Σαλιμπά - Γκάμπριελ: Το δίδυμο που μεταμόρφωσε την άμυνα της Άρσεναλ

Ο Γκάμπριελ και ο Σαλιμπά πανηγυρίζουν με την Άρσεναλ - Φωτ. IMAGO

Σαλιμπά - Γκάμπριελ: Το δίδυμο που μεταμόρφωσε την άμυνα της Άρσεναλ

Κώστας Τόπας 14:15 - 19.10.2024 / Ανανεώθηκε: 14:15 - 19.10.2024

Η Άρσεναλ είναι από τις ομάδες που έχουν δεχθεί τα λιγότερα τέρματα στην Premier League, συνεχίζοντας την εκπληκτική της επίδοση από πέρυσι. Κι αυτό οφείλεται σε δύο παίκτες. Τον Σαλιμπά και τον Γκάμπριελ.

Στις τελευταίες σεζόν της Premier League, η Άρσεναλ ήταν και είναι η μόνη ομάδα που κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο το θριαμβευτικό μονοπώλιο της Μάντσεστερ Σίτι. Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας έχει να κάνει με τη θωράκιση της ομάδας και την ενίσχυση των θέσεων στα μετόπισθεν.

Ο Μικέλ Αρτέτα, από την άφιξή του στο σύλλογο τον Δεκέμβριο του 2019, επέλεξε μια μάλλον επιθετική και ελκυστική ιδέα παιχνιδιού για τον φίλαθλο. Ωστόσο, το νέο πρότζεκτ των «κανονιέρηδων» χτίζεται από την άμυνα, με δύο παίκτες που ξεχωρίζουν σε αυτή την πτυχή: τον Γουίλιαμ Σαλιμπά και τον Γκαμπριέλ ντος Σάντος.

Η ανάπτυξη της ομάδας ανταποκρίνεται στην απόδοση στο γήπεδο και των δύο παικτών. Και είναι ένα ζευγάρι που τα πηγαίνει περίφημα στο αμυντικό κομμάτι. Ο Σαλιμπά υιοθετεί το ρόλο του ηγέτη στον άξονα της άμυνας, ενώ ο Γκαμπριέλ είναι αυτός που παίρνει περισσότερα ρίσκα με την μπάλα στα πόδια του. Είναι τέτοια η κατανόηση μεταξύ των δύο που ακόμη και οι συμπαίκτες τους εκπλήσσονται.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει ποτέ ένα ζευγάρι κεντρικών αμυντικών να παίζουν καλύτερα μαζί», δήλωσε ο Μπεν Γουάιτ στο αθλητικό πρόγραμμα «Amazon Prime». Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής, βασικός στη θέση του δεξιού μπακ για την ομάδα του Μίκελ Αρτέτα, τόνισε τις αρετές κάθε παίκτη: «Ο Σαλιμπά είναι απίστευτος, δεν μπορώ να πω αδυναμία στο παιχνίδι του. Ο τρόπος που παίζει, είναι ακόμα τόσο νέος... Είναι πολύ σπάνιο να το δεις. Στην προπόνηση δεν προσπαθούν να το ντριμπλάρουν γιατί ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν. Σταματούν να προσπαθούν», είπε στην περίπτωση του Γάλλου.

Σκοράρει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα με στημένα

Από την άλλη, τόνισε τη σημασία του Σαλιμπά και του Γκάμπριελ για την ομάδα: «Νομίζω ότι ο Σαλιμπά παίρνει πολλά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και ο Γκαμπριέλ είναι απίστευτος.. Κάθε φορά που έχουμε ένα κόρνερ ξέρουμε ότι μπορεί να σκοράρει. Είναι βάναυσο να το ξέρεις αυτό».

Η Άρσεναλ είναι η ομάδα της Premier League που σκοράρει τα περισσότερα γκολ από στημένες φάσεις, με τον Βραζιλιάνο αμυντικό, Γκάμπριελ να είναι το πιο θανατηφόρο «όπλο» της σε αυτές τις ενέργειες (2 γκολ αυτή τη σεζόν).

Αμυνα από ατσάλι

Παρ 'όλα αυτά, το γεγονός ότι σήμερα αποτελούν από τα κορυφαία δίδυμα στο κέντρο της άμυνας, δεν αποτέλεσε εύκολο έργο για τους δύο παίκτες. Στην περίπτωση του Γκάμπριελ, ο οποίος έφτασε στον σύλλογο το 2020 από τη Λιλ, η προσαρμογή του στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν αργή και δαπανηρή, κάνοντας πολλά λάθη στο ξεκίνημά του, σε σημείο που μετά την πρώτη του σεζόν οι οπαδοί τον ήθελαν ήδη εκτός «Έμιρεϊτς».

Από την άλλη, η Άρσεναλ υπέγραψε τον Σαλιμπά από τη Σεντ Ετιέν, όπου παρέμεινε δανεικός για μια σεζόν. Μετά την άφιξή του στους Λονδρέζους, ο Γάλλος δεν έπεισε τον Αρτέτα και επέστρεψε δανεικός στη Νις κι έπειτα στη Μαρσέιγ. Εκεί, όπου καθιερώθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Ήταν από το 2022 όταν και οι δύο παίκτες καθιερώθηκαν ως δίδυμο της άμυνας της Άρσεναλ. Την περασμένη σεζόν (23-24), ο σύλλογος του Αρτέτα ήταν η ομάδα με τα λιγότερα γκολ παθητικό στο αγγλικό πρωτάθλημα, δεχόμενη μόλις 29 γκολ.

Από την άλλη, το καθεστώς τους ως βασικοί κι αναντικατάστατοι στην Άρσεναλ τους επέτρεψε, μεταξύ άλλων, να μονιμοποιηθούν στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες τους: Ο Σαλιμπά στη Γαλλία και ο Γκάμπριελ στη Βραζιλία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ζευγάρι, που έχει ήδη εδραιωθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, βρίσκεται στο επίπεδο των καλύτερων αυτή τη στιγμή και για αυτή τη σεζόν, μέσω της δουλειάς τους από την άμυνα, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την Premier League που τους έχει ξεφύγει τόσο πολύ τις τελευταίες δύο σεζόν.