Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Χαμάς άρχισε ξανά στις 7 Οκτωβρίου και όπως είναι αναμενόμενο το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα στην Παλαιστίνη.
Ο ανατριχιαστικός απολογισμός των νεκρών στην Λωρίδα της Γάζας μεγαλώνει όλο και περισσότερο μετά τις εχθροπραξίες. Τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς ανήλθε σε 900 Ισραηλινούς, με τουλάχιστον 2.600 τραυματίες και δεκάδες αιχμαλωτισμένους. Επιπλέον το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 687 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές ισραηλινών αντιποίνων στον αποκλεισμένο θύλακα από τότε.
Οπως είναι κατανοητό το να μιλήσει κανείς για ποδόσφαιρο στην Παλαιστίνη είναι μάταιο. Παρά τη στήριξη που έχουν δείξει αρκετές ομάδες από τον κόσμο, όπως η Σέλτικ, της οποίας οι οπαδοί έχουν δείξει πολλές φορές την συμπαράστασή τους στον λαό της Παλαιστίνης, όπως τότε που ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες στις κερκίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας τους με την ισραηλινή Χάποελ.
«Είμαστε σε πόλεμο» διαμήνυσε το περασμένο Σάββατο (07/10) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου θέτοντας σε στρατιωτική επιφυλακή τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) αφότου η παλαιστινιακή Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ εκτόξευσης 5.000 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε διεξαχθεί η τέταρτη αγωνιστική στην West Bank Premier League, δηλαδή στην πρώτη κατηγορία πρωταθλήματος της Παλαιστίνης.
Οι αναμετρήσεις όμως της συγκεκριμένης αγωνιστικής δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Μόλις δύο παιχνίδια πρόλαβαν να διεξαχθούν, προτού το Σάββατο (07/10) ηχήσουν οι σειρήνες πολέμους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τα Ahli Al-Khalil - Shabab Al Khaleel (0-2) και Taraji Wadi Al-Nes - Hilal Al-Quds (1-2).
Λίγες ημέρες αργότερα, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης αποσύρθηκε από ένα τουρνουά στη Μαλαισία μετά από τη νέα κρίση που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς, διαταράσσοντας τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις της ομάδας, όπως ανακοίνωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μαλαισίας.
«Η παλαιστινιακή ομάδα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη συμμετοχή σε αυτή την 42η διοργάνωση επειδή δεν μπορούσε να πετάξει στην Κουάλα Λουμπούρ λόγω της τεταμένης κατάστασης στη χώρα αυτή τη στιγμή», ανέφερε η FAM. Η ομάδα της Παλαιστίνης πρόκειται να παίξει προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 με τον Λίβανο και την Αυστραλία τον Νοέμβριο. Έχει επίσης προκριθεί για την επόμενη χρονιά του Κυπέλλου Ασίας στο Κατάρ, που θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, χωρίς περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης τις επόμενες ημέρες, η συμμετοχή της παλαιστινιακής ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 παραμένει αμφίβολη...
Η Παλαιστινιακή Premier League είναι ένα από τα δύο κορυφαία τμήματα της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (PFA). Το άλλο είναι η Premier League της Λωρίδας της Γάζας . Οι παλαιστινιακές ομάδες έχουν μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά οι περισσότερες ομάδες ανατράπηκαν λόγω της πολιτικής αναταραχής και της επακόλουθης μείωσης της γεωγραφικής περιοχής της χώρας. Με τα χρόνια, η μορφή του πρωταθλήματος έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές.
Η σεζόν 2010–11 σηματοδότησε τη δημιουργία του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος στις περιοχές και σημείωσε μεταγραφές υψηλού προφίλ για πολλούς συλλόγους. Η αρχική μορφή του πρωταθλήματος αποτελούνταν από 12 ομάδες που έπαιζαν μεταξύ τους δύο φορές σε 22 αγωνιστικές, οι δύο τελευταίοι σύλλογοι υποβιβάζονταν στη δεύτερη κατηγορία και η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς κατακτούσε το πρωτάθλημα.
11:02 - 11.10.2023
«Thank you Celtic... love from Gaza»
Η «Πράσινη Ταξιαρχία» της Σέλτικ, έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη όταν ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες στις κερκίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας τους με την ισραηλινή Χάποελ. Κι αυτή είναι η ιστορία πίσω από την «Aida Celtic».
Το 2011–12 περιελάμβανε μόνο 10 ομάδες, αλλά η PFA ανακοίνωσε ότι τέσσερις ομάδες θα προβιβαστούν από την Πρώτη Κατηγορία επιστρέφοντας το πρωτάθλημα στην παραδοσιακή του μορφή των 12 ομάδων. Η PFA τροποποίησε επίσης τους κανόνες για την επιλεξιμότητα των παικτών, απαγορεύοντας τη χρήση ξένων παικτών, αλλά επιτρέποντας στις ομάδες να έχουν απεριόριστο αριθμό Άραβων Ισραηλινών πολιτών στις ομάδες τους.