Πώς ένας 20χρονος διδάσκει ανθρωπιά εν μέσω των εορτών
i

Ίαν Μάατσεν/ Screenshot, via Twitter

Πώς ένας 20χρονος διδάσκει ανθρωπιά εν μέσω των εορτών

Πάνος Μαλακτάρης • 17:56 - 23.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:59 - 20.08.2024

Ο Ίαν Μάατσεν έδειξε με μια απλή κίνηση τι σημαίνει να νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπό σου

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γεμίζουν τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και οι οθόνες των κινητών μας τηλεφώνων με διαφημίσεις. Η κουλτούρα του να αποκτάς όλο και περισσότερα, να καταναλώνεις, να σπαταλάς, να νοιώθεις πως μονίμως κάτι σου λείπει, δείχνει να μας «πλασάρεται» όλο και πιο πολύ. 

Ωστόσο η περίοδος των εορτών-θα έπρεπε να-προσφέρεται όσο ποτέ για να καλλιεργήσουμε μια άλλη κουλτούρα, πιο γήινη, πιο ανθρώπινη. Αναφερόμαστε στην κουλτούρα του «μοιράζεσθε», του «προσφέρειν». Κανείς δεν απαιτεί στους δύσκολους καιρούς που περνάμε να στερηθεί κανείς κάτι ώστε να δώσει σε κάποιον άλλον. Αν και, ακόμα κι αυτό, δεν είναι ανέφικτο. Ας εστιάσουμε στη γενικότερη εικόνα, στο να δίνουν έστω όσοι μπορούν. Όσοι μπορούν άνετα. 

Κι αυτό δεν είναι κάτι που διδάσκεται, γι' αυτό και χρησιμοποιήσαμε το ρήμα «καλλιεργείται». Πολλές φορές δε, μοιάζει να είναι έμφυτο. Όπως στην περίπτωση ενός 20χρονου παιδιού ουσιαστικά, του ποδοσφαιριστή της Μπέρνλι Ίαν Μάατσεν. Τι έκανε λοιπόν ο νεαρός Ολλανδός, δανεικός φέτος από την Τσέλσι

Μια απλή ανάρτηση στο ίνσταγκραμ, με αποδέκτες όχι εκατομμύρια followers, αλλά τους «μόλις» 70 χιλιάδες που διαθέτει. Εκεί λοιπόν ανέβασε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ο ίδιος αναφέρει: «Γειά σας, είμαι ο Ίαν Μάατσεν, και για να μπούμε στο πνεύμα των ημερών, θέλω να κάνω ένα ωραίο give away. Μόνο που θα το κάνουμε διαφορετικά και, αντί να κερδίσετε οι ίδιοι, θα βοηθήσετε κάποιον άλλο να κερδίσει. Κάποιον που θα το χρειάζεται πραγματικά. Υποδείξτε μου δέκα ανθρώπους που μένουν στην ευρύτερη περιοχή και έχουν ανάγκη, και θα τους επισκεφτώ προσωπικά στο σπίτι τους μαζί με σακούλες που θα περιέχουν όλα τα απαραίτητα για ένα πλήρες Χριστουγεννιάτικο γεύμα, μαζί με μερικά έξτρα τρόφιμα και δώρα για να βάλουν κάτω από το δέντρο τους».   

Και συνεχίζει: «Στείλτε μου απλά το email τους, θα επικοινωνήσω εγώ μαζί τους σχετικά με όλα όσα χρειάζονται και θα τους επισκεφτώ στις 24 Δεκεμβρίου να τους τα παραδώσω αυτοπροσώπως! Τα λέμε σύντομα!». 

Με αυτό τον πολύ απλό λοιπόν τρόπο, ο Μάατσεν έδειξε πόσο απλό είναι τελικά όταν υπάρχει θέληση να δώσουμε στον πλησίον μας λίγη χαρά, δείχνοντας πραγματική αλληλεγγύη προς τους λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους μας. Ένα τεράστιο μπράβο στον νεαρό Ολλανδό των «clarets»!