012 με ρήτρα 30 εκατ. ευρώ.

Τη σεζόν 2010-11, ωστόσο, δόθηκε δανεικός στην Μπέιρα Μαρ. Το καλοκαίρι του 2011 ο εκπρόσωπός του είχε διαμάχη με τον τεχνικό της Πόρτο Βίτορ Περέιρα και πήγε δανεικός στο Βέλγιο για την Μέχελεν. Εκεί πέτυχε τα πρώτα γκολ στην καριέρα του στις. Στις 21 Σεπτεμβρίου στον έκτο γύρο του κυπέλλου με την Οστάνδη, σημείωσε δύο γκολ στη νίκη με 3-0. Τα πράγματα δεν κυλούσαν καλά και την επόμενη μεταγραφική περίοδο, επέστρεψε στη χώρα του για την Πεναφιέλ που έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία.

Η Πάσος Φερέιρα

Ο Ολιβέιρα κατέληξε στη συνέχεια για τρία χρόνια στην Πάσος Φερέιρα. Γύρισε στην κορυφαία κατηγορία της Πορτογαλίας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με 65 ματς, 6 γκολ και 2 ασίστ σε δύο σεζόν. Η Πόρτο τον εκτίμησε ξανά και τον πήρε για τη σεζόν 2015-16. Με τους «δράκους» ο Ολιβέιρα σημείωσε το πρώτο του γκολ στις 3 Φεβρουαρίου 2016, βοηθώντας στην εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί Ζιλ Βισέντ, στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2017 δόθηκε ξανά δανεικός στη Ναντ, όπου ήταν προπονητής ο συμπατριώτης του και πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Αλλά έπαιξε μόλις σε έξι ματς στη Γαλλία.

Γύρισε στην Πόρτο και ήταν σημαντική μονάδα για τους πρωταθλητές της περιόδου 2017-18, ενώ ήταν εξαιρετικός και στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League.

Η αξία του πλέον ανέβαινε, αφού ήταν βασικός. Σε 1,5 χρόνο είχε 64 ματς με την Πόρτο, 6 γκολ και 5 ασίστ. Στο πρώτο μισό της περιόδου 2018-19, όμως, δεν είχε τα λεπτά που ήθελε και στις 31 Ιανουαρίου 2019 εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Δεν ήταν στα πλάνα του Κονσεϊσάο με τον οποίο έσμιξε ξανά μετά τη Ναντ και υπέγραψε δανεικός στον ΠΑΟΚ. Στις 18 Φεβρουαρίου σκόραρε (στη νίκη με 5-1) κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης και βρήκε δίχτυα και στα ματς με Ατρόμητο και Ξάνθη. Πανηγύρισε το νταμπλ, αλλά η αγορά του με ρήτρα κοντά στα 12 εκατ. ευρώ ήταν αδύνατη και γύρισε στην Πόρτο.

Η επόμενη διερία ήταν εκπληκτική. Τη σεζόν 2019-20 έπαιξε σε 35 ματς και την περίοδο 2020-21 μέτρησε 48 συμμετοχές, έχοντας, 5 γκολ και 20 γκολ, αντίστοιχα! Πανηγύρισε ξανά νταμπλ το 2020, ενώ τη σεζόν 2020-21 ήταν συγκλονιστικός στο Champions League και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόκριση επί της Γιουβέντους στη φάση των «16». Εκείνη τη χρονιά του δόθηκε το βραβείο «Dragão de Ouro», «ο Χρυσός Δράκος», που απονέμεται στον ποδοσφαιριστή της χρονιάς για την Πόρτο.

To Conference League

Ο Ολιβέιρα προσέλκυσε το ενδιαφέρον συλλόγων όπως η Φιορεντίνα, ηΤότεναμ και η Ρόμα κι επέλεξε την τελευταία λόγω Ζοσέ Μουρίνιο. Εκεί πήγε τον στις 12 Ιανουαρίου 2022 ως δανεικός και η οψιόν αγοράς ήταν 13,5 εκατ. ευρώ. Σκόραρε στο ντεμπούτο του τέσσερις ημέρες αργότερα, με πέναλτι κόντρα στην Κάλιαρι.

Με τους Ρωμαίους πήρε το πρώτο Conference League και σημείωσε το μοναδικό γκολ στη διοργάνωση στο ματς με την Φίτεσε, όπου αντίκρισε και την κόκκινη κάρτα.

Η Γαλατασαράι

Στις 9 Ιουλίου 2022 η Γαλατασαράι ανακοίνωσε την απόκτησή του με τετραετές συμβόλαιο. Έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Αυγούστου στη νίκη με 1-0 επί της Αντάλιασπορ. Το πρώτο του γκολ ήρθε στις 16 Σεπτεμβρίου, στα 59’’ στη νίκη εντός έδρας με 2-1 επί της Κόνιασπορ.

Ο τραυματισμός

Η περασμένη σεζόν ήταν κακή για τον ίδιο. Είχε μεν 24 ματς με 2 γκολ και 2 ασίστ, αλλά συνολικά δεν ξεπέρασε τα 1.000 λεπτά συμμετοχής. Ο λόγος ένας σοβαρός τραυματισμός. Στην προπόνηση με βάρη τον Δεκέμβριο του 2023 κόπηκε ο μυς στο στήθος του κι έκτοτε έμεινε εκτός δράσης για αρκετό διάστημα. Με αποτέλεσμα εντός του 2024 να έχει μόλις τρεις συμμετοχές και 76 λεπτά συνολικά.

Εθνική

Ο Ολιβέιρα επιλέχθηκε στην Κ19 της Πορτογαλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA 2010. Στο τουρνουά της Γαλλίας, σκόραρε σε μια νίκη με 2-0 στη φάση των ομίλων επί της Ιταλίας. Ήταν επίσης μέρος της Κ20 ετών στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2011 στην Κολομβία, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση.

Έγινε αρχηγός στην Κ21 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015 στην Τσεχία. Στον τελικό με τη Σουηδία σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και αντικαταστάθηκε, ενώ η ομάδα έχασε τον τίτλο στη διαδικασία των πέναλτι.

Στην Ανδρών κλήθηκε από τον Φερνάντο Σάντος. Ήταν στην προεπιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, αλλά όχι και στην τελική αποστολή. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 στη φιλική ισοπαλία 1-1 με την Κροατία. Σ’ επίσημο ματς έπαιξε τέσσερις ημέρες αργότερα, στη νίκη με 1-0 επί της Ιταλίας για το UEFA Nations League.

Στις 20 Μαΐου 2021, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Euro κι έπαιξε στις 23 Ιουνίου στο 2-2 με τη Γαλλία στο τελευταία ματς στη φάση των ομίλων.

Τον Οκτώβριο του 2022 ήταν στην προεπιλογή για το Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά δεν κλήθηκε στην αποστολή.

Το ευχαριστώ που δεν έπαιζε!

Ο Πορτογάλος μέσος, παράλληλα, πορεύεται στη ζωή με την Κριστιάνα Γκονσάλβες Περέιρα. Παντρεύτηκαν στην Εκκλησία της Παναγίας Λάπα στο Πόρτο Πόρτο τον Ιούνιο του 2019. Ο ίδιος, μάλιστα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ευχαρίστησε σε συνέντευξή του τον πρώην προπονητή του, τον Λοπετέγκι, που τον άφηνε συχνά εκτός αποστολής, όταν ο Ισπανός ήταν προπονητής τη σεζόν 2015-16, διότι τις εξέδρες του Dragão γνώρισε τη σύζυγό του, με την οποία πλέον περιμένει παιδί.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!