Παναθηναϊκός: Στη Λιλ έδωσε το πέναλτι, στο «Tριφύλλι» όχι (vids)

Παναθηναϊκός: Στη Λιλ έδωσε το πέναλτι, στο «Tριφύλλι» όχι (vids)

Λάμπρος Γκαραγκάνης 18:43 - 23.08.2024 / Ανανεώθηκε: 19:01 - 23.08.2024

Λανς - Παναθηναϊκός: Η φάση του 86', που αρχικά δόθηκε πέναλτι για χέρι του Κουσάνοφ, τελικώς δεν θεωρήθηκε παράβαση από τον VAR. Ίδια φάση συνέβη στο φετινό Φενέρμπαχτσε - Λιλ για το Champions League, όπου δόθηκε το πέναλτι μέσω VAR...

Ανεξαρτήτως της αγωνιστικής κριτικής που έγινε στον Παναθηναϊκό, στα καλά και στα κακά του διαστήματα στον πρώτο αγώνα playoffs του Conference League με τη Λανς υπάρχει μία φάση που σημάδεψε το 90λεπτο της Γαλλίας. Στο 86' ο Φακούντο Πελίστρι σουτάρει εκτός περιοχής. Η μπάλα προσκρούει στο χέρι του Κουσάνοφ, ενώ έχει κατεύθυνση στην εστία και σταματάει η πορεία της.

Ο διαιτητής Γκέργκο Μπογκάρ (Ουγγαρία) δείχνει αμέσως την άσπρη βούλα. Σχεδόν ταυτόχρονα ο VAR του μιλάει στην ενδοεπικοινωνία, προφανώς διαφωνώντας με την απόφασή του. Τον φωνάζει για video check, με τον Μπογκάρ, τελικώς, να υιοθετεί την απόφαση του VAR, συμπατριώτη του, Ίστβαν Βαντ και να παίρνει πίσω την αρχική του υπόδειξη. Έτσι το 2-1 έμεινε 2-1 και ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία για την ισοφάριση. Με ενδεχόμενο 2-2 στη Λανς, σήμερα η συζήτηση θα γινόταν σε τελείως διαφορετική βάση.

23:59 - 22.08.2024

Το πέναλτι που ζήτησε ο Παναθηναϊκός σε χέρι του Κουσάνοφ στο 86'

Ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Κουσάνοφ, ο διαιτητής το έδωσε αλλά το VAR το πήρε πίσω.

Λίγες ημέρες πιο πίσω, στις 13/8, η Φενέρμπαχτσε υποδεχόταν τη Λιλ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Είχε ηττηθεί με 2-1 στη Γαλλία, Στο 90'+1' σκόραρε με αυτογκόλ του Ντιακιτέ, νίκησε με 1-0, οδηγώντας τη διαδικασία στην παράταση. Στο 109' οι Γάλλοι έμειναν με δέκα παίκτες (αποβολή Μεντί), όπως και η Λανς (πιο νωρίς, στο 20', η αποβολή Μεδίνα) απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αλλά η μεγάλη ομοιότητα των δύο αγώνων δεν είναι αυτή.

Στο 117' ο Καναδός Ντέιβιντ της Λιλ επιχειρεί ένα σουτ, λίγο πιο κοντά σε σχέση με τον Φακούντο Πελίστρι, από τα όρια της μεγάλης περιοχής. Η μπάλα προσκρούει στο χέρι του αριστερού μπακ Όστερβολντε. Ο Ολλανδός έχει το χέρι του σε κλίση παρόμοια με του Κουσάνοφ. Η μπάλα σταματάει, με τον διαιτητή Σάντσεθ (Ισπανία) να μην δίνει τίποτα. Δικαιολογείται, διότι δεν είχε ορατότητα στη φάση όπως ο Μπογκάρ. Ο VAR Μουνουέρα (Ισπανία) τον φωνάζει να δει την παράβαση. Μετά από video check, η απόφαση άλλαξε. Δόθηκε πέναλτι στη Λιλ, ευστόχησε ο Ντέιβιντ (118') και διαμορφώθηκε το τελικό 1-1 στα 120 λεπτά.

Μπορείτε να δείτε την επίμαχη στιγμή στο 8:50 του video:

Η Φενέρμπαχτσε του Μουρίνιο... υποβιβάστηκε στη League Stage του Europa League, με την πρόκριση στα playoffs του Champions League να πηγαίνει στη Λιλ. Στην ίδια φάση, ομολογουμένως δύσκολη, ο VAR αποφάσισε διαφορετικά. Η Λιλ πήρε την πρόκριση, με την ελπίδα η... συντοπίτισσά της Λανς να μην επιτύχει το ίδιο μετά και τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό (29/8).