Ο Σορετίρε ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει 4ετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ (gallery)

Ο Σορετίρε ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει 4ετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ (gallery)

Μάνος Τσαλγατίδης 22:24 - 29.07.2024 / Ανανεώθηκε: 17:31 - 13.08.2024

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο 20χρονος Αγγλονιγηριανός μεσοεπιθετικός Σόλα Σορετίρε.

Κάτοικος Θεσσαλονίκης είναι από το βράδυ της Δευτέρας ο Σόλα Σορετίρε, όπως προφέρεται σωστά το όνομά του.

Ο 20χρονος Αγγλονιγηριανός μέσος αφίχθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου τον υποδέχθηκαν άνθρωποι του ΠΑΟΚ και λιγοστοί φίλοι της ομάδας.

Ο Σορετίρε θα περάσει την Τρίτη τις απαραίτητες ιατρικές κι εργομετρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει το συμβόλαιό του για τέσσερα χρόνια. Στη διάθεση του Ραζβάν Λουτσέσκου αναμένεται να τεθεί μετά τη ρεβάνς με την Μπάνια Λούκα.

Ο Σόλα Μάξγουελ Σορετίρε, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2004, παίζει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον φορ και είναι δεξιοπόδαρος με ύψος 1,71. Με την εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας έχει 4 συμμετοχές, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία εκτιμάται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ήταν μέλος της Ακαδημίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από μικρός και κέρδισε το βραβείο Jimmy Murphy Young Player of the Year τη σεζόν 2020-21.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Φεβρουάριο του 2021, σε ηλικία 17 ετών και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τον ίδιο μήνα σε έναν αγώνα της Premier League εναντίον της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ. Κατέχει το ρεκόρ ως ο νεότερος παίκτης που έπαιξε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο νεαρός συμμετείχε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας, αλλά έχει δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη Νιγηρία, αν το θελήσει σε επίπεδο ανδρών, αφού είναι η χώρα καταγωγής του.

Πέρασε μικρός από τις ομάδες Whitley Bay Boys Club, Newcastle City Juniors, Wallsend Boys Club, Hebburn Town και Cramlington Juniors. Ήταν επίσης για λίγο μέλος της Ακαδημίας της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά έφυγε για να ενταχθεί στην αντίπαλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία εννέα ετών.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Σορετίρε ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις των νέων των «Κόκκινων Διαβόλων», παίζοντας συχνά έναν χρόνο πάνω από την ηλικία του. Τον Δεκέμβριο του 2018, έγινε ο νεότερος παίκτης που εμφανίστηκε ποτέ στο UEFA Youth League σε ηλικία 14 ετών και 314 ημερών.

Το 2020, αφού εντυπωσίασε με την Κ18, ο Νιλ Γουντ, προπονητής της Κ23, του έδωσε συμμετοχή όταν ήταν μόλις 16 ετών. Σημείωσε χατ-τρικ σε μια νίκη με 6-4 για την Κ23 εναντίον της Μπλάκμπερν τον Φεβρουάριο του 2021.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 8 Φεβρουαρίου 2021, μια εβδομάδα αφότου έγινε 17 ετών. Στις 21 Φεβρουαρίου 2021, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα για τη Γιουνάιτεντ ως αλλαγή στο 88ο λεπτό αντί του Μάρκους Ράσφορντ, στην εντός έδρας νίκη πρωταθλήματος με 3-1 επί της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, έγινε ο νεότερος παίκτης της Γιουνάιτεντ που έκανε εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μπαίνοντας ως αλλαγή αντί του Μέισον Γκρίνγουντ στην εντός έδρας ισοπαλία 0-0 εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ στο UEFA Europa League σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών, ξεπερνώντας το ρεκόρ, που είχε ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, 38 χρόνια νωρίτερα, κατά 108 ημέρες. Για τις εμφανίσεις του με τις ομάδες νέων, ο Σορετίρε ονομάστηκε «Τζίμι Μέρφι Νεαρός Παίκτης της Χρονιάς για το 2020–21».

Συνολικά με την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε 5 ματς και το ένα ήταν στις 8/12/21 με την Γιούνγκ Μπόις στο Ολντ Τράφορντ για το Champions League. Στην Κ23 των Κόκκινων Διαβόλων ήταν αρχηγός και μέτρησε 71 αγώνες, 32 γκολ και 20 ασίστ.

Δανεισμός στην Μπόλτον

Στις 19 Ιανουαρίου 2023 εντάχθηκε επίσημα στην ομάδα της EFL League One, την Μπόλτον ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν. Στις 7 Μαϊου 2023, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, σκοράροντας το πρώτο γκολ σε μια νίκη 3-2 επί της Μπρίστολ Ρόβερς. Στην Μπόλτον σε μισή σεζόν έκανε 16 ματς με 1 γκολ και 2 ασίστ.