Το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με τους... χειρότερους διαιτητές (vids)

VAR

i

©PremierLeague

Το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με τους... χειρότερους διαιτητές (vids)

Ιάσονας Τσίλης 13:19 - 03.10.2023 / Ανανεώθηκε: 13:01 - 14.08.2024

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τη διαιτησία στην Premier League έχει ξεφύγει. Γίνονται όλα και περισσότερα λάθη, κάποια μάλιστα οφθαλμοφανή και η ένωση διαιτητών έχει... βαρεθεί να ζητάει συγγνώμη από τις ομάδες. Όλα αυτά, στην εποχή που υπάρχει το VAR, το οποίο όχι μόνο δεν κάνει τα πράγματα πιο απλά, αλλά έχει οδηγήσει σε μερικές από τις πιο σκανδαλώδεις αποφάσεις στο κορυφαίο κατά τα άλλα πρωτάθλημα του κόσμου.

Το περασμένο Σάββατο (30/09) γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη «τραγικού» λάθους του VAR στην Premier League. Το καθαρό γκολ του Λουίς Ντίαζ, ακυρώθηκε ως οφσάιντ λόγω... κακής συνεννόησης διαιτητή και VAR.

Ήταν μια ακόμη πρωτοτυπία των Άγγλων στο κομμάτι της διαιτησίας, να καταφέρουν να υποπέσουν σε τόσο σοβαρό λάθος επειδή δεν μπόρεσαν να συντονιστούν σωστά οι δύο αυτοί άνθρωποι. Στο νησί επικράτησε σάλος με το εν λόγω περιστατικό, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου να μη μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Τρανό παράδειγμα ο Γκάρι Νέβιλ, που δεν φημίζεται για τη συμπάθεια του προς τη Λίβερπουλ.

Η PGMOL παραδέχθηκε το λάθος της και ζήτησε συγγνώμη από τη Λίβερπουλ. Ένα γεγονός συνηθισμένο για την ένωση διαιτητών στην Αγγλία, η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει απολογηθεί 14 ΦΟΡΕΣ για λάθη του VAR. Ένα νούμερο ανεξήγητα μεγάλο, για ένα διάστημα αρκετά μικρό. Φυσικά, έχουν υπάρξει και άλλες λανθασμένες υποδείξεις, τις οποίες απλώς δεν έχει παραδεχθεί. Ας δούμε τις περιπτώσεις που τα λάθη ήταν τόσο οφθαλμοφανή και η PGMOL αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την ομάδα που αδικήθηκε.

Έβερτον - Μάντσεστερ Σίτι 0-1, Φεβρουάριος 2022

Μια αναμέτρηση με μεγάλη βαθμολογική σημασία, καθώς Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ πάλευαν κάθε αγωνιστική, σώμα με σώμα για το πρωτάθλημα. Με το σκορ στο 1-0 για τους «πολίτες», ο Ρόδρι άπλωσε το χέρι του και έκανε επαφή με τη μπάλα μέσα στην περιοχή, με τον διαιτητή Πολ Τίρνι, να μη βλέπει την παράβαση. Η φάση εξετάστηκε στο VAR, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η απόφαση. Η ένωση διαιτητών, την επομένη της αναμέτρησης παραδέχθηκε το λάθος της.

Κρίσταλ Πάλας - Άστον Βίλα 3-1, Αύγουστος 2022

Ο Άντι Μάντλεϊ καταλογίζει πέναλτι υπέρ της Πάλας για χέρι του Λούκας Ντίνιε. Έπειτα μετά από προτροπή του VAR, πηγαίνει για on field review και αλλάζει άποψη παίρνοντας πίσω το πέναλτι. Η απόφαση κρίθηκε λανθασμένη και η συνέχεια... ήταν γνωστή.

Τσέλσι - Γουέστ Χαμ 2-1, Σεπτέμβριος 2022

Σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Γουέστ Χαμ έχει προηγηθεί και η Τσέλσι έχει ανατρέψει το σκορ, τα «σφυριά» ισοφαρίζουν στο 90', ωστόσο μετά από έλεγχο στο VAR, το γκολ ακυρώνεται για φάουλ του Μπόουεν στον Μεντί, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε και κόστισε στη Γουέστ Χαμ, πιθανότατα, το βαθμό της ισοπαλίας.

Νιούκαστλ - Κρίσταλ Πάλας 0-0, Σεπτέμβριος 2022

Οι γηπεδούχοι σκοράρουν με αυτογκόλ του Ταϊρίκ Μίτσελ, ωστόσο το VAR ακυρώνει το τέρμα, διότι θεωρεί ότι ο Τζο Γουίλοκ εμποδίζει τον Βίκτορ Γκουαΐτα. Η απόφαση, κρίθηκε λανθασμένη έπειτα από τη λήξη της αναμέτρησης.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ 3-1, Σεπτέμβριος 2022

Ο Σεπτέμβριος του 2022, δεν ήταν και ο... καλύτερος μήνας για τους διαιτητές καθώς το κακό τρίτωσε, στο ντέρμπι μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» πήραν προβάδισμα στο 13' με τον Μαρτινέλι, ωστόσο μετά από εξέταση VAR, το γκολ ακυρώθηκε για φάουλ του Έντεγκααρντ στον Έρικσεν, το οποίο είδε μόνο ο VAR.

Φούλαμ - Άστον Βίλα 3-0, Οκτώβριος 2022

Ο Ντάγκλας Λουίζ αποβάλλεται στο 60' και με το σκορ στο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, για χτύπημα εκτός φάσης στον Μίτροβιτς, μετά από on field review του Μάικλ Όλιβερ, ωστόσο είναι πασιφανές ότι ο Σέρβος φορ έχει κάνει θέατρο για να εκβιάσει την κόκκινη κάρτα του αντιπάλου του.

Νότιγχαμ Φόρεστ - Μπρέντφορντ 2-2, Νοέμβριος 2022

Μετά από εντολή του VAR, ο Αντρέ Μάρινερ είδε τη φάση με τον Ντιν Χέντερσον και τον Γιοάν Ουισά και έδωσε πέναλτι υπέρ της Μπρέντφορντ, θεωρώντας ότι υπήρξε ανατροπή, ενώ ο τερματοφύλακας της Φόρεστ είχε βρει μπάλα πρώτα, ξεκάθαρα.

Άστον Βίλα - Μάντσεστερ Γουνάιτεντ 3-1, Νοέμβριος 2022

Ένα πιο σπάνιο λάθος συνέβη στην αναμέτρηση αυτή, καθώς στο γκολ του Λούκας Ντίνιε με απευθείας εκτέλεση φάουλ, το τείχος ήταν τοποθετημένο λανθασμένα, καθώς έπρεπε να βρίσκεται μερικά μέτρα πιο μπροστά, δίνοντας στον παίκτη της Άστον Βίλα πλεονέκτημα.

Μπράιτον - Λίβερπουλ 2-1, Φεβρουάριος 2023

Ο Φαμπίνιο κάνει σκληρό τάκλιν από πίσω με τις τάπες στον Έβαν Φέργκιουσον, με τον διαιτητή να τον τιμωρεί λανθασμένα με κίτρινη κάρτα, καθώς επρόκειτο για ξεκάθαρη φάση, που σηκώνει κόκκινη κάρτα σύμφωνα με τον κανονισμό. Ο VAR δεν επενέβη και η απόφαση του διαιτητή έμεινε ίδια.

Κρίσταλ Πάλας - Μπράιτον 1-1, Φεβρουάριος 2023

Δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα που αδικήθηκε η Μπράιτον, αυτή τη φορά σε περίπτωση ακύρωσης γκολ, λόγω οφσάιντ. Η PGMOL, παραδέχθηκε ότι στο γκολ του Εστουπινιάν που κρίθηκε αντικανονικό, είχαν τοποθετηθεί λανθασμένα οι γραμμές από τον Τζον Μπρουκς στο VAR.

Άρσεναλ - Μπρέντφορντ 1-1, Φεβρουάριος 2023

Ξανά λάθος με τις γραμμές, το ίδιο σαββατοκύριακο. Αυτή τη φορά την πλήρωσε η Άρσεναλ, καθώς το γκολ του Άιβαν Τόνεϊ δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού στο ξεκίνημα της φάσης ο Κρίστιαν Νόργκααρντ ήταν εκτεθειμένος. 

Τότεναμ - Μπράιτον 2-1, Απρίλιος 2023

Άτυχη ξανά η Μπράιτον, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ακόμη αδικίας. Ο Μιτόμα ανετράπη ξεκάθαρα από τον Χόιμπιεργκ, ωστόσο διαιτητής και VAR θεώρησαν ότι δεν υπάρχει παράβαση.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουλβς 1-0, Αύγουστος 2023

Στην πρεμιέρα της φετινής σεζόν στην Premier League, Χούπερ και Μος τα έκαναν μαντάρα στη φάση του 95ου λεπτού, όταν ο Ονάνα σε μια έξοδο... του Μεσολογγίου έπεσε με φόρα πάνω στον Ντόουσον, χωρίς όμως να δοθεί παράβαση!

Τότεναμ - Λίβερπουλ 2-1, Σεπτέμβριος 2023

Το αποκορύφωμα φυσικά, ήταν η περίπτωση του περασμένου Σαββάτου (30/09) στην αναμέτρηση της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ. Το καθαρό γκολ του Λουίς Ντίαζ, βαπτίστηκε οφσάιντ, ο Χούπερ με τον Ίνγκλαντ δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και χωρίς ουσιαστικά, έλεγχο της φάσης το γκολ ακυρώθηκε, σε μία από τις χειρότερες διαιτητικές αποφάσεις που έχουν υπάρξει ποτέ.

Δυστυχώς, τα διαιτητικά λάθη στην Premier League έχουν γίνει συχνό φαινόμενο όπως φαίνεται, αμφισβητώντας έτσι την αξιοπιστία της. Κάτι πραγματικά λυπηρό, αφού πρόκειται για το, κατά γενική ομολογία, κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Πρόσφατα ακούστηκε ότι οι Σαουδάραβες επιθυμούν ευρωπαίους διαιτητές στο πρωτάθλημα τους. Ίσως να μην είναι τόσο κακή ιδέα για τους Άγγλους να ξεφορτωθούν μερικούς...