Πρωτάθλημα μπορούν να σου δώσουν οι «μικρομεσαίοι» και ο... κέρβερος Κοτάρσκι

Ντομινίκ Κοτάρσκι

i

© Imago

Πρωτάθλημα μπορούν να σου δώσουν οι «μικρομεσαίοι» και ο... κέρβερος Κοτάρσκι

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 09:47 - 24.09.2024 / Ανανεώθηκε: 10:58 - 24.09.2024

Ο ΠΑΟΚ που αγνοεί την «γκέλα» μέχρι στιγμής κι απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, αλλά και η πολυτέλεια με την περίπτωση του Κοτάρσκι.

Ολοκληρώθηκε και η 5η αγωνιστική της Stoiximan Super League, με τον ΠΑΟΚ να είναι ο μεγάλος κερδισμένος, κάνοντας το καθήκον του και παίζοντας απολαυστικό ποδόσφαιρο.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν «πάρτι» στο Πανθεσσαλικό και σε συνδυασμό με την ήττα του Ολυμπιακού στο Χαριλάου και την ισοπαλία της ΑΕΚ στη Λεωφόρο κόντρα στην αξιόμαχη Καλλιθέα, απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου διακρίνεται για την σταθερότητα που δείχνει και το μέταλλο νικητή που εμφανίζεται στο χορτάρι όταν η μπάλα «καίει». Αυτό το τελευταίο το είδαμε πρόσφατα στο Περιστέρι, όταν ο Δικέφαλος δεν έθελξε με την απόδοσή του και είδε τον Ουάρντα να ισοφαρίζει σε 1-1 λίγο πριν το φινάλε, όμως και πάλι κατάφερε να πανηγυρίσει το τρίποντο μέσα σε μία δύσκολη έδρα, βρίσκοντας τη λύση με buzzer beater.

Στον Βόλο πριν μερικά 24ωρα είδαμε κάτι από τον περσινό ΠΑΟΚ. Γρήγορους συνδυασμούς, tiki-taka, μία επίθεση-φωτιά, γκολ και θέαμα. Αυτή θα μπορούσε να πει κάποιος πως ήταν και η πρώτη ολοκληρωμένη εμφάνιση του Δικεφάλου στο φετινό πρωτάθλημα, από την οποία ξεχώρισαν ο αιώνιος έφηβος Τάισον, το δίδυμο στο κέντρο (Καμαρά-Σβαμπ), αλλά και ο... κέρβερος Κοτάρσκι που δηλώνει «παρών» όποτε τον χρειαστεί η ομάδα του.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η φάση στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, ο Κροάτης είπε «διπλό όχι» με εντυπωσιακό τρόπο και στη συνέχεια έπιασε και το πέναλτι του Άλτμαν, κρατώντας το μηδέν σε εκείνο το χρονικό σημείο. Κανένας δεν ξέρει ποια θα ήταν η εξέλιξη του αγώνα αν ο παίκτης των Θεσσαλών έβρισκε δίχτυα από την «άσπρη βούλα» και δεν θα μάθουμε ποτέ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο 24χρονος κίπερ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και να βάλει τη σφραγίδα του, σε έναν αγώνα που οι συμπαίκτες του βρήκαν δίχτυα τέσσερις φορές και πέρασαν ένα άνετο απόγευμα.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το ματς αλλά και στη συνέντευξη Τύπου αργότερα, ο Ράζβαν Λουτσέσκου δεν θα μπορούσε να μην σταθεί στην εικόνα του Κοτάρσκι, ο οποίος αποτελεί... ευλογία για το «ασπρόμαυρο» ρόστερ.

«Δεν περίμενα από την ομάδα μου να κάνει τόσα λάθη στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Αλλά έχουμε τον καλύτερο τερματοφύλακα στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι εκπληκτικός και θέλω να το τονίσω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρουμάνος τεχνικός που... τρίβει τα χέρια του έχοντας έναν τόσο ποιοτικό τερματοφύλακα στη φαρέτρα του.

Να θυμίσουμε πως ο Κοτάρσκι έβαλε το... χεράκι του και στο ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό, σπατάλησε ευκαιρίες και δεν εκμεταλλεύτηκε την ανωτερότητά του στο πρώτο μέρος, μένοντας «άσφαιρος». Μάλιστα, το τριφύλλι μέτρησε δύο πολύ μεγάλες στιγμές για να φύγει με το διπλό, όμως ο Κροάτης ήταν εκεί όποτε του ζητήθηκε, με αποκορύφωμα το εντυπωσιακό «στοπ» στον Φώτη Ιωαννίδη στις καθυστερήσεις του ντέρμπι.

