Ως αποτέλεσμα της απόφασης για την «υπόθεση Λασανά Ντιαρά», η μεταγραφική αγορά θα μπορούσε να υποστεί σημαντική αλλαγή στο άμεσο μέλλον.
Το ψήφισμα της «Υπόθεσης Λασανά Ντιαρά» Θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στη μεταγραφική αγορά. Ένα σημείο καμπής. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι ορισμένοι κανονισμοί της FIFA σχετικά με τις μεταγραφές παικτών είναι αντίθετοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς περιορίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των συλλόγων.
Και τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, η FIFA δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αλλάξει ορισμένα σημεία των κανονισμών μεταγραφών, συγκεκριμένα τα 17.4 και 17.5, επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι «μπορεί να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην καριέρα τους και να εργαστούν για έναν νέο σύλλογο».
12:50 - 04.10.2024
«Υπόθεση Ντιαρά»: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση «Λασάνα Ντιαρά» και έκρινε ότι οι κανονισμοί της FIFA για τις μεταγραφές παικτών παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλάζει τα πάντα
Μια τροποποίηση, επομένως, που θα επέφερε αρκετές συνέπειες στο σύστημα της μεταγραφικής αγοράς. Ο «υποστηρικτής» όλων αυτών, ας πούμε, ήταν ο Λασανά Ντιαρά που έλαβε την απόφαση του ΔΕΕ και βγήκε νικητής κατά της FIFA. Ο Γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστές αμφισβήτησε τους κανονισμούς που ισχύουν για τις συμβατικές σχέσεις μεταξύ παικτών και συλλόγων που περιέχονται στους κανονισμούς για το καθεστώς και τις μεταγραφές παικτών (RSTP), που εγκρίθηκαν από τη FIFA.
Μετά την απόφαση αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχύοντες κανονισμοί παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. «Αυτοί οι κανόνες επιβάλλουν σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και σημαντικούς αθλητικούς κινδύνους για τους παίκτες και τους συλλόγους που επιθυμούν να τους εφαρμόσουν, οι οποίοι, στο σύνολό τους, είναι τέτοιοι ώστε να εμποδίζουν τις διεθνείς μεταγραφές τέτοιων παικτών», προσθέτει.
Ωστόσο, εάν το Δικαστήριο εκδώσει οριστική απόφαση, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι ολόκληρο το ισχύον σύστημα παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Μια απόφαση που θα σήμαινε ότι η FIFA θα έχανε την τρέχουσα εξουσία της στο σύστημα μεταγραφών και θα επέτρεπε στους παίκτες το δικαίωμα να υπογράψουν ξανά τα συμβόλαιά τους και να αλλάξουν ομάδες, χωρίς την παραμικρή τιμωρία.
Ως εκ τούτου, θα ήταν το τέλος των δικαιωμάτων μεταβίβασης. Κάτι που θα έβλαπτε τους μικρούς συλλόγους, οι οποίοι ουσιαστικά ζουν από αυτό το εισόδημα. Στη συνέχεια, τα μεγάλα αστέρια θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, αλλά με αντάλλαγμα τεράστιους μισθούς, οι οποίοι θα έδιναν στους πλουσιότερους συλλόγους (ειδικά στην Premier League) την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους τους καλύτερους ποδοσφαιριστές.