Η «ζημιά» με Ρόδρι, το εξωφρενικό καλεντάρι για τους παίκτες και η απεργία

Ο τραυματισμός του Ρόδρι κόντρα στην Άρσεναλ - Φωτ. IMAGO

Η «ζημιά» με Ρόδρι, το εξωφρενικό καλεντάρι για τους παίκτες και η απεργία

Κώστας Τόπας 09:18 - 25.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:28 - 25.09.2024

Ο Ρόδρι υπέστη ρήξη χιαστού στο γόνατο μια εβδομάδα αφού είπε ότι οι παίκτες είναι κοντά στο να απεργήσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχή επιβάρυνσή τους, λόγω της συνεχούς αύξησης των αγώνων. Η επόμενη κίνηση της FIFPro.

Σε μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από σοβαρούς τραυματισμούς, όπως αυτός του Μαρκ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα) ή και του Ρόδρι (Μάνστεστερ Σίτι), το άγχος στο οποίο υπόκεινται οι ποδοσφαιριστές λόγω της συμφόρησης των πολλών αγώνων μέσα σε μία σεζόν, είναι για άλλη μια φορά στην καθημερινότητα. Και η FIFPro, η διεθνής Ένωση παικτών, δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ανησυχητικά νούμερα για την περασμένη σεζόν. Ειδικά γιατί η κατάσταση υπόσχεται να χειροτερέψει αυτή τη σεζόν, με την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 54% από τους 1.500 παίκτες που αναλύθηκαν είχαν υπερβολικά ή υψηλά επίπεδα φορτίου το 2023/24, επομένως ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε τραυματισμούς λόγω του μικρότερου χρόνου αποκατάστασης μεταξύ των αγώνων. Και, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η FIFPro, η οποία κάνει λόγο ακόμη και για «κανιβαλισμό» του προγράμματος αγώνων, το 2024/25 οι κορυφαίοι σύλλογοι θα μπορούσαν να παίξουν 15 περισσότερα παιχνίδια από την προηγούμενη σεζόν.

Και αν ο Χουλιάν Άλβαρες ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις το 2023/24 (75) –αν και πολλές ως αναπληρωματικός–, αυτή τη σεζόν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 80 συμμετοχές, μεταξύ συλλόγων και εθνικών ομάδων.

Ο παίκτης της Μπενφίκα, Φρέντρικ Αουρσνές, έχει ήδη «ελαφρύνει» την κατάστασή του με την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα της Νορβηγίας, αλλά ο 28χρονος εξτρέμ ήταν από αυτούς που πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα στο γήπεδο την περασμένη σεζόν. Παρών σε 66 παιχνίδια, τα 51 από αυτά (77,3%) παίχτηκαν ως βασικός, όντας ο κορυφαίος σε αυτή την κατάταξη. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ακολουθεί, με 50 αγώνες χωρίς διάλλειμα ενδιάμεσα (73,5%), σε σύνολο 68.

Τα ταξίδια περιπλέκουν τα δεδομένα

Ένα από τα θέματα που συμβάλλει περισσότερο στη φθορά είναι τα συνεχή ταξίδια. Και, σε αυτόν τον σκοπό, οι εθνικές ομάδες συμβάλλουν καθοριστικά, ειδικά στην περίπτωση παικτών της Νότιας Αμερικής ή της Ασίας που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Ιάπωνας Μορίτα, από τη Σπόρτινγκ, είναι ένας από αυτούς. Ο μέσος έρχεται στην 9η θέση της λίστας με αυτούς που ταξίδεψαν περισσότερο, περνώντας 186 ώρες ταξιδεύοντας για συνολικά 142.329 χλμ.

Οι παίκτες με τα περισσότερα παιχνίδια την περυσινή σεζόν/©FIFPro

Νούμερα που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά στην περίπτωση του Κριστιάν Ρομέρο, του Αργεντινού αμυντικού της Τότεναμ που διένυσε σχεδόν 163 χιλιάδες χλμ (211 ώρες) το 2023/24. Στο βάθρο βρίσκονται άλλοι δύο Παγκόσμιοι πρωταθλητές και στο top-10 υπάρχουν εννέα παίκτες της Νότιας Αμερικής (έξι Αργεντινοί).

«Πρέπει να ξεκουραζόμαστε»

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αστέρας της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι είπε χαρακτηριστικά: «Σε έναν αριθμό αγώνων ανάμεσα σε 40 και 50 οι παίκτες μπορούν να αποδίδουν στο υψηλότερο επίπεδο. Μετά πέφτεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να διατηρήσεις το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας, είμαστε τα κύρια πρόσωπα αυτού του αθλήματος ή αυτής της επιχείρησης, μικρή σημασία έχει πώς θα το ονομάσετε. Αν ο κόσμος θέλει να βλέπει καλύτερο ποδόσφαιρο, πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραζόμαστε. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των αγώνων τόσο πέφτουν το επίπεδο και η ποιότητα».

Ο Ισπανός μέσος των Πολιτών, που πέρυσι αγωνίστηκε σε σχεδόν 60 επίσημα παιχνίδια του αγγλικού συλλόγου και της Εθνικής Ισπανίας, ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο απεργίας και η απάντησή του άνοιξε μια συζήτηση που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει και συνέχεια: «Αν αυτό συνεχιστεί, σε κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν άλλες επιλογές. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που μας ανησυχεί, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που υποφέρουν».

Ο εξωφρενικός αριθμός αγώνων στην Premier League

Την περασμένη σεζόν, η Αγγλία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό εγχώριων αγώνων back-to back, 87 στο σύνολο, μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με τους συλλόγους της Premier League να έχουν κατά μέσο όρο τον μικρότερο χρόνο αποθεραπείας μεταξύ των αγώνων στις 67,3 ώρες.

Τα παιχνίδια που καλούνται να δώσουν οι παίκτες ανά σεζόν/©FIFPro

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το γνωρίζει από πρώτο χέρια αυτό, ειδικά από τη στιγμή όπου τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, κέρδισε τη Φούλαμ στην Premier League, 64 ώρες και 15 λεπτά μετά την ήττα από τη Νιουκάστλ στο League Cup. Και οι τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων έχουν επεκταθεί σε 36 ομάδες αυτή τη σεζόν με τον μέσο της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι, να λέει ότι οι παίκτες θα μπορούσαν να είναι κοντά στην απεργία για τον αριθμό των αγώνων που πρέπει να παίξουν.

Η επόμενη κίνηση από την FIFPro

Τον Ιούλιο, η ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO δήλωσε ότι υποβάλλει καταγγελία στις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ σχετικά με το διεθνές ημερολόγιο αγώνων της FIFA. Η κίνησή τους ήρθε ένα μήνα αφότου η αγγλική, η γαλλική και η ιταλική ένωση παικτών έλαβαν παρόμοια νομικά μέτρα. Η FIFA θεωρεί ότι το ημερολόγιό της έλαβε πλήρη έγκριση από διεθνείς εκπροσώπους και κατηγόρησε ορισμένα πρωταθλήματα ότι ενεργούν με «ιδιοτελές συμφέρον, υποκρισία και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη όλους τους άλλους στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Champions League προσφέρει ένα μεγαλύτερο έπαθλο (2,42 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι) στους νικητές, αλλά προσθέτει επίσης τέσσερις ακόμη συλλόγους και 64 ακόμη αγώνες σε όλη τη διοργάνωση. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025 θα περιλαμβάνει 32 ομάδες αντί για μόλις επτά, και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα έχει 104 αγώνες, 64 περισσότερους από ότι στο παρελθόν.