Η μάχη για την τρίτη θέση και ο τελικός ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα

Τη δική τους μάχη δίνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός.

i

©intime

Η μάχη για την τρίτη θέση και ο τελικός ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα

Γιώργος Σακελλαρίου 14:43 - 01.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:41 - 14.08.2024

Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι, αλλά είναι πιθανό η τρίτη θέση κόντρα στον ΠΑΟΚ να παιχτεί την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα.

Τον πρώτο τον θυμούνται όλοι, τον δεύτερο κανείς, αλλά στο ποδόσφαιρο σημασία έχει κι ο τρίτος και σε άλλες χώρες, πιο προηγμένες, που παίζονται περισσότερα σημαντικά ευρωπαϊκά εισιτήρια και ο τέταρτος...

Ειδικά όταν παίζονται χρήματα με τη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης κι όταν δίνεται η δυνατότητα σε μία ομάδα να ξεκουραστεί περισσότερο καιρό, στη διοίκηση, τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή να σχεδιάσουν με μεγαλύτερη άνεση χρόνου το ρόστερ και φυσικά στον τελευταίο να δουλέψει καλύτερα και να περάσει αυτά που θέλει.

Η τρίτη θέση δίνει εισιτήριο για το Europa League κι αν παίξει μία ομάδα στα playoffs της διοργάνωσης ακόμα κι αν αποκλειστεί θα πάει στο Conference League και θα έχει εξασφαλισμένα ορισμένα εκατομμύρια ευρώ, που δεν γίνεται ένας σύλλογος να τα αγνοήσει.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, δίνουν μάχη για την τρίτη θέση, με τους Θεσσαλονικείς ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν να προσπεράσουν τους Πειραιώτες, να έχουν και μία δεύτερη ευκαιρία με το Κύπελλο, το οποίο αν κατακτήσουν τότε θα πάρουν το εισιτήριο για τη δεύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή το έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι στο +3 από τον ΠΑΟΚ. (66 έναντι 63). Οι Πειραιώτες έχουν να δώσουν, ωστόσο, τρία ντέρμπι και τα δύο είναι εκτός. Την ερχόμενη Τετάρτη παίζουν στην OPAP Arena με την ΑΕΚ, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο και ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο «Δικέφαλος» την Τετάρτη παίζει στη Λεωφόρο, συνεχίζει με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό.

Με επτά βαθμούς φυσικά οι Πειραιώτες θα είναι τρίτοι. Με έξι, νίκες δηλαδή με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό θα έχουν το πάνω χέρι, ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ νικήσει Παναθηναϊκό και Βόλο. Τότε θα πρέπει να μην χάσουν στην Τούμπα. Αν επικρατήσει ο ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική, θα έχει 7 βαθμούς έναντι 4 του Ολυμπιακού και στην ισοβαθμία θα υπερτερεί. 

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 στο πρόσφατο ματς στο Φάληρο, ο ΠΑΟΚ 2-1 στον πρώτο γύρο στο ίδιο γήπεδο και στην Τούμπα το πρώτο παιχνίδι έληξε 0-0. Οπότε οι «ερυθρόλευκοι» που τερμάτισαν και πρώτοι στην κανονική διάρκεια, θα υπερτερούν σε ισοβαθμία και θα πάρουν την τρίτη θέση, μόνο αν δεν χάσουν στην Τούμπα. Ακόμα κι αν στα άλλα δύο ματς ο ΠΑΟΚ πάρει τρεις βαθμούς περισσότερους και καλύψει τη διαφορά, αλλά έρθει ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στην έδρα του, τότε η τρίτη θέση πάει στους Πειραιώτες.

Ας υποθέσουμε ότι την Τετάρτη χάνουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα. Τότε το +3 για τον Ολυμπιακό παραμένει και μετά παίζουν Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και Βόλος-ΠΑΟΚ. Εφόσον επικρατήσουν οι δύο ομάδες, τότε ο ΠΑΟΚ θα θέλει μόνο νίκη στο φινάλε στο σπίτι του και οι φιλοξενούμενοι θα βολεύονται με ισοπαλία. Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια στην παρούσα φάση είναι αρκετά και η συγκεκριμένη μάχη δεν προκαλεί ανάλογο ενδιαφέρον με την κόντρα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, αλλά έχει τη δική της αγωνία και φυσικά τεράστια σημασία για τους συλλόγους.