Το παρελθόν του ΠΑΟΚ κόντρα σε ομάδες της Τσεχίας

ΠΑΟΚ - Σλόβαν Λίμπερετς

i

© Intime

Το παρελθόν του ΠΑΟΚ κόντρα σε ομάδες της Τσεχίας

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 17:00 - 24.10.2024 / Ανανεώθηκε: 17:13 - 24.10.2024

Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για τη «μάχη» με τη Βικτόρια Πλζεν κι αυτή δεν είναι πρώτη φορά που θα κοντραριστεί με ομάδα της Τσεχίας.

Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ακόμη μία ευρωπαϊκή «μάχη» και καλείται να πανηγυρίσει το πρώτο του τρίποντο στο League Stage του Europa League, μετά την ήττα της πρεμιέρας στην Πόλη από τη Γαλατά, αλλά κι αυτήν στην έδρα του από τη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, οι πρωταθλητές Ελλάδας θα κοντραριστούν στην Τούμπα με τη Βικτόρια Πλζεν (24/10, 19:45). Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δικέφαλος δίνει μία ευρωπαϊκή «μάχη» με Τσέχους κι έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι κατάφερε να κάνει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης με ομάδες της συγκεκριμένης χώρας στο παρελθόν. Αυτή είναι μια ερώτηση που απάντησε η NetBet, η οποία προσφέρει stoixima live και live casino

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που ο Δικέφαλος θα τεθεί αντιμέτωπος με σύλλογο από τη Τσεχία και η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια, με τoν τελευταίo να είναι η Σλόβαν Λίμπερετς.

Η πρώτη φορά κόντρα σε ομάδα της Τσεχίας

Η κλήρωση για τον Β Γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2001-02 έφερε στον δρόμο την Πρίμπραμ από την Τσεχία. Ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει στον πρώτο γύρο την αυστριακή Κέρντεν και βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση. Το όνομα του αντιπάλου δεν τρόμαζε και στην πρώτη αναμέτρηση στο γήπεδο της Τούμπας, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήθελε να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση από το πρώτο λεπτό και κατάφερε στο 23′ να προηγηθεί με τον Γιασεμάκη, ο οποίος πέντε λεπτά αργότερα πέτυχε και δεύτερο γκολ για να έρθει ο Οκκάς στο 38′ να κάνει το 3-0 που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Το σκηνικό στο δεύτερο μέρος δεν άλλαξε.

Ο Κωνσταντινίδης στο 51′ έκανε τέσσερα τα τέρματα του ΠΑΟΚ, οι Τσέχοι κατάφεραν να μειώσουν στο 57′ αλλά οι Λουτσιάνο και Οκκάς στο 75′ και στο 87′ αντίστοιχα ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο του Δικεφάλου. Μέχρι τη νίκη επί της Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ με 6-0 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, το 6-1 επί της Πρίμπραμ ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή νίκη του Δικεφάλου, επίδοση που ισοφαρίστηκε την σεζόν 2014-15 όταν ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ της Ντιναμό Μινσκ για την φάση των ομίλων της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Αμπονσά, Χασιώτης, Ουντέζε (70΄ Κουλακιώτης), Καφές, Λουτσιάνο (77΄ Καραδήμος), Κωνσταντινίδης, Οκκάς, Γεωργιάδης (86΄ Φουτσίνι), Γιασεμάκης.

Το ταξίδι και η ρεβάνς στην Τσεχία ήταν καθαρά τυπική διαδικασία μετά το 6-1 της Τούμπας. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ ήθελε να συνεχίσει τις καλές του εμφανίσεις και να δώσει μία ακόμα ευρωπαϊκή παράσταση, γι αυτό άλλωστε και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε τους βασικούς του ποδοσφαιριστές.Οι Ασπρόμαυροι κατάφεραν να πάρουν κεφάλι στο σκορ με τον Λουτσιάνο στην πρώτη τους ουσιαστικά τελική προσπάθεια στο 14′.

Η Πρίμπραμ απελευθερωμένη από το άγχος του αποτελέσματος ανέβασε ρυθμούς και κατάφερε στο 35′ να ισοφαρίσει, με το 1-1 να είναι και το σκορ του πρώτου μέρους. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ κατάφερε με τον Γιασεμάκη να πάρει και πάλι το προβάδισμα στο 61′, αλλά στην επόμενη φάση οι Τσέχοι ισοφάρισαν άμεσα. Το σκορ δεν άλλαξε παρά τις προσπάθειες των δύο ομάδων, ο ΠΑΟΚ σφράγισε το εισιτήριο του στην επόμενη φάση, όπου και αντιμετώπισε την Αϊντχόβεν, την οποία νίκησε με 3-2 στην Τούμπα αλλά ηττήθηκε στο Phillips Stadium με 4-1 και έμεινε εκτός συνέχειας.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης (67′ Κουλακιώτης), Κατσιαμπής, Ουντέζε, Αμπονσά, Καφές, Γεωργιάδης (80′ Ζαβαντίας), Κωνσταντινίδης, Οκκάς (76′ Φουτσίνι), Γιασεμάκης, Λουτσιάνο.

