Πρωτοφανές στα χρονικά, η Αγγλία ολοκλήρωσε μουντιάλ χωρίς καμία σύλληψη φιλάθλων της
i

Άγγλοι φίλαθλοι/ © Screenshot via Twitter

Πρωτοφανές στα χρονικά, η Αγγλία ολοκλήρωσε μουντιάλ χωρίς καμία σύλληψη φιλάθλων της

Πάνος Μαλακτάρης • 14:08 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:09 - 20.08.2024

Σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, πάντα περιμένουμε και τις «φασαρίες» των Άγγλων εκδρομέων που αργά ή γρήγορα κάνουν την εμφάνισή τους. Όχι αυτή τη φορά πάντως.

Είναι μια φήμη που συνοδεύει τους Άγγλους οπαδούς από τη δεκαετία του '80 ακόμα. Όπου κι αν έχουν βρεθεί, μπλέκουν σε φασαρίες. Άλλοτε φταίνε και τις ξεκινάνε οι ίδιοι, άλλοτε προκαλούνται και γίνονται αποδέκτες επιθέσεων από άλλους οπαδούς. Όπως και να 'χει, το νόημα δεν αλλάζει.  

Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα».  Θες το γεγονός πως η Αγγλία ιστορικά θεωρείται παγκοσμίως ως η γενέτειρα του χουλιγκανισμού και προκαλεί τους αντίπαλους οπαδούς; Θες επειδή φεύγοντας από τα σύνορα της-αυστηρά επιτηρούμενης-χώρας τους νιώθουν μία κακώς εννοούμενη απελευθέρωση η οποία σε συνδυασμό με το άφθονο αλκοόλ φέρνει αυτά τα κακά αποτελέσματα; 

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι μέσες-άκρες το ίδιο: Παγκόσμιο Κύπελλο=προβλήματα, ξύλο, σπασίματα, δεκάδες συλλήψεις. Να που όμως ζήσαμε να το δούμε και αυτό, να ολοκληρώνεται δηλαδή η παρουσία των «λιονταριών» σε μουντιάλ και να μην καταγράφεται ούτε μία σύλληψη Άγγλου οπαδού. Ναι, καλά διαβάζετε, ούτε μία σύλληψη. Κι εμείς ομολογουμένως δυσκολευτήκαμε αρχικά να το πιστέψουμε, ωστόσο είναι αληθινό. 

Αγγλος επιχειρηματίας αγόρασε 18.000 φανέλες με σλόγκαν «Αγγλία-Πρωταθλήτρια Κόσμου» και τώρα δεν μπορεί να τις πουλήσει
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

11:47 - 13.12.2022

Αγγλος επιχειρηματίας αγόρασε 18.000 φανέλες με σλόγκαν «Αγγλία-Πρωταθλήτρια Κόσμου» και τώρα δεν μπορεί να τις πουλήσει

Ενας επιχειρηματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 18.000 μπλουζάκια με τυπωμένα στο μπροστινό μέρος τους «Αγγλία πρωταθλήτρια Κόσμου 2022» και τώρα δεν ξέρει τι να τις κάνει.

Και μάλιστα ήρθε κι από τα πλέον επίσημα χείλη που θα μπορούσε, τον αστυνόμο Μαρκ Ρόμπερτς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης Βρετανικού ποδοσφαίρου-ναι, διαθέτουν τέτοια στο «νησί». Οι χοντρικά 3-3,5 χιλιάδες εκδρομείς στο Κατάρ επέδειξαν ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά, με τον Ρόμπερτς να δηλώνει σχετικά: «Δεν είχαμε κανένα περιστατικό που να χρειάστηκε εμπλοκή ή επέμβαση της αστυνομίας, και δεν είχαμε καμία σύλληψη Βρετανού πολίτη. Η συμπεριφορά όλων όσων εξέδραμαν ήταν πραγματικά υποδειγματική, ένα μπράβο σε όλους τους»

Η αναφορά του να σημειωθεί πως περιλαμβάνει και τους Ουαλούς φιλάθλους, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν έτσι κι αλλιώς κακή φήμη, γι' αυτό και εστιάσαμε στους Άγγλους. Ολοκλήρωσε δε λέγοντας: «Η ατμόσφαιρα σε όλα τα παιχνίδια είχε πάθος αλλά ήταν παράλληλα φιλική, κάτι που θα ήταν υπέροχο να βλέπαμε και στα παιχνίδια στη χώρα μας για το υπόλοιπο της σεζόν»

Ίσως τελικά και η απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ να έπαιξε το ρόλο της στο Κατάρ αναφορικά με την συμπεριφορά των Άγγλων. Κλείνοντας, για να καταλάβουμε το σημασία αυτής της είδησης, αρκεί να αναφέρουμε πως πίσω στην Αγγλία από την αρχή του μουντιάλ έχουν σημειωθεί 531 (!) περιστατικά σχετιζόμενα με οπαδική βία, τα 150 εξ' αυτών το βράδυ του προημιτελικού απέναντι στη Γαλλία, ο οποίος σήμανε και τον αποκλεισμό της ομάδας του Σάουθγκεϊτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης.