Το παρελθόν του Παναθηναϊκού κόντρα σε αγγλικές ομάδες

Το παρελθόν του Παναθηναϊκού κόντρα σε αγγλικές ομάδες

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 15:57 - 24.10.2024 / Ανανεώθηκε: 16:11 - 24.10.2024

Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος για τη «μάχη» με την Τσέλσι κι αυτή δεν είναι πρώτη φορά που θα κοντραριστεί με ομάδα από την Αγγλία.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μία σπουδαία ευρωπαϊκή μάχη, την οποία ο κόσμος του περιμένει πως και πως. Και φυσικά η ομάδα θα κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά το 1-1 με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα στην πρεμιέρα του League Stage του Conference League.

Στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής, οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ το απόγευμα της Πέμπτης (24/10, 19:45). Και φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Τριφύλλι δίνει μία ευρωπαϊκή «μάχη» με Άγγλους και έχει ενφιαφέρον να μάθουμε τι κατάφερε να κάνει ο Παναθηναϊκός με ομάδες από την Αγγλία στο παρελθόν. Αυτή είναι μια ερώτηση που απάντησε η NetBet, η οποία προσφέρει stoixima live και live casino.

Αλόνσο: «Να βάλουμε εμείς τους όρους μας απέναντι στην Τσέλσι»
CONFERENCE LEAGUE

16:46 - 23.10.2024

Αλόνσο: «Να βάλουμε εμείς τους όρους μας απέναντι στην Τσέλσι»

Ο Ντιέγκο Αλόνσο θεώρησε κομβικό παράγοντα, που θα κρίνει την έκβαση του αγώνα με την Τσέλσι, το ομαδικό πνεύμα. Ζητώντας να βάλει ο Παναθηναϊκός τούς δικούς του αγωνιστικούς όρους στο ματς του ΟΑΚΑ. Ο Ουρουγουανός, όπως και στο Ηράκλειο, αφιέρωσε όλη τη χρονιά στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ.

Αυτή θα είναι η 19η φορά που ο Παναθηναϊκός θα «κονταροχτυπηθεί» με αγγλική ομάδα και η πρώτη μετά από 12 χρόνια. Ο απολογισμός πάντως δεν είναι καθόλου καλός, με τους «πράσινους» να μετρούν μόλις μία νίκη, έξι να είναι οι ισοπαλίες και 11 οι ήττες.

Το καλό ξεκίνημα και η κακή συνέχεια

Για πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός είδε αγγλική ομάδα να έρχεται στον δρόμο του ήταν η Έβερτον τον Μάρτη του 1971, στην πορεία του προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Πήρε «χρυσή» ισοπαλία με σκόρερ τον Αντώνη Αντωνιάδη στο «Γκούντισον Παρκ» και μετά το 0-0 στη Λεωφόρο εξασφάλισε και την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.

Από το 1971 μέχρι το 2000 ακολούθησαν αρκετά παιχνίδια κόντρα σε αγγλικές ομάδες. Συγκεκριμένα, επτά. Αλλά οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε ισοπαλία! Το Τριφύλλι ηττήθηκε από την Άρσεναλ για το Κύπελλο UEFA (1981), από τη Λίβερπουλ (1985) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, πάλι από την Άρσεναλ για το Champions League (1998) και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξανά για το Champions League (2000). Βέβαια, στη ρεβάνς με τους «κόκκινους» διαβόλους πήρε ισοπαλία στο Ολυμπιακό Στάδιο με σκόρερ τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, αλλά η ισοπαλία δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση.

Η πρώτη νίκη και η πιο βαριά ήττα

Τη σεζόν 2001-2002 είχε έρθει η στιγμή ο Παναθηναϊκός να πάρει την πρώτη του -και μοναδική μέχρι στιγμής- νίκη κόντρα σε αγγλική ομάδα και το έκανε κόντρα στην Άρσεναλ στην πρώτη φάση των ομίλων του Champions League. Με σκόρερ τον Γιώργο Καραγκούνη οι «πράσινοι» επικράτησαν των «κανονιέρηδων» με 1-0 στη Λεωφόρο.

Επόμενη συνάντηση του Τριφυλλιού με ομάδα από το Νησί ήταν τη σεζόν 2003-2004 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League. Οι αναμνήσεις δεν είναι καλές, αφού οι «πράσινοι γνώρισαν» δύο ήττες, με αυτή στο «Ολντ Τράφορντ» (5-0) να είναι η πιο βαριά στην ιστορία τους κόντρα σε Άγγλους. Την επόμενη σεζόν συνάντησε και πάλι την Άρσεναλ με την οποία έμειναν στην ισοπαλία και σε Λεωφόρο και σε Χάιμπουρι.

Η τελευταία συνάντηση

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός ήρθε αντιμέτωπος με ομάδα από την Αγγλία ήταν τη σεζόν 2012-2013 με την Τότεναμ για τη φάση των ομίλων του Europa League. Το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ έληξε ισόπαλο, ενώ στο δεύτερο ματς οι «Σπερς» επικράτησαν με 3-1.