Όπως είναι λογικό κι όσο συνεχίζει αυτές τις εμφανίσεις ο Κοτάρσκι, οι «σειρήνες» δεν θα σταματάνε να χτυπάνε. Ο 24χρονος διεθνής την περσινή σεζόν «έκλεψε» την παράσταση πολλάκις κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, όσο και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως ο ίδιος θα αποχωρήσει από την Τούμπα ως πρωταθλητής το περασμένο καλοκαίρι, όμως αυτό δεν συνέβη σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο. Ο Δικέφαλος «επιβράβευσε» τον τερματοφύλακά του τον περσινό Οκτώβρη με νέο συμβόλαιο που έχει ισχύ έως το 2028 κι άπαντες στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο νιώθουν την απόλυτη δικαίωση με την επένδυση που έγινε το 2022, όταν ο άγνωστος τότε Κοτάρσκι πήρε την απόφαση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, φτάνοντας στη χώρα μας.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και κυρίως κάποιες από τη Serie A τον είχαν και θα συνεχίσουν να τον έχουν στο στόχαστρο κι αυτό που μένει να δούμε είναι πόσα χρόνια ακόμα θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαμβάνουμε στο πρωτάθλημά μας.

Ο σταθερός ΠΑΟΚ και οι «γκέλες» των άλλων

Από την 5η αγωνιστική δεν έλειψαν και οι μεγάλες εκπλήξεις, οι οποίες στο τέλος θα κρίνουν και τον πρωταθλητή Ελλάδας. Μετά την «γκέλα» με τον Παναιτωλικό στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έδωσε συνέχεια στα αρνητικά αποτελέσματα, γνωρίζοντας την ήττα από τον Άρη και πέφτοντας από την κορυφή.

Την πρώτη θέση «αποχαιρέτησε» σε αυτήν τη στροφή και η Ένωση που «σκόνταψε» στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στην αναμέτρηση με την Καλλιθέα που έχει αποδειχθεί... φονέας των μεγάλων.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στα τρίποντα μετά από δύο σερί ισοπαλίες και παρέμεινε στο -5 από την πρώτη θέση, στην οποία βρίσκεται ο πιο σταθερός απ΄ όλους μέχρι στιγμής ΠΑΟΚ.

Συγκριτικά με τους διώκτες του, ο Δικέφαλος έχει καταφέρει να πάρει όλα τα ματς κόντρα στις «μικρές» ομάδες. Τους λεγόμενους «must win» αγώνες, οι οποίοι συνήθως δεν κλέβουν την παράσταση, όμως σε βάθος χρόνου μπορούν να αποτελέσουν αρκετά σημαντικοί.

Αυτό ήταν άλλωστε και το μεγάλο «όπλο» της ομάδας του Λουτσέσκου την περσινή σεζόν. Οι Θεσσαλονικείς στις 36 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας κατάφεραν να γνωρίσουν μόλις μία (!) ήττα από ομάδα εκτός του Big-5, αυτήν απέναντι στον ΟΦΗ στο Ηράκλειο στις πρώτες αγωνιστικές.

Έπειτα ακολούθησε και η ισοπαλία στο ΔΑΚ Λαμίας στα playoffs, η οποία όμως δεν έκανε τη... ζημιά στον Δικέφαλο που μετά από αυτήν την «γκέλα» νίκησε όλους τους «μεγάλους» και κατέκτησε τον τίτλο μέσα στο Χαριλάου, με ονειρικό τρόπο.

Ναι, η αλήθεια είναι πως τα ντέρμπι έχουν τη δική τους αίγλη. Σε αυτά γεμίζουν τα γήπεδα και ο ξεσηκωμός είναι μεγαλύτερος. Όμως οι νίκες στα μεγάλα παιχνίδια από μόνες τους, δεν μπορούν και δεν σου δίνουν το πρωτάθλημα.

Από την άλλη, όποια ομάδα επικρατήσει στις περισσότερες αναμετρήσεις με τους «μικρούς», τότε θα έχει κάνει τη μισή και παραπάνω δουλειά για να πετύχει τον στόχο της.

Σίγουρα πλέον δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις το απόλυτο σε τέτοιου είδους ματς. Έχει διαπιστωθεί από την προπέρσινη σεζόν κιόλας πως η ψαλίδα μεταξύ όλων των ομάδων της Stoiximan Super League έχει κλείσει αρκετά και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι «μικρομεσαίοι» έδειξαν τα... δόντια τους κι έκαναν βαθμολογική ζημιά σε ομάδα του Big-5.

Γι΄ αυτό άλλωστε έχουμε φτάσει και σε σημείο να κρίνεται ο τίτλος την τελευταία αγωνιστική. Από ένα γκολ του Τάισον ή ακόμα καλύτερα από μία άστοχη κεφαλιά του Καρίμ Ανσαριφάρντ.