Η δύσκολη αποστολή του ΠΑΟΚ και το γνώριμο όνομα του Λουτσέσκου στη Γαλατασαράι
i

© Imago / Intime

Η δύσκολη αποστολή του ΠΑΟΚ και το γνώριμο όνομα του Λουτσέσκου στη Γαλατασαράι

Νεφέλη Μπισμπίκη 23:31 - 24.09.2024

Ο ΠΑΟΚ καλείται να αντιμετωπίσει την ισχυρή Γαλατασαράι, έχοντας ένα δύσκολο έργο μπροστά του, στον πρώτο του αγώνα στο Europa League την Τετάρτη 25/9, με τις δύο ομάδες πέρα από τον κοινό τους στόχο, να έχουν και κάτι άλλο που τις συνδέει, το οποίο ακούει στο όνομα Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ έχει μία δύσκολη αποστολή στην Κωνσταντινούπολη και αυτή ονομάζεται Γαλατασαράι, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος το βράδυ της Τετάρτης (25/9) για την πρώτη αγωνιστική του Europa League. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι έχει κάνει η πρωταθλήτρια Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά και τι είναι αυτό που συνδέει τις δύο ομάδες;

Η Γαλατασαράι είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην γείτονα χώρα, με δύο διαδοχικά πρωταθλήματα υπό τις οδηγίες του Οκάν Μπουρούκ, ο οποίος την έκανε μέσα σε δύο χρόνια, υπερδύναμη. Υπήρξε παίκτης και τώρα προπονητής της ομάδας, την οποία ξέρει πολύ καλά. Αυτό τον οδήγησε στο να δημιουργήσει κάτι το οποίο εδώ και δύο χρόνια σαρώνει στο πέρασμά του.

Η «Τσιμ Μπομ» μέχρι στιγμής, βρίσκεται και πάλι πρώτη στον βαθμολογικό της πίνακα της Super Lig, αφήνοντας την Φενέρμπαχτσε πίσω της με διαφορά πέντε βαθμών. Ο στόχος όμως στρέφεται προς τις ευρωπαϊκές διακρίσεις, με τους Τούρκους να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν.

Φυσικά, πρωταρχικό ρόλο παίζει ο προπονητής και την αλλαγή την έχουμε ήδη δει, αλλά το ρόστερ της με τις τελευταίες προσθήκες, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο για τους αντιπάλους της. Διαθέτει παίκτες όπως οι Μέρτενς, Ικάρντι , Τορέιρα, Ντάβινσον Σάντσες, Σάρα και το κερασάκι στην τούρτα, η τελευταία προσθήκη για φουλ επιθετική ενίσχυση, ο Βίκτορ Όσιμεν.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το ρόστερ της που προκαλεί δέος στους αντιπάλους της. Τα στατιστικά που έχει στο Europa League, είναι εξίσου εντυπωσιακά. Μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει τη Γιουνκ Μπόις και να περάσει στους 36 του νέου Champions League, αλλά και στην δεύτερη πιο σημαντική ευρωπαϊκή διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων, δεν τα έχει πάει καθόλου άσχημα.

Ηττήθηκε δύο φορές στα τελευταία 14 ματς στο Europa League

Η Γαλατασαράι ηττήθηκε μόνο δύο φορές στα τελευταία 14 ματς στο Europa League. Τη σεζόν 2021-22, κέρδισε 5 από τους 12 αγώνες που έπαιξε στη συγκεκριμένη διοργάνωση, έχει έξι ισοπαλίες και μία ισοπαλία. Αυτή η μοναδική ήττα, ήρθε από την Μπαρτσελόνα στον γύρο των «16», απ΄ όπου αποχώρησε και από τη διοργάνωση. Την επόμενη σεζόν τερματίζει στην τρίτη θέση των ομίλων του Champions League και περνάει στα play-off του Europa League. Εκεί, απέναντι στη Σπάρτα Πράγας σημειώνει μία νίκη και μία ήττα, λέγοντας αντίο στην διοργάνωση, με βάση τον αριθμό των γκολ.

Η 24 φορές πρωταθλήτρια Τουρκίας, έχει στην κατοχή της ένα Κύπελλο UEFA, το οποίο κατέκτησε τη σεζόν 1999-2000 με τον γνώριμο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, Φατίχ Τερίμ, ενώ κέρδισε και το UEFA Super Cup κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης .

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του, όπως και η Γαλατασαράι, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας την προηγούμενη σεζόν, ενώ και φέτος βρίσκεται στην πρώτη θέση της Super League, έχοντας 13 βαθμούς, αφήνοντας πίσω ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ο «δικέφαλος» δεν θα έχει μαζί του στην αποστολή τον Μπράντον Τόμας, αλλά απουσίες θα έχει και από την πλευρά της η αντίπαλός του, με τους Φερνάντο Μουσλέρα, Χακίμ Ζιγές και Ρόλαντ Σαλάι, να μην μπορούν να αγωνιστούν.

Ο ΠΑΟΚ επίσης έχει στην πάγκο, τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ένα όνομα που κάτι λέει στους Τούρκους. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο πατέρας του Ραζβάν, υπήρξε προπονητής της Γαλατασαράι αλλά και της Μπεσίκτας. Δεν είναι ένα τυχαίο όνομα για την «Τσιμ Μπομ», αφού όταν πανηγύριζαν το UEFA Super Cup το 2000, ήταν υπό της οδηγίες του Ρουμάνου .