Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε τον ΠΑΟΚ... selling club: Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ οι πωλήσεις στην εποχή του

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε τον ΠΑΟΚ... selling club: Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ οι πωλήσεις στην εποχή του

Μάνος Τσαλγατίδης 17:14 - 21.08.2024 / Ανανεώθηκε: 18:12 - 21.08.2024

Ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει έναν από τους στόχους του, δηλαδή να δημιουργήσει όνομα στην αγορά.

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης μπορεί να φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ μέχρι τις 29 του Αυγούστου, ωστόσο πλέον ο Χανιώτης κεντρικός αμυντικός δεν ανήκει στον Δικέφαλο, αλλά στη Βόλφσμπουργκ!

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η γερμανική ομάδα, αλλά και ο ΠΑΟΚ ο διεθνής κεντρικός αμυντικός είναι πλέον ποδοσφαιριστής της, ωστόσο στη συμφωνία των δύο ομάδων υπάρχει και η υποσημείωση πως ο παίκτης πρέπει να αγωνιστεί στα δύο ματς με τη Σάμροκ Ρόβερς και έπειτα να αποχωρήσει με προορισμό τη Γερμανία.

ΠΑΟ-Αστέρας ΑΚΤΟR 0-1: Οι "ανορθογραφίες" του Αλόνσο και ο...αδιάβαστος Σιδηρόπουλος!
SPORTAL ORIGINALS

11:00 - 19.08.2024

ΠΑΟ-Αστέρας ΑΚΤΟR 0-1: Οι "ανορθογραφίες" του Αλόνσο και ο...αδιάβαστος Σιδηρόπουλος!

Το Talking Points επιστρέφει! Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης επιστρέφουν στα μικρόφωνα του Sportal και στο επίκεντρο βρίσκεται τα όσα είδαμε στην πρεμιέρα της Stoiximan Super League. Η γκέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στον Αστέρα AKTOR, η επιστροφή της ΑΕΚ στις νίκες, το δύσκολο τρίποντο του ΠΑΟΚ και φυσικά το άνετο πέρασμα του Ολυμπιακού από τον Βόλο. Ραντεβού στις 11:00 στη web TV του Sportal!

Έτσι, ο Δικέφαλος θα βάλει στα ταμεία του αρχικά 12 εκατομμύρια ευρώ και στην πορεία θα καρπωθεί ως μπόνους άλλα τρία, κάτι που εκτοξεύει το deal στα 15 εκατομμύρια.

Με λίγα λόγια μόνο αυτή η πώληση έφτασε αυτές της περσινής σεζόν που απέφεραν στα ταμεία 15.2 εκατομμύρια. Mάλιστα, η εν λόγω πώληση εκτοξεύει το συνολικό ποσό που έχει βάλει ο ΠΑΟΚ στα ταμεία στην εποχή Ιβάν Σαββίδη πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, την αρχή είχε ο νεαρός Κούτσιας, ο οποίος πήγε στο MLS Η Σικάγο Φάιρ έβγαλε από το ταμείο σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της. Στην πορεία ακολούθησαν οι Σβέριρ Ίνγκασον παραχωρήθηκε στη Μίντιλαντ με 4 εκατ. ευρώ, Ντόουγκλας Αουγκούστο με 5,5 εκατ. ευρώ στη Ναντ και Κάλεντ Νάρεϊ με 2 εκατομμύρια στην Αλ Καλιτζ. Σ’ αυτά προσθέστε και τα χρήματα που ήρθαν από τον Τσούμπα Άκπομ. Ο Άγγλος φορ, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Μίντλεσμπρο, πήγε στον Άγιαξ για 12 εκατ. ευρώ συν δύο εκατ. ευρώ με τη μορφή μπόνους. Ο ΠΑΟΚ είχε ποσοστό μεταπώλησης 10%, οπότε θα εισέπραξε μίνιμουμ 1,2 εκατ. ευρώ. Σύνολο λοιπόν 15,2 εκατομμύρια.

Επί εποχής Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ έκανε τις πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του. Φυσικά και τις πιο ακριβές μεταγραφές. Σε κάθε περίπτωση, ένας σύλλογος για να μπορεί να λειτουργήσει, οφείλει να μαθαίνει να πουλάει. Για να γίνει ανταγωνιστικός πρέπει να πουλάει σε καλές τιμές και να αγοράζει πιο χαμηλά. Χωρίς φυσικά να χάνει και σε ποιότητα. Ο Δικέφαλος έχει ως στόχο μεταξύ άλλων να γίνει και ένα selling club, αλλά θα πρέπει να μάθει να πουλά ποδοσφαιριστές τόσο στο σωστό timing, όσο και στις σωστές τιμές.

Το ρεκόρ πώλησης του ΠΑΟΚ μέχρι πρόσφατα το κατείχε ένα δικό του παιδί (πλέον ο Κουλιεράκης είναι αυτός που αποτελεί την πιο ακριβή πώληση του ΠΑΟΚ). Ο Χρήστος Τζόλης πουλήθηκε με έντεκα εκατ. ευρώ στη Νόριτς και πλέον μετά από μια μαγική σεζόν με τη Φορτούντα Ντίσελντορφ έχει πάρει μεταγραφή στην Κλαμπ Μπριζ. Μάλιστα, ο Δικέφαλος έβαλε στα ταμεία ακόμα 600 χιλιάδες ευρώ, καθώς οι Γερμανοί τον αγόρασαν από την Νόριτς πριν τον πουλήσουν στους Βέλγους, με τους «ασπρόμαυρους» να καρπώνονται το ποσοστό μεταπώλησης που είχαν.

Ακολουθεί ο Πρίγιοβιτς, ο οποίος πήγε με δέκα εκατ. ευρώ στην Αλ Ιτιχάντ, η οποία τώρα έχει τον Μπενζεμά και τον Ενγκολό Καντέ. Στην τρίτη θέση είναι ο Γιαννούλης, ο οποίος επίσης πήγε στη Νόριτς με το ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ, στην τέταρτη θέση ανέβηκε ο Αουγκούστο και την πεντάδα συμπληρώνει ο Σφιντέρσκι, ο οποίος ήρθε σχεδόν με 1,5 εκατ. ευρώ και έφυγε με πέντε εκατ. ευρώ για τη Σάρλοτ στο MLS.

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν πούλησε ακριβά τον Λούκας Πέρεθ στη Λα Κορούνια, αλλά πήρε πολλαπλάσια χρήματα όταν ο παίκτης μετακόμισε στην Άρσεναλ, με το ποσοστό μεταπώλησης που είχε. Το ίδιο ισχύει και για τον Όλσεν. Πήγε με λίγα χρήματα στην Κοπεγχάγη, αλλά έφερε τα τριπλάσια όταν πήρε μεταγραφή στη Ρόμα.

Αναλυτικά η 20άδα των πιο σημαντικών πωλήσεων του ΠΑΟΚ:

Παίκτης Ποσό Ομάδα

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης 15 εκ. Βόλφσμπουργκ

Χρήστος Τζόλης 11 εκατ. Νόριτς

Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς 10 εκατ. Αλ Ιτιχάντ

Δημήτρης Γιαννούλης 8,5 εκατ. Νόριτς

Ντόουγκλας Αουγκούστο 5,5 εκατ. Ναντ

Κάρολ Σφιντέρσκι 5 εκατ. Σάρλοτ

Σβέριρ Ίνγκασον 4 εκατ. Μίντιλαντ

Λούκας Πέρεθ 1,5 εκατ.+6 εκατ. Λα Κορούνια+Άρσεναλ

Γκάρι Ροντρίγκες 3,5 εκατ.+1,8 εκατ. Γαλατά-Αλ Ιτιχάντ

Ρόμπερτ Μακ 3,5 εκατ. Ζενίτ

Ευθύμης Κουλούρης 3,5 εκατ. Τουλούζ

Δημήτρης Λημνιός 3 εκατ. Κολωνία

Γιώργος Κούτσιας 2,5 εκατ. Σικάγο Φάιρ

Γκόιγκο Τσίμιροτ 2,5 εκατ. Σταντάρ Λιέγης

Αντόνιο Τσόλακ 2,3 εκατ. Ρέιντζερς

Τσούμπα Άκπομ 1,8 εκατ.+1,2 εκατ. Μίντλεσμπρο+Άγιαξ

Δημήτρης Πέλκας 1,6 εκατ. Φενέρ

Κριστιάν Νομπόα 1,5 εκατ. Ροστόφ

Ρόμπιν Όλσεν 700.000+2,3 εκατ. Κοπεγχάγη+Ρόμα

Άντερσον Εσίτι 1 εκατ. Φερεντσβάρος

Τζάλμα Κάμπος 700.000 Αλάνιασπορ

*Τα επιπλέον ποσά αφορούν τα έσοδα από ποσοστό μεταπώλησης.

Υπάρχουν βέβαια κι αρκετοί ποδοσφαιριστές που έφυγαν με μικρότερα ποσά. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους:

Μάριν Λέοβατς 300.000 στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Έρικ Σάμπο 300.000 στη Μπεϊτάρ, Τζάλμα Κάμπος 600.000 στην Αλάνιασπορ, Πέδρο Ενρίκε (700.000 ευρώ συνολικά από τους δανεισμούς του), Δημήτρης Χατζηισαϊας 500.000 στη Ρίζερπορ, Μάρκο Μιχόγεβιτς 500.000 στη Γκεζτέπε, Μάρτενς 300.000 στη Σερκλ Μπριζ, Ζάιρο 300.000 στη Χάιντουκ, Κίτσιου 300.000 στην Άνκαρα, Δημητρίου στη Βασιλεία (τροφεία περίπου 250.000 ευρώ). Νίλσεν Περέιρα 500.000 ευρώ (Ρόζενμποργκ).