Η Premier League ετοιμάζει VAR 2.0: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές και εξελίξεις

VAR

i

©PremierLeague

Η Premier League ετοιμάζει VAR 2.0: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές και εξελίξεις

Κώστας Τόπας 08:16 - 07.06.2024 / Ανανεώθηκε: 08:22 - 07.06.2024

Οι ομάδες της Premier League αποφάσισαν να διατηρήσουν το VAR και τη νέα σεζόν, ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές.

Τον περασμένο Μάιο, η Γουλβς έφερε τα πάνω κάτω στην Premier League ζητώντας ψηφοφορία για την οριστική κατάργηση του VAR στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι σύλλογοι αποφάσισαν στη συνάντηση που πραγματοποίησαν αυτή την Πέμπτη (06/06) να συνεχίσουν με το VAR, αλλά με κάποιες αλλαγές.

Η Premier League έστειλε ένα ενημερωτικό έγγραφο στους 20 συλλόγους της για να τους ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα της συνέχισης με το VAR στην εν λόγω διοργάνωση. Στην πραγματικότητα, η έκθεση που ονομάζεται «VAR Improvement Plan» υποστηρίζει περίπου 100 λάθη που θα είχαν συμβεί χωρίς την παρουσία της βοήθειας της τεχνολογίας.

Η επιστολή υποστηρίζει ότι μόνο πέντε λανθασμένες επεμβάσεις VAR σημειώθηκαν την περασμένη σεζόν, σε σύγκριση με 105 σωστές κλήσεις προς τους διαιτητές. Επιπλέον, προειδοποιεί ότι θα ήταν «δυνητικά επιζήμιο» για τη φήμη της Premier League αφού οι Άγγλοι διαιτητές δεν θα λάβουν σημαντικές αναθέσεις για διεθνείς διοργανώσεις.

Ωστόσο, το αγγλικό πρωτάθλημα παραδέχεται κάποια προβλήματα στην εξέλιξη του VAR, ειδικά το θέμα της μεγάλης απώλειας χρόνου κατά τη διάρκεια αποφάσεων που επιβραδύνουν το παιχνίδι και μειώνουν τον ρυθμό των αγώνων. Για τη βελτίωση του συστήματος διαιτησίας βίντεο, η Premier θα περιλαμβάνει έξι αλλαγές για την επόμενη σεζόν.

Αλλαγές στο VAR

Τα έξι σημεία που συμφωνήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

  1. Διατηρήστε ένα υψηλό όριο για παρέμβαση VAR για να προσφέρετε μεγαλύτερη συνέπεια και λιγότερες διακοπές στη ροή του παιχνιδιού.

  2. Μειώστε τις καθυστερήσεις στο παιχνίδι, κυρίως με την εισαγωγή της ημιαυτόματης τεχνολογίας οφσάιντ (SAOT) και τη διατήρηση ενός υψηλού ορίου για παρέμβαση VAR.

  3. Βελτιώστε την εμπειρία των οπαδών μειώνοντας τις καθυστερήσεις, ανακοινώσεις διαιτητών εντός του γηπέδου μετά από αλλαγή απόφασης μετά το VAR και, όπου είναι δυνατόν, βελτιωμένη προβολή ριπλέι στη μεγάλη οθόνη για να συμπεριλάβετε όλες τις παρεμβάσεις του VAR.

  4. Συνεργαστείτε με την PGMOL για την εφαρμογή πιο ισχυρής εκπαίδευσης VAR για τη βελτίωση της συνέπειας, συμπεριλαμβανομένης της έμφασης στην ταχύτητα της διαδικασίας διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια.

  5. Αυξήστε τη διαφάνεια και την επικοινωνία γύρω από το VAR, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων επικοινωνιών από το Κέντρο Αγώνων της Premier League και μέσω προγραμμάτων εκπομπής, όπως το Match Officials Mic'd Up.

  6. Διεξαγωγή μιας καμπάνιας επικοινωνίας VAR για θαυμαστές και ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία θα επιδιώξει να διευκρινίσει περαιτέρω τον ρόλο του VAR στο παιχνίδι στους συμμετέχοντες και τους θαυμαστές.

Η Γουλβς προσπαθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή στέλνοντας αναφορά στους συλλόγους να προσπαθήσουν να βάλουν τέλος σε ένα VAR που θεωρούν πολύ επιζήμιο για το θέαμα της Premier League. «Η ακεραιότητα του παιχνιδιού διακυβεύεται από μεγάλες διακοπές και ασυνεπή εφαρμογή των πρωτοκόλλων VAR» Οι προσπάθειές της ωστόσο, δεν έπεισαν τις υπόλοιπες ομάδες.