Ρατσισμός: Η μάστιγα που απλώνεται σαν δίχτυ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο (vids)

Ρομελού Λουκάκου, Ανδρέας Τετέι & Βινίσιους

Ρατσισμός: Η μάστιγα που απλώνεται σαν δίχτυ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο (vids)

Κώστας Τόπας 23:15 - 13.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:23 - 14.08.2024

Ο ρατσισμός αποτελεί μία κοινωνική μάστιγα και ο θαυμαστός κόσμος του αθλητισμού αλλά και του δημοφιλέστερου των σπορ, του ποδοσφαίρου, δυστυχώς δεν μπορεί να την κρατήσει εκτός… συνόρων.

Ο Ανδρέας Τετέι βρέθηκε στο επίκεντρο για λάθος λόγους. Λίγη ώρα μετά το τελικό σφύριγμα της αναμέτρησης Κηφισιά - Βόλος (0-0), ο επιθετικός των γηπεδούχων μίλησε στην κάμερα της Cosmote TV και προχώρησε σε αποκαλύψεις που... σοκάρουν. Συγκεκριμένα, ο 22χρονος επιθετικός κατήγγειλε μπροστά στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού ότι κατά τη διάρκεια του ματς των δύο ομάδων δέχτηκε ρατσιστική επίθεση, από άνθρωπο που βρισκόταν στον πάγκο των Θεσσαλών. «Θα ήθελα να πω αρχικά, πως κάποιος από τον πάγκο της αντίπαλης ομάδας με αποκάλεσε μαϊμού, είχα πολύ καιρό να ακούσω κάτι τέτοιο και πραγματικά με πείραξε πολύ για αυτό πήγα στον διαιτητή κατευθείαν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε συνέχεια της καταγγελίας και της άρνησης του Βόλου πως αυτό συνέβη, η Κηφισιά κοινοποίησε βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Βόλος, Αχιλλέας Μπέος να φωνάζει τη λέξη «μαϊμού». Ενα γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει την απώλεια του αγώνα για τον Βόλο, σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα και το βίντεο που ανέβασε η Κηφισιά με την ρατσιστική επίθεση.

Ο ρατσισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν «δυσκολοκατάβλητο» αντίπαλο εντός γηπέδων. Μια μάστιγα που δεν φεύγει. Στην αυγή του 2024 είμαστε ακόμα εδώ και μιλάμε για ρατσισμό στα γήπεδα μετά από όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Καισαριανής και όχι μόνο. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου ποδοσφαιριστές δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις. Είτε από οπαδούς, είτε από παράγοντες του ποδοσφαίρου είτε ακόμα κι από αντίπαλους παίκτες. 

Ο ισόβιος αποκλεισμός στους οπαδούς της Ουντινέζε μετά την ρατσιστική επίθεση στον Μενιάν

Τον περασμένο μήνα στο 34ο λεπτό του αγώνα της Ουντινέζε με τη Μίλαν για τη Serie A, οπαδοί των γηπεδούχων ξεκίνησαν να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα προς τον Μάικ Μενιάν, με τον κίπερ των «ροσονέρι» να ειδοποιεί πρώτα τον διαιτητή, Φάμπιο Μαρέσκα και στη συνέχεια να εγκαταλείπει το παιχνίδι. Τι έπραξε η Ουντινέζε μετά από αυτό το περιστατικό; Ο γενικός διευθυντής της ιταλικής ομάδας, Φράνκο Κολαβίνο, διαβεβαίωσε ότι ο σύλλογος θα διώξει ισόβια τους φιλάθλους που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του Γάλλου κίπερ των «ροσονέρι».

Μια εβδομάδα μετά το συγκεκριμένο περιστατικό και συγκεκριμένα στο 16ο λεπτό του Μίλαν-Μπολόνια, το παιχνίδι διεκόπη προσωρινά, με τη σύμφωνη γνώμη των δυο ομάδων, που θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Μάικ Μενιάν, ο οποίος, την περασμένη εβδομάδα, δέχτηκε ρατσιστική επίθεση απο οπαδούς της Ουντινέζε. Οι ποδοσφαιριστές των Μίλαν, Μπολόνια αλλά και όλος ο κόσμος στο «Σαν Σίρο» καταχειροκρότησε τον Γάλλο τερματοφύλακα, στο 16ο λεπτό, που αντιστοιχεί στο νούμερο της φανέλας του Μενιάν. Την ίδια στιγμή, στα μάτριξ του γηπέδου εμφανίστηκε απόφθεγμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι, μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό».

Ο Βινίσιους και η κούκλα

Ο ρατσισμός ρέει... άφθονα και στην Ισπανία. Εκεί όπου ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ έχει γίνει ουκ ολίγες φορές αποδέκτης χυδαίων μηνυμάτων. Πριν από μερικούς μήνες, ορισμένοι οπαδοί της Ατλέτικο προχώρησαν σε μία απαράδεκτη ενέργεια πριν από μερικούς μήνες με στόχο τον Βραζιλιάνο επιθετικό των «μερένχες». Συγκεκριμένα, πριν την αναμέτρηση με τους «μερένχες», ανήρτησαν ένα πανό κατά της Ρεάλ σε μια γέφυρα κοντά στο προπονητικό κέντρο των «μερένχες» και κρέμασαν και μία κούκλα με φανέλα του 23χρονου μεσοεπιθετικού.

Λίγους μήνες αργότερα, οι ισπανικές Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις ατόμων που φέρεται να κρέμασαν τη συγκεκριμένη μαύρη κούκλα με τη φανέλα του Βινίσιους σε γέφυρα της Μαδρίτης. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι, κατηγορούμενοι με περιοριστική εντολή να μην μπορούν να πλησιάσουν τον Βραζιλιάνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης ή να έχουν πρόσβαση στο «Μετροπολιτάνο», το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και σε οποιοδήποτε γήπεδο της La Liga. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ρατσιστικά επεισόδια που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ο Βραζιλιάνος αστέρας των Μαδριλένων. 

Κι αυτό διότι πριν από μερικές εβδομάδες η La Liga υπέβαλε νομική καταγγελία μετά την ρατσιστική κακοποίηση του Βινίσιους από οπαδούς της Μαγιόρκα. Σε απάντηση, η Μαγιόρκα απέσυρε την κάρτα μέλους ενός οπαδού για τρία χρόνια.

Ο Λουκάκου και ο ισόβιος αποκλεισμός σε 171 οπαδούς

Πίσω στην Ιταλία, ένα ακόμη ρατσιστικό επεισόδιο, ακόμα φρέσκο ​​στη μνήμη, χρονολογείται από την περασμένη σεζόν, όταν ο Ρομέλου Λουκάκου φορούσε τη φανέλα της Ίντερ. Στο (καυτό) φινάλε του Γιουβέντους-Ίντερ, του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ιταλίας, ο Βέλγος φορ πέτυχε την ισοφάριση, πανηγύρισε μπροστά στους οπαδούς των «μπιανκονέρι», πήρε τη δεύτερη κίτρινη, αποβλήθηκε και πλημμύρισε από ύβρεις, συμπεριλαμβανομένων ρατσιστικών κραυγών από τους οπαδούς της «Γηραιάς Κυρίας».

Η αντίδραση της Γιουβέντους ήταν άμεση, καθώς αποφάσισε να τιμωρήσει με ισόβιο αποκλεισμό 171 οπαδούς που εμπλέκονται στα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν προς τον Ρομέλου Λουκάκου. Μετά από το περιστατικό η ομάδα του Τορίνο συνεργάστηκε με τις ιταλικές αρχές, προκειμένου να βρουν τους δράστες, όπου στην αρχή συνέλαβαν έναν ανήλικο κι έναν ενήλικο. Ο ανήλικος δέχθηκε τιμωρία απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δέκα χρόνια, ενώ για τον ενήλικο δια βίου.

Τα ρατσιστικά σχόλια του Γκαλτιέ για τον Μουκουντί

Στη Γαλλία, ο πρώην τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Κριστόφ Γκαλτιέ ήταν το αντικείμενο πολλών μαρτυριών από πρώην παίκτες της Νις και της Σεντ Ετιέν που τον κατηγόρησαν ότι ο Γάλλος προπονητής παραπονέθηκε για την προέλευση ορισμένων παικτών και την πίστη τους στο Ραμαζάνι. Τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι έρευνες και τον περασμένο Ιούνιο, ο Γκαλτιέ κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, όπου αρνήθηκε κάθε μία από τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ξεχώριζε ότι είχε δηλώσει ότι «δεν θέλει περισσότερους μαύρους ή Άραβες παίκτες στις ομάδες του».

Αυτά τα λόγια προέρχονταν από τον Ζουλιέν Φουρνιέ, ο οποίος συνδυάζει πολλαπλές μαρτυρίες από υπαλλήλους της ομάδας, όπως ο Χακίμ Αλί Μπάε, αναλυτής βίντεο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο Γκαλτιέ αποκάλεσε τους αμυντικούς Αρόλντ Μουκουντί της ΑΕΚ και Μίκαελ Ναντ, όταν ήταν στη Σεντ Ετιέν, ως «δύο Κινγκ Κονγκ». Ωστόσο, ο Κριστόφ Γκαλτιέ- αθωώθηκε από το ποινικό δικαστήριο της Νίκαιας. Όπως είναι γνωστό του είχε ασκηθεί δίωξη για ηθική παρενόχληση και φυλετικές διακρίσεις. Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει σε βάρος του ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Το γονάτισμα κατά του ρατσισμού στην Premier League

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, στην πρώτη μετά κορωνοϊό αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος, στο πίσω μέρος της φανέλας των ποδοσφαιριστών, δεν αναγραφόταν το όνομα τους, αλλά η φράση «Black Lives Matter». Με αυτόν τον τρόπο, οι διοργανωτές του κορυφαίου πρωταθλήματος της υφηλίου, έδειαξ εμπράκτως την στήριξη τους σ΄ αυτό το αντιρατσιστικό κίνημα, που εξαπλώνεται στον πλανήτη, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου.

Πέρυσι μάλιστα, αποφασίστηκε ότι οι ποδοσφαιριστές θα γονατίζουν στο πρώτο και στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, όπως και σε στις αναμετρήσεις της Boxing Day, αλλά και σε κάποιες αναμετρήσεις τoν Οκτώβριο και τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της καμπάνιας «No Room For Rascism».

«Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθησή μας πως κάθε μορφή διάκρισης δεν έχει χώρο στο ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και είμαστε αφοσιωμένοι στο να χρησιμοποιήσουμε τη θέση μας για να βοηθήσουμε να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και να δείξουμε τη στήριξή μας στη μάχη κατά του ρατσισμού. Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας γονατίζοντας σε σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν. Η διαφορετικότητα είναι κεντρικής σημασίας για την επιτυχία του αθλήματος και πιστεύουμε ακράδαντα πως οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τους άλλους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και το υπόβαθρό τους», είχαν δηλώσει οι αρχηγοί των ομάδων της Premier League.

Η επίθεση των Άγγλων στους Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα

Κι όλα αυτά στην Αγγλία, εκεί όπου οι φανατικοί του ποδοσφαίρου, λέρωσαν τη σπουδαιότερη αναμέτρηση που δόθηκε για το Euro 2020, στο θρυλικό Γουέμπλεϊ μετά το 1966. Και δεν ήταν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οργισμένοι ηττημένοι Άγγλοι, εναντίον των Ιταλών, ήταν πιο πολύ η απεχθής αντίδρασή των στενοκέφαλων φανατικών απέναντι στους Άγγλους παίκτες που αστόχησαν στα πέναλτι. Τρεις άτυχοι παίκτες που έτυχε να έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Ήταν μαύροι! Οι Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο, και Μπουκάγιο Σάκα χτυπήθηκαν ανηλεώς από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βόλος κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι με την Κηφισιά εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:31 - 13.02.2024

Ο Βόλος κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι με την Κηφισιά εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης (vid)

Την απώλεια του αγώνα για τον Βόλο ενδέχεται να προκαλέσει ο πειθαρχικός κώδικας και το βίντεο που ανέβασε η Κηφισιά με την ρατσιστική επίθεση στον Ανδρέα Τετέι.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετάνιας, Μπόρις Τζόνσον και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδίκασαν το γεγονός. Η UEFA καταδίκασε την «αηδιαστική ρατσιστική κακοποίηση», προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε τους παίκτες και το αίτημα για αυστηρές ποινές». Οι κυρώσεις ήταν άμεσες αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι ρατσιστικές επιθέσεις σε ποδοσφαιριστές συνεχίζονται. Σε ολόκληρο τον πλανήτη...