Περνάει στην αντεπίθεση η Premier League: Κινείται κατά της FIFA για το βαρύ πρόγραμμα των ομάδων

Premier League

Περνάει στην αντεπίθεση η Premier League: Κινείται κατά της FIFA για το βαρύ πρόγραμμα των ομάδων

Κώστας Τόπας 13:35 - 23.07.2024 / Ανανεώθηκε: 13:35 - 23.07.2024

Η Premier League θα κινηθεί κατά της FIFA για συμφόρηση του διεθνούς ποδοσφαιρικού ημερολογίου και κίνδυνο για την υγεία των παικτών.

Ο οργανισμός European Leagues και η FIFPRO Europe πρόκειται να υποβάλουν κοινή καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με παραβιάσεις του νόμου.

Ολο αυτό έρχεται αφότου η FIFA ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει ένα ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2025 που θα αποτελείται από 32 συλλόγους.

Το τουρνουά θα αντικαταστήσει το παλιό τρόπο διεξαγωγής με έξι ομάδες από έξι ομοσπονδίες που παιζόταν στη μέση της σεζόν.

Το Sky News αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο σχετικά με τα συνδικάτα των Άγγλων παικτών που απειλούν να κινηθούν νομικά λόγω ανησυχιών για τον φόρτο εργασίας με την προσθήκη περισσότερων διεθνών αγώνων.

Η δήλωση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων αναφέρει: «Μετά από αποφάσεις των αντίστοιχων εκτελεστικών οργάνων τους, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και η FIFPRO Europe θα υποβάλουν από κοινού επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους ανταγωνισμού κατά της FIFA σχετικά με το διεθνές ημερολόγιο αγώνων.

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα πρωταθλήματα και τα συνδικάτα παικτών έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τη FIFA να αναπτύξει μια σαφή, διαφανή και δίκαιη διαδικασία σχετικά με το διεθνές ημερολόγιο αγώνων. Το τελευταίο επίσημο αίτημα στάλθηκε πριν από το Συνέδριο και το Συμβούλιο της FIFA τον Μάιο του 2024. Δυστυχώς, η FIFA αρνείται σταθερά να συμπεριλάβει εθνικά πρωταθλήματα και ενώσεις παικτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το διεθνές ημερολόγιο αγώνων είναι πλέον πέρα ​​από κορεσμό και έχει γίνει μη βιώσιμο για τα εθνικά πρωταθλήματα και κίνδυνος για την υγεία των παικτών. Οι αποφάσεις της FIFA τα τελευταία χρόνια έχουν επανειλημμένα ευνοήσει τις δικές της διοργανώσεις και εμπορικά συμφέροντα, έχουν παραμελήσει τις ευθύνες της ως διοικητικό όργανο και έχουν βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών πρωταθλημάτων και την ευημερία των παικτών.

Τα εθνικά πρωταθλήματα και τα σωματεία παικτών, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα όλων των συλλόγων και όλων των παικτών σε εθνικό επίπεδο, και ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις μέσω συλλογικά συμφωνημένων λύσεων, δεν μπορούν να δεχτούν ότι οι παγκόσμιοι κανονισμοί αποφασίζονται μονομερώς».

Από την πλευρά της, η FIFA έχει προηγουμένως προσφέρει ειρηνευτικές συνομιλίες με τα πρωταθλήματα και τα συνδικάτα για να προσπαθήσει να επιλύσει τη διαφορά, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, η FIFA επέμεινε ως απάντηση ότι το βαρύ πρόγραμμα, το οποίο ορίζει πότε οι σύλλογοι πρέπει να αποδεσμεύουν παίκτες για αγώνες εθνικών ομάδων, εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει αξιωματούχους από την Ευρώπη.

Η FIFA ανέφερε σε δήλωσή της στο Sky News: «Ορισμένα πρωταθλήματα στην Ευρώπη - τα ίδια διοργανωτές και ρυθμιστές αγώνων - ενεργούν με εμπορικό συμφέρον, υποκρισία και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη όλους τους άλλους στον κόσμο.

Αυτά τα πρωταθλήματα προφανώς προτιμούν ένα ημερολόγιο γεμάτο με φιλικά και καλοκαιρινές περιοδείες, που συχνά περιλαμβάνουν εκτεταμένα παγκόσμια ταξίδια. Αντίθετα, η FIFA πρέπει να προστατεύει τα γενικά συμφέροντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παικτών, παντού και σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού."