Διαιτητής έβγαλε την πρώτη πράσινη κάρτα - Τι σημαίνει για τον παίκτη που τη βλέπει και την ομάδα του

Η πρώτη πράσινη κάρτα

i

© Printscreen

Διαιτητής έβγαλε την πρώτη πράσινη κάρτα - Τι σημαίνει για τον παίκτη που τη βλέπει και την ομάδα του

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 10:14 - 01.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:42 - 14.08.2024

Η πρώτη χρήση της πράσινης κάρτας σε αγώνα ποδοσφαίρου, η διαφορά με την κίτρινη και την κόκκινη και ο λόγος ύπαρξής της.

Όλοι γνωρίζουμε πως στο ποδόσφαιρο, τα «όπλα» των διαιτητών είναι οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες. Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο άθλημα είναι αρκετές καθώς πλέον έχουμε μπει στη σύγχρονη εποχή. Η έλευση του VAR, το Goal-line technology και το σπρέι στο τείχος είναι κάποιες από τις διαφοροποιήσεις, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικές.

Συγκεκριμένα, νέες καινοτομίες υπάρχουν και σε ότι αφορά το διαιτητικό κομμάτι. Οι ρέφερι πλέον έχουν κάρτες τεσσάρων χρωμάτων, τις οποίες μπορούν να υποδείξουν σε παίκτη που έκανε την παράβαση. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου CONIFA, το οποίο είναι ένα τουρνουά για διεθνείς ομάδες που δεν είναι συνδεδεμένες με τη FIFA, η πράσινη κάρτα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Σε ένα ματς της διοργάνωσης, ο διαιτητής «εγκαινίασε» τη νέα κάρτα σε έναν ποδοσφαιριστή και τον διέταξε να φύγει από το γήπεδο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της CONIFA, «Ένας παίκτης που λαμβάνει πράσινη κάρτα πρέπει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο αμέσως, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί εάν η ομάδα του δεν έχει χρησιμοποιήσει όλες τις αλλαγές της. Επίσης, παίκτης που λαμβάνει πράσινη κάρτα δεν αποκλείεται από τον επόμενο αγώνα της ομάδας του».

Σε δηλώσεις του μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρόεδρος της CONIFA μίλησε για την χρήση της πράσινης κάρτας και για το τι σημαίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε κάποια μικρά προβλήματα στο παρελθόν, με κάποιες κόκκινες κάρτες στο τέλος ενός παιχνιδιού - κυρίως όταν οι ομάδες ήταν μπροστά στο σκορ κι έκαναν καθυστερήσεις. Είναι μια πολύ καλή ιδέα για το πώς να τιμωρούνται πράγματα που μπορεί να μην αξίζουν κόκκινη κάρτα. Μοιάζει περισσότερο με τιμωρία που αφορά τα προσωπικά λάθη όπως οι βρισιές, η ασέβεια θεατών και προπονητών και ούτω καθεξής. Είναι ένας τέλειος τρόπος να βρεις κάτι στο ενδιάμεσο».

Τέλος, να θυμίσουμε πως τον περασμένο Γενάρη, ένας διαιτητής έγραψε ιστορία αφού σημείωσε για πρώτη φορά άσπρη κάρτα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με την Μπενφίκα για το πρωτάθλημα γυναικών. Πιο αναλυτικά, οι «Αετοί» προηγούνταν με 3-0 έναντι των αντιπάλων τους όταν τα ιατρικά τιμ και των δύο ομάδων έτρεξαν στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσουν ενωμένα μία ποδοσφαιρίστρια που ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Η ενέργεια αυτή επιβραβεύτηκε από τη ρέφερι Καταρίνα Κάμπος, που τους έδειξε...λευκή κάρτα σε αναγνώριση του αθλητικού τους πνεύματος.