Ο Σακίρι αποσύρεται από την Ελβετία με ένα ρεκόρ που ούτε ο Κριστιάνο δεν μπόρεσε να σπάσει: «Ηρθε η ώρα να πούμε αντίο»

Ο Σακίρι αποσύρεται από την Ελβετία με ένα ρεκόρ που ούτε ο Κριστιάνο δεν μπόρεσε να σπάσει: «Ηρθε η ώρα να πούμε αντίο»

Κώστας Τόπας 10:08 - 17.07.2024

Ο Σακίρι αποσύρεται από την εθνική ομάδα της Ελβετίας, ως ο τρίτος πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της χώρας και ο μοναδικός παίκτης που μπόρεσε να σκοράρει στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Η λέξη «μύθος» προορίζεται μόνο για λίγους παίκτες στον κόσμο και ο Σακίρι είναι ένας στην Ελβετία. Ακόμη περισσότερο μετά από αυτό το Euro, όπου έγινε ο μοναδικός παίκτης στον πλανήτη που σκόραρε στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ένα πρωτοφανές ορόσημο στην ιστορία αυτού του αθλήματος που ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κατάφερε να σπάσει, με τον οποίο αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του στην ελβετική ομάδα.

«Επτά τουρνουά, πολλά γκολ, 14 χρόνια στην ελβετική ανώτερη ομάδα... και αξέχαστες στιγμές. Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε την εθνική ομάδα. Έχουν μείνει υπέροχες αναμνήσεις. Μπορώ να πω μόνο ευχαριστώ», αυτό ήταν το μήνυμα που άφησε ο Σακίρι στα κοινωνικά του δίκτυα.

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου υπήρχε πάντα μια σειρά παικτών που εμφανίζονται μόνο κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια για να υπερασπιστούν τη φανέλα της ομάδας τους, ενώ, για τον υπόλοιπο χρόνο, κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους. Ίσως ο μεγαλύτερος εκφραστής είναι ο Σερντάν Σακίρι, ο οποίος, σε αυτό το Euro 2024, ήταν υπεύθυνος να επιβεβαιώσει ότι θα έπρεπε να θεωρείται ο... επίτιμος πρόεδρος αυτού του επίλεκτου συλλόγου.

Σίγουρα , και το 2012. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που τράβηξε πολλά βλέμματα, αφού ήταν ένα μείγμα ανάμεσα στο ύψος του Λιονέλ Μέσι και τη σωματική διάπλαση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όχι μάταια, καθώς η Μπάγερν Μονάχου τον υπέγραψε το καλοκαίρι του 2012 με ξεκάθαρη πρόθεση να γίνει ο διάδοχος του Άριεν Ρόμπεν.

Ωστόσο, η καριέρα του Ελβετού μεσοεπιθετικού δεν εκτοξεύτηκε ποτέ. Πέρασε από μεγάλους συλλόγους όπως η ίδια η Μπάγερν Μονάχου, η Ίντερ, η Λίβερπουλ και η Λυών όπου κέρδισε σχεδόν τα πάντα... αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει ο «τέλειος» ποδοσφαιριστής. Πλέον, στα 32 του πλέον, βρίσκεται στους Σικάο Φάιρ του MLS, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί για ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για την απόκτηση του.

Ο Σακίρι αποσύρεται από την εθνική Ελβετίας με 32 γκολ και απείχε μόλις τρία από το να γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών της χώρας. Το τελευταίο επιτεύχθηκε κόντρα στη Σκωτία. Και δεν ήταν ένα οποιοδήποτε γκολ, αφού χάρη σε αυτό έγινε ο μοναδικός παίκτης που κατάφερε να σκοράρει στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ένα ρεκόρ που δεν κατάφερε να πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Και, από τα 32 γκολ που έχει πετύχει με την Ελβετία, τα 10 ήταν σε μεγάλες διοργανώσεις. Τρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ένα στο Euro του 2016, ένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, άλλα τρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2020, ένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και ένα στο Euro του 2024