Η Σαν Πάουλι, η ομάδα του Μανώλη Σάλιακα επέστρεψε έπειτα από 13 χρόνια στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η επιτομή ενός συλλόγου που υπάρχει για κάτι παραπάνω από χρήματα ή τρόπαια, αλλά για την ενθουσιώδη αγάπη για το παιχνίδι και την ικανότητα της να ενώνει τους ανθρώπους.
Επειτα από 13 χρόνια η Σαν Πάουλι του Μανώλη Σάλιακα επέστρεψε στα σαλόνια της Bundesliga, καθώς επικράτησε 3-1 επί της Όσναμπρικ και εξασφάλισε και μαθηματικά το εισιτήριο για την κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 2011, παραμένοντας στην κορυφή της δεύτερης κατηγορίας.
Η επιστροφή του στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου ξεπερνά τον αντίκτυπο που έχει επιτύχει αυτός ο σύλλογος, με καταγωγή από την πόλη του Αμβούργου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τις κοινωνικές του απαιτήσεις.
Η διαφορετικότητα
Ο διαφοροποιημένος χαρακτήρας του συλλόγου μέσα στο όμορφο παιχνίδι υπήρξε μαζικό φαινόμενο, έγινε πρωτοπόρος σε πολλές κινητοποιήσεις και αποτελεί παγκόσμια αναφορά για πολλούς οπαδούς, οι οποίοι είδαν στη Σαν Πάουλι έναν χώρο για να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο πέρα από αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο.
Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1910 από δύο εργάτες του λιμανιού, καθιέρωσε το καφέ χρώμα ως το κύριο χρώμα για τα ρούχα των λιμενεργατών, που έπαιζαν με τις στολές εργασίας τους αφού τελείωναν τη βάρδια τους. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η Σαν Πάουλι έχει ηγηθεί πολλών κοινωνικών διεκδικήσεων, όπως το να είναι πρωτοπόρος κατά της ομοφοβίας και του σεξισμού ή να είναι ο πρώτος σύλλογος με επικεφαλής έναν ομοφυλόφιλο πρόεδρο και ακτιβιστή της LGBT υπόθεσης.
Το 1991 ενσωμάτωσε αντιρατσιστικές και αντιομοφοβικές θέσεις στον εσωτερικό κανονισμό της, εκτός από το ότι ήταν η πρώτη ομάδα που απαγόρευσε τα ξενοφοβικά συνθήματα στο γήπεδό της. Μέσα στο ίδιο το γήπεδο, σε έναν από τους τοίχους του, υπάρχει μια τοιχογραφία με δύο άνδρες να φιλιούνται με το σύνθημα «Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αγάπη».
Μεταξύ 2002 και 2010, ο Κόρνι Λίτμαν, θεατρικός επιχειρηματίας και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ήταν ο πρόεδρος της γερμανικής ομάδας. Ήταν η πρώτη ομάδα με επικεφαλής έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο ηγέτη. Επιπλέον, το 2002, μια διαφήμιση του περιοδικού Maxim αφαιρέθηκε από το γήπεδο, λόγω διαμαρτυριών οπαδών, καθώς θεωρούσαν ότι ήταν σεξιστική χρήση γυναικών στις διαφημίσεις του.
Η αλλαγή ονόματος του γηπέδου ήταν επίσης μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις στην ιστορία του συλλόγου. Μεταξύ 1931 και 1969, ο Βίλχελμ Κοχ ήταν ένας από τους προέδρους του Σαν Πάουλι και το στάδιο πήρε το όνομά του. Χρόνια αργότερα, η κινητοποίηση των φιλάθλων προκάλεσε, αφού έμαθε ότι ο Κοχ συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία, το όνομα του γηπέδου να αλλάξει σε Millerntor-Stadion, που παραμένει μέχρι σήμερα.
Καταφύγιο για πολλούς ποδοσφαιριστές
Εκτός από τις κοινωνικές και πολιτικές του ιδέες, ο σύλλογος υπήρξε επίσης καταφύγιο και προστασία για πολλούς ποδοσφαιριστές. Το 2014, η Σαν Πάουλι χρηματοδότησε την FC Lampedusa, μια ομάδα προσφύγων από το Αμβούργο που έφτασαν στη γερμανική πόλη μετά την απόβαση περισσότερων από 7.000 μεταναστών στο ιταλικό νησί. Ο γερμανικός σύλλογος, τον Ιούλιο του 2016, ανακοίνωσε τη συγχώνευση με την ομάδα, με προπονητές γυναίκες μέλη του γυναικείου τμήματος της Σαν Πάουλι.
Το 2006, το Millerntor-Stadion φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFI, μία διοργάνωση που φιλοξένησε ομάδες που δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA. Ο σύλλογος συμμετείχε με το όνομα «Δημοκρατία του Σανκτ Πάουλι», μια πλασματική ομάδα που αποτελείται από έναν συνδυασμό μη επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τα τμήματα του συλλόγου. Χώρες όπως η Γροιλανδία, το Γιβραλτάρ, η Ζανζιβάρη, το Θιβέτ και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, νικήτρια της διοργάνωσης, συμμετείχαν σε αυτή.
Η Χάνσα Ροστόκ, ο «πολιτικός της αντίπαλος»
Ο ιστορικός και αθλητικός της αντίπαλος είναι το Αμβούργο, μια ομάδα με την οποία μοιράζεται την πόλη και με την οποία αγωνίζεται στο ντέρμπι πόλης «Hamburger Stadtderby». Όμως, πολιτικά, ο μεγάλος αντίπαλος της είναι η Χάνσα Ροστόκ, μια ομάδα που παίζει και στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Οι ultras της ομάδας από την πόλη του Ροστόκ, 150 χιλιόμετρα από το Αμβούργο, έχουν εκφραστεί ως λάτρεις του φασισμού και του ναζισμού, ταυτιζόμενοι με τις αρχές της ναζιστικής Γερμανίας. Μάσκες των ultras της Χάνσα Ροστόκ με τον αριθμό «88», σύμβολο των Ναζί, ένα πανό των οπαδών με το μήνυμα «St. Pauli antifa, red or dead» ή η πειρατική σημαία που κάρφωσε ο Ντενίζ Νάκι, ο παίκτης της Σαν Πάουλι, στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Ρόστοκ μετά τη νίκη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της πολιτικής τους κόντρας.
Δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που έχουν κάνει αυτή την αντιπαλότητα, που ξεκίνησε το 1992, κάτι περισσότερο από μια απλή αθλητική αντιπαράθεση.
Η νεκροκεφαλή της Σαν Πάουλι
Η Σαν Πάουλι, εκτός από το κύριο χρώμα του καφέ, έχει κάνει την νεκροκεφαλή κύριο χαρακτηριστικό του. Το Αμβούργο, μια πόλη με το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης και συνορεύει με τον ποταμό Έλβα, που συνδέεται με τη Βόρεια Θάλασσα, ήταν το επίκεντρο της πειρατείας τον 15ο και 16ο αιώνα.
Αυτό οδήγησε την Σαν Πάουλι να ονομαστεί πάρει το όνομα των «πειρατών» και, κατά συνέπεια, οι οπαδοί χρησιμοποίησαν το κρανίο με δύο σταυρωμένα οστά σε σχήμα σταυρού ως σύμβολο του συλλόγου. Το κρανίο ήταν ένα τεράστιο στοιχείο merchandising, αποφέροντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ με μπλουζάκια και σημαίες.
Η Σαν Πάουλι ο πιο «πειρατικός» και «επαναστατικός» σύλλογος στη Γερμανία, επιστρέφει στην Bundesliga, όπου ελπίζει να περιηγηθεί για πολλές σεζόν με τις ιδέες και τις αξίες του που έχουν γίνει δημοφιλείς και, επίσης, ακολουθούνται, σε όλες τις γωνιές. του κόσμου.
Οι πέντε αρχές
Η κεντρική ιδέα της Σαν Πάουλι δεν έχει μεταβληθεί ποτέ. Η αρωγή προς τον αδύναμο, είτε υλική είτε ψυχολογική, αποτελεί προτεραιότητα, ακόμα κι αν αυτός δεν βρίσκεται στη γειτονιά της, αλλά σε μία μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα. Το αντιφασιστικό πανό για τον Παύλο Φύσσα («ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί») σε άπταιστα ελληνικά στον αγώνα με αντίπαλο την Μπράουνσβαϊγκ το 2013 ήταν μόνο μία ένδειξη της φιλοσοφίας που επικρατεί στην ομάδα.
