Το... Black Mirror στο ποδόσφαιρο: Η τεχνητή νοημοσύνη θα «λέει» στους προπονητές τι αλλαγές πρέπει να κάνουν

Γιούργκεν Κλοπ- Πεπ Γκουαρδιόλα

i

Κλοπ / screenshot via Twitter

Το... Black Mirror στο ποδόσφαιρο: Η τεχνητή νοημοσύνη θα «λέει» στους προπονητές τι αλλαγές πρέπει να κάνουν

Κώστας Τσιακλής • 10:50 - 03.07.2023 / Ανανεώθηκε: 15:09 - 14.08.2024

Η τεχνολογία είναι συνυφασμένη πλέον με το ποδόσφαιρο και η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγα χρόνια θα μπορεί να δίνει οδηγίες στους προπονητές.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου και σε λίγα χρόνια οι προπονητές θα μπορούν να παίρνουν οδηγίες από την τεχνητή νοημοσύνη για το ποιον παίκτη πρέπει να αντικαταστήσουν αλλά και άλλες ενδιαφέρον πληροφορίες.

Η τεχνολογία κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει να γίνεται η εγκατάσταση της τεχνολογίας γραμμής που ελέγχει αν έχει περάσει η μπάλα την τελική γραμμή και φυσικά είχαμε και την είσοδο του VAR που έχει διορθώσει πολλά λάθη που γίνονται την ώρα του αγώνα από τους διαιτητές.

Πλέον σε αυτό το χορό μπαίνει και η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στο άμεσο μέλλον θα είναι σε θέση να ενημερώνει τους προπονητές ποιον παίκτη πρέπει να αντικαταστήσουν και ποιος πρέπει να είναι αυτός που θα εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο.

Ουσιαστικά η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αντικαταστήσει τους ειδικούς ανάλυσης βίντεο που παρακολουθούν παιχνίδια και συμβουλεύουν τους προπονητές. Αυτή θα μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά σε δευτερόλεπτα – επιτρέποντας τη μετάδοση λεπτομερειών στη μέση του παιχνιδιού.

Η Google DeepMind πιστεύει ότι οι αυτοματοποιημένοι βοηθοί προπονητές βίντεο θα μπορούσαν να εντοπίσουν πιθανά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα ότι ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας τρέχει 20% πιο αργά από ό,τι στην αρχή ενός παιχνιδιού, υποδηλώνοντας κούραση, οπότε οι επιθέσεις από εκείνη την πλευρά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές.

Μια μελέτη της Σχολής Ψυχολογίας στο Queen's University του Μπέλφαστ χρησιμοποίησε επίσης έναν προσομοιωτή για να αμφισβητήσει την ιδέα ότι οι τερματοφύλακες χρειάζονται τείχος για να αμυνθούν από τις εκτελέσεις φάουλ.

Ο Τζέι Λέντερς της εταιρείας ανάλυσης SciSports δήλωσε επίσης: «Η τεχνητή νοημοσύνη κοιτάζει χιλιάδες πάσες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και σε εκατοντάδες πρωταθλήματα και μπορεί να σου πει τι είδους πάσα θέλεις. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτοπροσώπως».

Παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά νέα εισαγωγή στον κόσμο του ποδοσφαίρου, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τους φίλους του ποδοσφαίρου για τη δημιουργία της επόμενης παρτίδας ελκυστικών ύμνων. Χάρη στη γρήγορη ευφυΐα της τεχνητής νοημοσύνης, οι υποστηρικτές της Λίβερπουλ επινόησαν ένα νέο τραγούδι για τον Αλέξις ΜακΆλιστσερ μέσα σε μόλις δύο λεπτά. Ο υπολογιστής δημιούργησε αμέσως στίχους βασισμένους στο Μέρσεϊσαϊντ στο κλασικό χορευτικό "Ecuador" του 1997 από τον Sash!

Tags: