Οι «ασπρόμαυρες» ιστορίες του Μπλάζεβιτς
i

Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς/©intime

Οι «ασπρόμαυρες» ιστορίες του Μπλάζεβιτς

Μάνος Τσαλγατίδης 10:35 - 08.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:06 - 20.08.2024

Ο τρόπος που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ο Μίροζλαβ Μπλάζεβιτς και η αγάπη του για τους φίλους του Δικεφάλου.

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς δεν είναι πια στη ζωή, καθώς έφυγε στα 88 του χρόνια. Ο Κροάτης πάλεψε αρκετά χρόνια με τον καρκίνο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Ο θρυλικός τεχνικός έχει γράψει τη δική του ιστορία με τον ΠΑΟΚ, καθώς μπορεί να έμεινε μόλις ένα χρόνο στην Τούμπα, αλλά πρόλαβε να πάει με τον Δικέφαλο στον τελικό του Κυπέλλου, να αποκλείσει τη Μαλίν και να φτάσει στον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFΑ, αλλά και να τερματίσει στην 4 θέση.

Ο Μπλάζεβιτς ήταν πάντα μια αγαπητή φιγούρα για τους φίλους του Δικεφάλου και αυτό φαίνεται από την ιστορία που ο ίδιος είχε διηγηθεί στα ΜΜΕ της πατρίδας του:

«Όταν αναφέρεσαι στον ΠΑΟΚ, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι οπαδοί του! Είναι οι πιο φανατικοί στην Ελλάδα, είναι παραδοσιακά… άγριοι και λατρεύουν τον σύλλογό τους.

Είναι σαφές ότι λόγω αυτής της μεγάλης αγάπης μερικές φορές πηγαίνουν από το ένα άκρο στο άλλο άκρο, αλλά παραμένουν με τον πιο όμορφο τρόπο στη μνήμη μου. Τότε ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ, πιστεύω ότι αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα.

Το 1997, ήμουν προπονητής στην Εθνική Κροατίας και στις 30 Απριλίου παίζαμε έναν εξαιρετικά σημαντικό αγώνα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη Θεσσαλονίκη με την Ελλάδα.

Κερδίσαμε με 1-0 χάρη σε γκολ του Σούκερ στο 74΄, παίξαμε στο Καυτανζόγλειο μπροστά σε 25.000 φανατικούς Έλληνες. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό, είναι ότι 100 περίπου φίλοι του ΠΑΟΚ με υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο!

Με κασκόλ και σημαίες, άναψαν πυρσούς, έβγαλαν φωτογραφίες μαζί μας και μου υποσχέθηκαν πως θα υποστηρίζουν την Κροατία. Ήμουν πραγματικά περήφανος, ήταν μία απόδειξη πως άφησα καλή εντύπωση στο σύλλογο, παρόλο που πέρασα μόνο μία σεζόν εκεί.

Αυτό που ήταν η Ντιναμό στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα! Υπάρχει μια μεγάλη αντιπαλότητα, δηλαδή, μεταξύ των αθηναϊκών συλλόγων και του ΠΑΟΚ»

Ο ερχομός του τον Μάιο του 1991 ήταν μια επιλογή του τότε ιδιοκτήτη της ομάδας, Θωμά Βουλινού. Μάλιστα, το πρώτο ματς που είδε πριν αναλάβει ήταν αυτό με τον Λεβαδειακό στην Τούμπα στις 26/5/1991.

O Κροάτης προπονητής είχε συμφωνήσει πέντε ημέρες νωρίτερα με τον Θωμά Βουλινό ν’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου ενόψει της σεζόν, που θ’ ακολουθούσε. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προϋπόθεση, ωστόσο, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αποτελούσε η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου (ο ΠΑΟΚ βγήκε στο κύπελλο UEFA, έστω κι αν «κουβαλούσε» ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών μετά την αποχώρησή του από το ντέρμπι του Ολυμπιακού σταδίου εναντίον του Παναθηναϊκού στις αρχές της σεζόν).

Πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ, ο Κροάτης προπονητής βρίσκονταν στον πάγκο της Ναντ, ενώ ακόμη παλαιότερα είχε εργαστεί-μεταξύ άλλων-στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στην Γκρασχόπερ (ο ΠΑΟΚ ήταν ο 10ος σταθμός της προπονητικής καριέρας του).

Η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Μπλάζεβιτς προέβλεπε συνεργασία για ένα συν ένα χρόνο, ενώ οι μηνιαίες αποδοχές του Κροάτη θ’ ανέρχονταν στο ύψος των τριών εκ. δρχ. Παραμονές του αγώνα με το Λεβαδειακό βρέθηκε στο ξενοδοχείο, όπου η διοίκηση τον παρουσίασε στους ποδοσφαιριστές.

Ο αγώνας με το Λεβαδειακό είχε απρόσμενη τροπή. Η ομάδα της Βοιωτίας θα έσπαζε το εντός έδρας αήττητο του ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν (ο Δικέφαλος είχε τελικό απολογισμό στην Τούμπα δώδεκα νικών, τεσσάρων ισοπαλιών και μιας ήττας), νικώντας με 3-2 (Σκαρτάδος 32΄, Αναστασιάδης 54΄-Καβαλιέρης 51΄, Μαρινάκης 68΄, Πεχλεβανίδης 78΄) αποτέλεσμα, ωστόσο, που δεν τη βοήθησε να παραμείνει στην Α΄ εθνική κατηγορία. Ο λίγος κόσμος (3720 εισιτήρια), πάντως, που είχε βρεθεί στις εξέδρες, είχε ξεσπάσει σε αποδοκιμασίες για την ήττα-έκπληξη της ομάδας του.

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Μαλιούφας, Αλεξίου, Καραγεωργίου, Σκαρτάδος, Μητσιμπόνας, Ιμπρ. Χασάν, Τουρσουνίδης, Αλεξούλης (46΄ Λαγωνίδης), Αναστασιάδης, Μπορμπόκης.

Λεβαδειακός: Γρηγοριάδης, Μαρτιναίος, Γκουλής, Λουκάς, Καϊτατζής, Μπάριος, Καβαλιέρης, Πεχλεβανίδης (89′ Τσελέμπης), Κασάπης, Πετκόφ (79΄ Γκώνιας), Μαρινάκης.