GeniusIQ: Τι είναι αυτό που θα βάλει... τέλος στο VAR στην Premier League με 28 iPhone
i

©imago

GeniusIQ: Τι είναι αυτό που θα βάλει... τέλος στο VAR στην Premier League με 28 iPhone

Δημήτρης Χούπης 16:49 - 15.08.2024 / Ανανεώθηκε: 16:49 - 15.08.2024

Στην Premier League θέλουν να βάλουν... τέλος στο VAR με μία ιδιαίτερη καινοτομία, αφού πλέον οι φάσεις θα ελέγχονται από 28 iPhone.

Το Video Assistant Referee σε όλα τα χρόνια της χρήσης του έχει διχάσει, αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως έχει καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Ενώ άλλοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το έχει κάνει πιο δίκαιο. Οι Άγγλοι λοιπόν, όπως φαίνεται, είναι οι πρώτοι που έχουν σκοπό να το αντικαταστήσουν, θέλοντας να βρουν μια εναλλακτική λύση, λίγο ιδιαίτερη.

Σύμφωνα με την Daily Mail από τη νέα σεζόν η Premier League έχει σκοπό να λανσάρει ένα νέο σύστημα, το οποίο έχει αναπτυχθεί από μια εταιρεία αθλητικών δεδομένων και τεχνολογίας, τη Genius Sports. Το οποίο μπορεί να θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα του VAR, για την ανίχνευση του οφσάιντ.

Πως θα γίνεται αυτό; Πιο αναλυτικά, η μέθοδος GeniusIQ θα χρησιμοποιεί 28 iPhone και όπως αναφέρει η εταιρεία, αυτό το σύστημα μπορεί να μειώσει και τη διάρκεια ενός μέσου ελέγχου μιας φάσεις κατά 30 δευτερόλεπτα. Το σύστημα αυτό μπορεί να παρακολουθεί μέχρι και 10.000 σημεία δεδομένων στο σώμα κάθε ποδοσφαιριστή και θα παίρνει τις αποφάσεις σε άμεσο χρόνο. Το Genius Sports στην αρχή θα καταγράφει μέχρι και εκατό καρέ ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου τα διπλάσια απ' ότι ισχύει σήμερα, ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να φτάνει μέχρι και τα 200.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Όσον αφορά το πότε ενδέχεται να γίνει η χρήση του συστήματος, η Premier League σκέφτεται να το εισαγάγει μετά από το break του φθινοπώρου για τη διεξαγωγή των αγώνων με τις εθνικές ομάδες και μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει λανσαριστεί. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται και με το NBA από το 2018.

Η λειτουργεία του

Το δίκτυο των 28 iPhone θα είναι τοποθετημένο γύρω από το γήπεδο, προκειμένου να μπορεί να καταγράφει αρκετές γωνίες του κάθε παίκτη. Οι κάμερες θα δίνουν τη δυνατότητα στο GeniusIQ να παρακολουθεί έως και 10.000 σημεία σε έναν ποδοσφαιριστή. Ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να μετατρέπει όλα τα γραφικά σε ένα κινούμενο σχέδιο, το οποίο θα δείχνει τους παίκτες, την μπάλα, αλλά και τη γραμμή του οφσάιντ. Όλο αυτό θα γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Κάπως έτσι η τρισδιάστατη τεχνολογία θα βοηθά στο να φαίνεται η ακριβή αναπαράσταση της θέσης του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και την ακριβή στιγμή που έδωσε την πάσα. Το GeniusIQ θα αναβαθμίσει ακόμα και 100 διασυνδεδεμένα iPhone αν οι άνθρωποι της Premier League θέλουν να φτάσουν τόσο μακριά.