Ο… 250άρης Γκουαρδιόλα και τα επιτεύγματά του στην Premier League!
i

Πεπ Γκουαρντιόλα © screenshot / twiter

Ο… 250άρης Γκουαρδιόλα και τα επιτεύγματά του στην Premier League!

Γιάννης Καραγιάννης • 11:21 - 13.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:59 - 20.08.2024

Στη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Άστον Βίλα ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφτασε τους 250 αγώνες με τους «πολίτες» στην Premier League, έχοντας αφήσει σε αυτό το διάστημα ανεξίτηλο το στίγμα του στην κατηγορία.

Υπό νορμάλ συνθήκες, το γεγονός πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Άστον Βίλα θα συμπλήρωνε 250 αγώνες στην Premier League θα είχε παίξει πιο… ψηλά στις ειδήσεις, αν λίγες ημέρες πριν τον αγώνα δεν είχε προκύψει το σημαντικό ζήτημα με τις οικονομικές ατασθαλίες για τις οποίες κατηγορούνται οι «πολίτες».

Εντούτοις, ο Καταλανός τεχνικός κατάφερε μέσα στον… χαμό να κρατήσει τους ποδοσφαιριστές του συγκεντρωμένους, με το μυαλό μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Σίτι να εμφανιστεί -τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο- αρκετά πειστική και να πάρει τους τρεις βαθμούς, σε έναν αγώνα ορόσημο για τον προπονητή της.

Το τελικό 3-1 έδωσε στον Γκουαρδιόλα την 184η νίκη του σε αγώνα της Premier League, χωρίς κανένας άλλος τεχνικός στο παρελθόν να έχει φτάσει σε αυτόν τον αριθμό στα πρώτα 250 παιχνίδια του στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Πίσω του στη σχετική λίστα βρίσκεται ο Γιούργκεν Κλοπ, με 160, ενώ ακολουθούν ο Ζοζέ Μουρίνιο (158), ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (152) και ο Αρσέν Βενγκέρ (146).

Στην πορεία που έχει πραγματοποιήσει από το 2016, όταν ανέλαβε τη Σίτι, ο Γκουαρδιόλα έχει δημιουργήσει και άλλα στατιστικά που τον… συνοδεύουν και τον κατατάσουν με ευκολία στους κορυφαίους που έχουν προπονήσει ποτέ στο «νησί». Για παράδειγμα, ο 53χρονος τεχνικός, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νικών απ’ οποιονδήποτε προπονητή έχει ξεπεράσει τα 100 ματς στην Premier League, με 73,6.

Επίσης, αν και η Σίτι φημίζεται για το επιθετικό στυλ παιχνιδιού της υπό τις οδηγίες του Πεπ, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της βασίζεται στις αμυντικές επιδόσεις της και σε 250 παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Καταλανό στον πάγκο της έχει το μηδέν στην άμυνα σε 115 περιπτώσεις.

Σε αυτό το διάστημα η εστία της έχει παραβιαστεί συνολικά 204 φορές (0,81 γκολ ανά αγώνα), έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα περίπου τριπλάσιες φορές (604).

Τα σπουδαιότερα ρεκόρ του Πεπ

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Γκουαρδιόλα σε αγώνα της Premier League σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, με το εντυπωσιακό 8-0 απέναντι στην Γουότφορντ. Στον αντίποδα, η πιο «βαριά» ήττα του καταγράφηκε το 2017, όταν οι «πολίτες» έχασαν με κάτω τα χέρια στο «Γκούντισον Παρκ» από την Έβερτον (4-0).

Στο πρώτο του πρωτάθλημα που κατέκτησε, την περίοδο 2017-18, έφτασε με τη Σίτι στους 100 βαθμούς, κάτι που καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει στην Premier League. Οι 50 από αυτούς τους πόντους προέκυψαν από εκτός έδρας αναμετρήσεις, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ, όπως και οι 16 νίκες που σημείωσε εκείνη τη σεζόν μακριά από το «Etihad», αλλά και τα συνολικά 106 τέρματα που πέτυχε.

Την ίδια περίοδο (2017-18) οι «πολίτες» έφτασαν συνολικά στις 32 νίκες, επίσης ρεκόρ για τα δεδομένα της κατηγορίας, κάτι που επανέλαβαν και τη σεζόν που ακολούθησε. Στο διάστημα από τις 26 Αυγούστου του 2017, ως τις 27 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς η Σίτι σημείωσε 18 διαδοχικές νίκες, αριθμός που επίσης αποτέλεσε ρεκόρ για την κατηγορία, αν και το… ισοφάρισε την επόμενη περίοδο η Λίβερπουλ.

Το 2021, η ομάδα του Γκουαρδιόλα σκόραρε σε 113 περιπτώσεις, νούμερο που είναι υψηλότερο για ομάδα της Premier League στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Τέλος, ρεκόρ αποτελούν και οι 12 διαδοχικές εκτός έδρας νίκες που κατέγραψαν οι «πολίτες» από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021.