Η υπερβατική αλλαγή που έρχεται να αλλάξει την Premier League

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ με τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του, μετά το δεύτερο γκολ.

i

©imago

Η υπερβατική αλλαγή που έρχεται να αλλάξει την Premier League

Κώστας Τόπας 13:00 - 24.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:00 - 24.10.2024

Η κυβέρνηση της Αγγλίας απαίτησε την εισαγωγή ενός νέου νόμου που θα αλλάξει τους κανονισμούς του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι στην Premier League.

Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του αγγλικού ποδοσφαίρου, την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να εισαγάγει ως νέο νόμο στο εγγύς μέλλον, μπορεί να απαγορεύσει την πώληση γηπέδων για να εμποδίσει τους συλλόγους να τα πουλήσουν σε εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη και αποφεύγοντας έτσι τις συνέπειες του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Premier League προσπάθησε να προωθήσει έναν κανονισμό που θα εμπόδιζε τους συλλόγους να πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα έσοδα και να αποφύγουν τις οικονομικές απώλειες που θα τους οδηγούσαν να τιμωρηθούν για παραβίαση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι.

Έντεκα σύλλογοι στη διοργάνωση ψήφισαν υπέρ, τρεις μακριά από τους δεκατέσσερις που χρειάζονταν για να προωθήσουν έναν νέο κανονισμό. Αυτό το μέτρο υπάρχει ήδη στην αγγλική Football League (EFL), δηλαδή από τη δεύτερη έως την τέταρτη αγγλική κατηγορία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», κάθε σύλλογος που σκοπεύει να πουλήσει το γήπεδό του θα χρειαστεί την έγκριση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής. Με αυτόν τον τρόπο, η κοινοτική αξία του ίδιου θα προστατεύεται και η πώλησή του σε κερδοσκοπική βάση θα απαγορεύεται.

Τα τελευταία χρόνια, σύλλογοι όπως η Άστον Βίλα, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Ντέρμπι Κάουντι και η Ρέντινγκ έχουν πουλήσει τα γήπεδά τους για να αποφύγουν πιθανές κυρώσεις για παραβίαση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι.

Η δημιουργία της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής ποδοσφαίρου ήταν ένα από τα μέτρα που προτάθηκαν μετά τη δημιουργία και την πτώση της European Super League για την προστασία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αυτή η ρυθμιστική αρχή διαμορφώθηκε όταν η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ το εισήγαγε ως νομοσχέδιο τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά έμεινε μετέωρο αφού έχασε τις εκλογές από τους Εργατικούς.

Τώρα, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ σκοπεύει να συνεχίσει με το σχέδιο, αλλά με αλλαγές, όπως η ρυθμιστική αρχή που έχει εξουσία για τις πληρωμές βοήθειας που καταβάλλονται σε συλλόγους που υποβιβάζονται από την κατηγορία.