Εσύ ήξερες ότι ο προπονητής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και μπορεί να καθορίσει τη διαδικασία των πέναλτι;

Πορτογαλία - Σλοβενία

i

© Imago

Εσύ ήξερες ότι ο προπονητής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και μπορεί να καθορίσει τη διαδικασία των πέναλτι;

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 10:27 - 02.07.2024 / Ανανεώθηκε: 11:54 - 02.07.2024

Η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι και ο σημαντικός ρόλος του προπονητή.

Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο «φλέρταρε» με έναν αποκλεισμό-σοκ από τη συνέχεια του Euro, ωστόσο μέσω της άσπης βούλας έκλεισε τη θέση της στα προημιτελικά του τουρνουά.

⚽️Όλοι Euro LIVE: «Σκάνδαλο» η παρουσία του Ρονάλντο… μέχρι τέλους
SPORTAL ORIGINALS

00:49 - 02.07.2024

⚽️Όλοι Euro LIVE: «Σκάνδαλο» η παρουσία του Ρονάλντο… μέχρι τέλους

Όλοι Euro για τις νοκ άουτ αναμετρήσεις της Δευτέρας! Παύλος Κουστέρης και Κώστας Τόπας μεταφέρουν το ρεπορτάζ από τα ματς σε Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη. Παρουσιάζουν οι Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης.

Η ομάδα του Μαρτίνεθ απογοήτευσε με την αγωνιστική της εικόνα κόντρα στη Σλοβενία, έμεινε «άσφαιρη» για 120 αγωνιστικά λεπτά και διεκδίκησε την πρόκριση στη ρώσικη ρουλέτα. Εκεί, ο «ήρως» Ντιόγκο Κόστα μέτρησε τρία «στοπ» σε ισάριθμες εκτελέσεις, οι συμπαίκτες του βρήκαν δίχτυα σε όλα (3-0) κι έτσι η σεμνή τελετή έλαβε τέλος κι έστειλε τους Πορτογάλους στον Εμπαπέ και την παρέα του.

Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία των πέναλτι είναι μία ψυχοφθόρα διαδικασία, στην οποία επικρατεί ο πιο ψύχραιμος, ο πιο εύστοχος ή και ο πιο τυχερός. Αυτός που έχει το πιο... κρύο αίμα, όταν η μπάλα «καίει». Μπορεί στη ρώσικη ρουλέτα όλα τα φώτα να πέφτουν στους ποδοσφαιριστές, ωστόσο τον δικό τους σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προπονητές, καθώς αυτοί είναι οι «αθόρυβοι πρωταγωνιστές» που μπορεί να καθορίσουν τον νικητή από την άσπρη βούλα.

Σύμφωνα με τον πολύπειρο Νορβηγό αθλητικό ψυχολόγο, Γκέιρ Γιόρντετ, ο ρόλος του προπονητή στα πέναλτι είναι πολύ πιο μεγάλος από όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Από την στάση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας που γίνεται πριν ξεκινήσουν μέχρι και τον χρόνο της διαδικασίας της επιλογής. Κάθε λεπτομέρεια είναι άκρως σημαντική.

Μάλιστα, αυτό αποδείχτηκε και στο χθεσινό (1/7) ματς της Φρανκφούρτης. Θυμίζουμε πως ο τεχνικός της Σλοβενίας, Ματίας Κεκ, αποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της παράτασης κι όπως φάνηκε, αυτό κόστισε στην ομάδα του. Ο ίδιος δεν κατάφερε να δώσει τις τελευταίες οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι έδειξαν κατώτεροι των περιστάσεων στη διαδικασία.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, στο ματς μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας. Μπορεί τότε ο «στρατηγός» της Σελεσάο, Τίτε, να μην είχε αποβληθεί, όμως προτίμησε να μην δώσει εκείνος τις οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του, αλλά ο πρώτος του βοηθός. Όπως αναφέρει ο Νορβηγός ψυχολόγος, αυτή η απόφαση πρόσθεσε αρκετή πίεση στους Βραζιλιάνους, οι οποίοι γνώρισαν τον πικρό αποκλεισμό.