Οι μάχες με τη Σλάβια Πράγας

Μετά την πρόκριση με ανατροπή επί της πορτογαλικής Λεϊσόες, και την επική ισοπαλία στην έδρα της Γκρασχόπερς με τον γκολ του Δημήτρη Μάρκου στο 95′ του επαναληπτικού, ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη έδειχνε έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Η κληρωτίδα έφερε για δεύτερη διαδοχική χρονιά ομάδα από την Τσεχία στον Γ Γύρο του Κυπέλλου UEFA 2002-03, με την κυπελλούχο της περασμένης σεζόν Σλάβια Πράγας να είναι πολύ δύσκολο εμπόδιο εκείνη την εποχή.

Ο ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα στην κατάμεστη Τούμπα κατάφερε με ένα υπέροχο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος στο 52′ πήρε με το στήθος την μπάλα έπειτα από σέντρα του Κουτσόπουλου και νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα, να πάρει το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Δικέφαλο ήταν ο Κυριάκος Τοχούρογλου, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο ειδικά, πραγματοποίησε σπουδαίες επεμβάσεις.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Ουντέζε (62′ Κούτσης), Αμπονσά, Χασιώτης, Μάρκος (59′ Νάστος), Κουτσόπουλος, Κουκιέλκα, Καφές, Γεωργιάδης, Γιασεμάκης (70′ Φρούσος), Οκκάς.

Με τον αέρα του 1-0 της Τούμπας και 3.000 φίλους στο πλευρό του,  ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Τσεχία με στόχο την πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης, μετά τους δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς από την Αϊντχόβεν.Το ξεκίνημα δεν ήταν καλό για την ομάδα του Αναστασιάδη με τον Σκάτσελ μόλις στο 13′ να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ δεν πανικοβλήθηκε και έψαξε ορθολογικά και με υπομονή το εκτός έδρας γκολ. Ακόμα και όταν ήρθε το δεύτερο γκολ των Τσέχων στο 51′ με απευθείας εκτέλεση του Βάχοουτσεκ, ο Δικέφαλος έδειχνε ότι μπορεί να πανηγυρίσει στην Πράγα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δημιούργησαν και έχασαν πολλές ευκαιρίες, αλλά όταν πια ανέβηκαν μαζικά στην επίθεση στα τελευταία λεπτά ψάχνοντας το γκολ, η Σλάβια το εκμεταλλεύτηκε και με δύο γκολ στην κόντρα υποχρέωσε τον ΠΑΟΚ σε βαριά ήττα και σε έναν ακόμα αποκλεισμό.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Νάστος, Κούτσης, Χασιώτης (64′ Αμπονσά), Κουτσόπουλος, Μάρκος, Κουκιέλκα, Γεωργιάδης, Οκκάς, Φρούσος (55′ Γιασεμάκης), Καφές (71′ Σαλπιγγίδης )

Το τελευταίο εμπόδιο της Σλόβαν Λίμπερετς

Τη σεζόν 2016/2017 και για λογαριασμό του 7ου ομίλου του Europa League, ο ΠΑΟΚ τέθηκε για τελευταία φορά αντιμέτωπος με ομάδα της Τσεχίας και συγκεκριμένα τη Σλόβαν Λίμπερετς.

Με προπονητή τότε τον Βλάνταν Ίβιτς, ο Δικέφαλος τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από την Φιορεντίνα και πάνω από την Καραμπάγκ, προκρίθηκε στην φάση των «32» για τέταρτη φορά έπειτα από το 2010-11, 2011-12, 2013-14, όπου και γνώρισε τον αποκλεισμό από την Σάλκε του Γκορέτσκα και του Τσούπο Μότινγκ.

Όσον αφορά στην πρώτη μάχη με τους Τσέχους, αυτή διεξήχθη στο στάδιο Γιου Νίσι, με τους ασπρόμαυρους να πανηγυρίζουν το τρίποντο με ανατροπή.

Μόλις στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Νικολάι Κομλιτσένκο, ωστόσο στη συνέχεια τα δεδομένα άλλαξαν χάρη στον «killer» Στέφανο Κλάους Αθανασιάδη.

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ με ένα εύστοχο πέναλτι και μία κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό σκορ (1-2) κι έδωσε στους Θεσσαλονικείς τη νίκη.

Η αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Γλυκός, Μάτος, Βαρέλα, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Σάκχοφ, Ροντρίγκες, Κάμπος, Αθανασιάδης

Η δεύτερη αναμέτρηση στην έδρα του ΠΑΟΚ διεξήχθη στις 8/12/2016, εκεί όπου οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν με 2-0. Ο Γκάρι Ροντρίγκες έπειτα από μία εξαιρετική ατομική ενέργεια του Μάτος βρήκε δίχτυα, ενώ ο Πέλκας έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα, στέλνοντας τον Δικέφαλος στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Πέλκας, Κάμπος, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης