Οι τρεις ομάδες «ασανσέρ» της Premier League που έχασαν 150 εκατ. ευρώ

Μπέρνλι

i

PrtScr

Οι τρεις ομάδες «ασανσέρ» της Premier League που έχασαν 150 εκατ. ευρώ

Κώστας Τόπας 13:12 - 20.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:32 - 29.05.2024

Οι Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπέρνλι και Λούτον υποβιβάζονται στην Championship μόλις μία σεζόν μετά την άνοδο. Η δεύτερη φορά στην ιστορία της Premier League που οι τρεις προβιβασμένες ομάδες αποχαιρέτησαν με συνοπτικές διαδικασίες την κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.

Η σεζόν 2023/24 της Premier League έφτασε στο τέλος της και μαζί της αποφασίστηκε η πρωταθλήτρια του πρωταθλήματος, οι ομάδες που θα αγωνιστούν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις... και οι ομάδες που θα αγωνίζονται τη νέα χρονιά στην Championship.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Μπέρνλι και η Λούτον έχουν υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, μόλις μία σεζόν μετά την άνοδό τους.

Από την τρέχουσα μορφή της Premier League, που εφαρμόστηκε το 1992, αυτή είναι η δεύτερη φορά οι τρεις ομάδες που προβιβάστηκαν από την Championship και κατέληξαν να επιστρέψουν στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου την επόμενη χρονιά.

Η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο, ήταν τη σεζόν 96-97, όταν οι Μπόλτον, Μπάρνσλεϊ και Κρίσταλ Πάλας κατάφεραν να ανέβουν και την επόμενη χρονιά όμως καμία από τις τρεις δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία.

Τα 200 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν για την άνοδο στην Premier League με στόχο τη διατήρηση της κατηγορίας δεν ωφέλησαν σε Σέφιλντ, Μπέρνλι και Λούτον. Τη σεζόν 2020-21, όλες οι ομάδες έλαβαν ένα πάγιο ποσό 99 εκατομμυρίων ευρώ και η διαφορά στην κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων καθορίστηκε από τη θέση στην κατάταξη και το κοινό. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που επίσης υποβιβάστηκε εκείνη τη σεζόν και ήταν τελευταία, έλαβε έως και 114,5 εκατομμύρια ευρώ!

Για να επιτύχουν την άνοδο οι σύλλογοι λαμβάνουν 200 εκατομμύρια ευρώ και αν καταφέρουν να παραμείνουν στην Premier League για τον πρώτο χρόνο, το νούμερο ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τις Σέφιλντ, Μπέρνλι και Λούτον.

Ο καθοριστικός Χάαλαντ, ο «μαγικός» Ντε Μπρόινε, ο MVP Φόντεν και οι αφανείς ήρωες της Μάντσεστερ Σίτι
PREMIER LEAGUE

11:08 - 20.05.2024

Ο καθοριστικός Χάαλαντ, ο «μαγικός» Ντε Μπρόινε, ο MVP Φόντεν και οι αφανείς ήρωες της Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάνστεστερ Σίτι έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε την τέταρτη συνεχόμενη Premier League και την έκτη τα τελευταία επτά χρόνια. Για να το πετύχει όμως αυτό ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε πέντε παίκτες «κλειδιά».

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Μπέρνλι ήταν η ένατη ομάδα της Premier League που δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, έως και 107 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 36 εκατομμύρια ευρώ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και τα 25 της Λούτον, σύμφωνα με το «Transfermarkt»