Έρευνα έδειξε πως οι πρώην ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν άνοια

Έρευνα έδειξε πως οι πρώην ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν άνοια

Τζιοβάνι Ζάκαρη 22:24 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:36 - 14.08.2024

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η FA, οι πρώην ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο πληθυσμό να πάθουν άνοια.

Ανησυχητικό ήταν το εύρημα της έρευνας που διεξήγαγε η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FA) με την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA), όσον αφορά τους επαγγελματίες του «βασιλιά των σπορ»

Η άνοια αντίπαλος των ποδοσφαιριστών

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές έχουν σχεδόν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η έκθεση ανέφερε ότι το 2,8% των πρώην επαγγελματιών ποδοσφαιριστών είχαν διαγνωστεί με άνοια ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 0,9 % του μέσου πλυθησμού.

«Η FOCUS συνεργάστηκε με μια ομάδα πρώην επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι ίδιοι παρακολούθησαν ευρήματα σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου τους, τα οποία ενισχύουν την μελέτη της FIELD που υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για νευροεκφυλιστική νόσο σε πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε μεταξύ άλλων η Σάρλοτ Κάουι, επικεφαλής της έρευνας.

«Από την Ελλάδα στους "ρεντς", αυτό είναι το ταξίδι του Greek Scouser»: Το υπέροχο βίντεο για τον Κώστα Τσιμίκα
PREMIER LEAGUE

13:24 - 13.06.2023

«Από την Ελλάδα στους "ρεντς", αυτό είναι το ταξίδι του Greek Scouser»: Το υπέροχο βίντεο για τον Κώστα Τσιμίκα

Ο Κώστας Τσιμίκας παραχώρησε συνέντευξη σε ιαπωνικό Μέσο, το οποίο συνεργάζεται με τη Λίβερπουλ. Το συγκριμένο Μέσο παράλληλα αναφέρεται στην έως τώρα πορεία του Έλληνα διεθνή μπακ στο ποδόσφαιρο.

Η FA είχε βρεθεί στο επίκεντρο για το γεγονός ότι δεν έκανε αρκετά πράγματα, ώστε να βοηθήσει τους πρώην παίκτες που πάσχουν τώρα από νευρογνωστική νόσο. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου φρόντισε να υπερασπιστεί τον εαυτό της αναφέροντας σε ανακοίνωση της πως: «Η FA προχώρησε στη λήψη μέτρων για τη μείωση των πιθανών παραγόντων κινδύνου μέσα στο παιχνίδι».

Tags: