Η συσκευή παρακολούθησης που αλλάζει την ιστορία του ποδοσφαίρου φορέθηκε στην Premier League

Η συσκευή παρακολούθησης που αλλάζει την ιστορία του ποδοσφαίρου φορέθηκε στην Premier League

Κώστας Τόπας 11:19 - 20.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:09 - 14.08.2024

Ιστορία γράφτηκε στα γήπεδα της Premier League, καθώς για πρώτη φορά ποδοσφαιριστής χρησιμοποίησε μια υπερσύγχρονη συσκευή που καταγράφει όλες τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Iστορία  γράφτηκε στην Premier League και συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ισόπαλης αναμέτρησης της Μάντσεστερ Σίτι με την Κρίσταλ Πάλας (2-2). Ο εν λόγω αγώνας σηματοδότησε το ντεμπούτο μιας υπερσύγχρονης συσκευής παρακολούθησης στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Ντιν Χέντερσον έγινε ο πρώτος παίκτης που φόρεσε «Playermaker» στην αγγλική κορυφαία κατηγορία. Πρόκειται για μία συσκευή που δημιουργήθηκε το 2019 και τροφοδοτείται από αισθητήρες AI που τοποθετούνται μέσα σε δύο ιμάντες σιλικόνης που συνδέονται με τα παπούτσια του παίκτη. Οι συσκευές GPS έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά το «Playermarker» παρακολουθεί τεχνικά δεδομένα καθώς και φυσικές μετρήσεις. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν χρόνο στην μπάλα, τεχνική ισορροπία, ταχύτητες λακτίσματος, ταχύτητα, απόσταση που διανύθηκε, επιτάχυνση και αλλαγή κατεύθυνσης. 

Τα δεδομένα καταγράφονται σε μια εφαρμογή, η οποία καταγράφει το παιχνίδι τη στιγμή που οι αισθητήρες τοποθετούνται στους ιμάντες από τη θήκη της συσκευής.

Τσέλσι από ατσάλι, λύγισε τη Νιούκαστλ στα πέναλτι - Με τον ίδιο τρόπο πήρε την πρόκριση και η Φούλαμ κόντρα στην Έβερτον
REST OF THE WORLD

00:16 - 20.12.2023

Τσέλσι από ατσάλι, λύγισε τη Νιούκαστλ στα πέναλτι - Με τον ίδιο τρόπο πήρε την πρόκριση και η Φούλαμ κόντρα στην Έβερτον

Η Τσέλσι, παρόλο που είχε βρεθεί ένα βήμα από τον αποκλεισμό, ισοφάρισε στο φινάλε με τον Μούντριχ και έκαμψε την αντίσταση της Νιούκαστλ στα πέναλτι. Στο άλλο ζευγάρι της Premier League, η Φούλαμ ήταν εκείνη που πήρε το εισιτήριο για ημιτελικά, επικρατώντας της Έβερτον στη «ρώσικη ρουλέτα», μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Η Playermaker έχει συνεργασίες με 200 συλλόγους, αλλά ένα τεράστιο βήμα έγινε τον Σεπτέμβριο, η IFAB ενέκρινε τη χρήση της τεχνολογίας Playermaker για επίσημους αγώνες, αφού απέκτησε τόσο την έγκριση από την FIFA όσο και τη Βασική Πιστοποίηση FIFA ως μέρος του Προγράμματος Ποιότητας FIFA για EPTS. Και έτσι το Σάββατο (16/12), ο τερματοφύλακας της Κρίσταλ Πάλας, Χέντερσον έγινε ο πρώτος που φόρεσε τη συγκεκριμένη συσκευή στα παπούτσια του.