Πότε παίζει ξανά ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπι Χάιφα - Τα σενάρια για το ρόστερ και την έδρα των Ισραηλινών

Μακάμπι Χάιφα - Παναθηναϊκός

i

© Intime

Πότε παίζει ξανά ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπι Χάιφα - Τα σενάρια για το ρόστερ και την έδρα των Ισραηλινών

Τζιοβάνι Ζάκαρη 10:30 - 09.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:51 - 14.08.2024

Ο πόλεμος στο Ισραήλ ενδέχεται να επηρεάσει και τον Παναθηναϊκό, αφού ανάμεσα στις αντιπάλους του στο Europa League βρίσκεται και η Μακάμπι Χάιφα. Μία ομάδα που είχε αναγκαστεί να αλλάξει έδρα σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το 2002, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή.

Με τον χειρότερο τρόπο ξημέρωσε το πρωί του Σαββάτου (7/10), αφού η οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε με στρατό και ρουκέτες στο Ισραήλ. Ως απάντηση, η δεύτερη χώρα αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο στην πρώτη και ο απολογισμός είναι ήδη πάνω από 1000 νεκροί, σύμφωνα με ΜΜΕ του εξωτεερικού.

Όπως είναι λογικό τα σπορ περνούν σε δεύτερη μοίρα, με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας να αναβάλλει όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος μέχρι νεοτέρας. Η σύγκρουση με επίκεντρο το Τελ Αβίβ και τη Γάζα είναι ακόμα πολύ «φρέσκια», εντούτοις γεννάται η απορία του τι θα συμβεί με τις ισραηλίτικες ομάδες και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό το ερώτημα επηρεάζει, φυσικά, και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αντιμετωπίζει τη Μακάμπι Χάιφα στο Europa League.

Για καλή του τύχη έπαιξε το πρώτο ματς στο Ισραήλ, λίγα 24ωρα πριν η οργάνωση της Χαμάς εξαπολύσει την επίθεση. Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα παιχνίδι, με το «τριφύλλι» να υποδέχεται το κλαμπ του Μεσάι Ντέγκο τον ερχόμενο Δεκέμβρη και συγκεκριμένα στις 14 του μηνός. Αυτό που παραμένει «θολό» - αν και είναι νωρίς ακόμα - είναι το πως θα παραταχθεί η Μακάμπι Χάιφα στο ματς της Λεωφόρου.

Αυτό διότι όλοι οι σύλλογοι της χώρας έδωσαν το δικαίωμα στους ξένους ποδοσφαιριστές τους να αποχωρήσουν από τη χώρα. Δεν αποκλείεται, δε, να συμβεί ότι και στην Ουκρανία, εκεί όπου οι παίκτες λόγω των ειδικών συνθηκών είχαν το δικαίωμα να λύσουν μονομερώς το συμβόλαιο τους. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως, αν ισχύσει το εν λόγω μέτρο, 14 από τους 30 ποδοσφαιριστές θα έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την ομάδα.

Επιπλέον, υπάρχει το ερώτημα του τι θα συμβεί με τις εντός αναμετρήσεις της Μακάμπι στην Ευρώπη. Ο σύλλογος της Χάιφα καλείται να αντιμετωπίσει τις Βιγιαρεάλ και Ρεν στο «Στάδιο Σάμι Οφέρ», το οποίο όμως αν η κατάσταση παραμείνει έτσι θα είναι αδύνατο να φιλοξενήσει ματς. 

Το παράδειγμα της Ουκρανίας και η επίσκεψη στην Κύπρο κόντρα στον Ολυμπιακό

Η απάντηση είναι πως αν Ισραήλ και Χαμάς παραμείνουν σε πόλεμο, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι ομάδες της πρώτης θα δώσουν τα παιχνίδια τους εκτός χώρας. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ουκρανίας, με τα κλαμπ της βορειοανατολικής Ευρώπης να μετακομίζουν σε διάφορες έδρες. Μία από αυτές είχε επισκεφθεί, μάλιστα, και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ταξίδεψε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας για να αγωνιστεί εναντίον της Ντνίπρο

Ισραήλ και Παλαιστίνη ξανά στα χαρακώματα: Πως οι δύο λαοί είχαν προσπαθήσει να χτίσουν σχέσεις φιλίας μέσω του ποδοσφαίρου
REST OF THE WORLD

18:12 - 08.10.2023

Ισραήλ και Παλαιστίνη ξανά στα χαρακώματα: Πως οι δύο λαοί είχαν προσπαθήσει να χτίσουν σχέσεις φιλίας μέσω του ποδοσφαίρου

Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη βρίσκονται ξανά σε πόλεμο και το Sportal θυμάται πως το 2014 η Χάποελ Τελ Αβίβ είχε προσπαθήσει να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας ανάμεσα στα παιδιά των δύο λαών...

Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα ματς να τα φιλοξενήσουν χώρες που βρίσκονται κοντά στο Ισραήλ Μία από αυτές είναι και η Κύπρος. Με τον Άρη Λεμεσού να χρησιμοποιεί το «Alphamega» για τους δικούς του αγώνες, αυτό που μένει είναι το «ΓΣΠ». Ένα γήπεδο που είχε φιλοξενήσει ξανά τη Μακάμπι, το 2002, στην αναμέτρηση εναντίον του Ολυμπιακού. Αφορμή είχε σταθεί και πάλι σύρραξη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλίτες, η οποία στάθηκε εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης. Για την ιστορία, ο αγώνας αφορούσε ομίλους του UEFA Champions League και ο σύλλογος του Πειραιά είχε χάσει με σκορ 3-0.