Football Meets Data: Οι πιθανότητες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Europa League

Έσε - Τάισον

i

© Intime

Football Meets Data: Οι πιθανότητες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Europa League

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 12:38 - 24.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:38 - 24.09.2024

Γνωστή σελίδα που ασχολείται με στατιστικά και δεδομένα παρουσίασε τις προβλέψεις της για την κατάταξη των ομάδων στο League Stage του Europa League, στο οποίο συμμετέχουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Μετράμε αντίστροφα για την πρεμιέρα του νέου Europa League, με τους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να είναι έτοιμοι για «μάχη». Στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου θα κοντραριστεί εκτός έδρας με τη Γαλατάσαραϊ (25/9, 22:00), ενώ ένα 24ωρο αργότερα οι Πειραιώτες θα τεθούν αντιμέτωποι με τη Λυών στη Γαλλία.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της διοργάνωσης με το νέο φορμάτ, η γνωστή σελίδα «Football Meets Data», που ασχολείται με τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο, παρουσίασε τις πιθανότητες κάθε ομάδας να τερματίσει στην πρώτη «8άδα» και στην πρώτη «24άδα», της κοινής βαθμολογίας που θα υπάρχει πλέον στις τρεις διοργανώσεις της UEFA.

Σύμφωνα με τη σελίδα λοιπόν, οι ελληνικές ομάδες έχουν 77% πιθανότητες να βρίσκονται στην πρώτη «24άδα» του League Phase του Europa League, ενώ από την άλλη οι προσομοιώσεις δεν θεωρούν… τελειωμένη την υπόθεση πρόκρισης απευθείας στους «16» του Europa League, δίνοντας 26% και 23% αντίστοιχα πιθανότητες σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Όσα δεν γνωρίζετε για το νέο Europa League

Όσον αφορά στο φορμάτ, κάθε ομάδα θα παίξει ένα εντός έδρας και ένα εκτός έδρας ματς με τους δύο αντιπάλους από τα ξεχωριστά γκρουπ δυναμικότητας (π.χ. μια ομάδα που βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, θα παίξει με δύο αντιπάλους από το πρώτο γκρουπ, με τον ένα εκτός έδρας και τον άλλο εντός). Με αυτό τον τρόπο θα σχηματιστεί το πρόγραμμα των 8 συνολικά αγώνων για κάθε ομάδα, δύο περισσότερους από τις καθιερωμένες φάσεις ομίλων του παρελθόντος.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στο φινάλε από την 1η ως την 8η θέση θα παίξουν απευθείας στους 16, ενώ οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 24 θα δώσουν play-offs για την πρόκριση στους 16. Αυτές από το 25 ως και το 36, ολοκληρώνουν την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Estadio de San Mamés στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Με χωρητικότητα άνω των 50.000 ατόμων, το νέο σπίτι της Αθλέτικ Μπιλμπάο άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2013 για να αντικαταστήσει το παλιό San Mamés, το οποίο ήταν η έδρα των Βάσκων από το 1913.

Το τρόπαιο του Europa League έχει βάρος 15 κιλά, ενώ ο νικητής της διοργάνωσης εξασφαλίζει μία θέση στο UEFA Champions League 2025/26, εάν δεν έχει προκριθεί μέσω του πρωταθλήματος.