Επιπλέον, το «Όχι ποδόσφαιρο για τους φασίστες» είναι γραμμένο σε όλο το μήκος μιας κερκίδας, και τα «κανείς άνθρωπος δεν είναι παράνομος» και «το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο» είναι πανό που κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αγώνες.
Παρακάτω είναι οι πέντε θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τον σύλλογο:
– Στο σύνολο της, αποτελούμενη από μέλη, προσωπικό, οπαδούς και επίτιμα στελέχη, η Σαν Πάουλι είναι μέρος της κοινωνίας με την οποία περιβάλλεται και έτσι επηρεάζεται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από κοινωνικές αλλαγές στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική σφαίρα.
– Η Σαν Πάουλι έχει επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης που αυτή συνεπάγεται και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των μελών, του προσωπικού, των οπαδών και των επίτιμων στελεχών σε θέματα που δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα του αθλητισμού.
– Η Σαν Πάουλι είναι ένας σύλλογος μιας συγκεκριμένης συνοικίας της πόλης, και οφείλει σε αυτό οφείλει την ταυτότητά της. Αυτό του δίνει μια κοινωνική και πολιτική ευθύνη σε σχέση με την περιοχή και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
– Η Σαν Πάουλι σκοπεύει να βάλει ορισμένο αίσθημα για την ζωή και συμβολίζει την αυθεντικότητα του αθλητισμού. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να ταυτιστούν με το σύλλογο ανεξάρτητα από τις αθλητικές επιτυχίες που μπορεί να επιτύχει. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συλλόγου που ενθαρρύνουν αυτή την αίσθηση αναγνώρισης πρέπει να τιμηθούν, να προωθηθούν και να διατηρηθούν».
– Η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στις αμοιβαίες ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικοί πυλώνες της φιλοσοφίας της Σαν Πάουλι..
Το club στην Ελλάδα
Πριν από μερικούς μήνες, η λέσχη φίλων της γερμανικής ομάδας στην Ελλάδα, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με τη στάση της Σεν Πάουλι στον πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνης. Η γερμανική ομάδα εξέφρασε την υποστήριξή της στο Ισραήλ στον πόλεμο με την Παλαιστίνη. Η επιλογή αυτή βρίσκει αντίθετη τη λέσχη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
«ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ από τις αξίες του Athens Club FC Sankt Pauli!
To Athens Club FCSP αποφασίζει την άμεση διάλυσή του μετά από επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του.
Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας και διαφύλαξης των πιστεύω μας, το Athens Club FCSP, ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη – εκτός Γερμανίας – δηλώνει την πλήρη διαφοροποίησή του από την ομάδα ποδοσφαίρου FC Sankt Pauli του Αμβούργου στο φλέγον θέμα του πολέμου στην Παλαιστίνη.
Η κοινή μας πορεία, βάσει αυτών που πρέσβευε (ή που πιστεύαμε πως πρέσβευε) η St. Pauli, έληξε την 7η Οκτώβρη, όταν ξαφνικά βρεθήκαμε σε τελείως αντίπαλα στρατόπεδα.
09:27 - 21.03.2023
Σάλιακας: «Στενοχωρήθηκα που δεν κλήθηκα στην εθνική»
Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Μανώλης Σάλιακας για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της εθνικής Ελλάδος για την πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2024.
Οι διαφορές μας είναι χαοτικές και αμέσως μετά από τη διαμαρτυρία μας για τη θέση υπέρ του κράτους του Ισραήλ που πήρε η ομάδα (ως Σύλλογος και ως οπαδικό κίνημα μέσα στην Γερμανία), σε συνεργασία με διάφορα διεθνή κλαμπ της St. Pauli ανά τον κόσμο, φτάσαμε στο σημείο να δεχθούμε μέχρι και επιθέσεις των μέχρι τότε “δικών μας ανθρώπων” από το Αμβούργο, οι οποίοι μας κατηγόρησαν ως “συμπαθούντες της τρομοκρατίας” και “αντισημίτες”, κατηγορίες που ΔΕΝ αποσύρθηκαν έκτοτε, και ακόμη χειρότερα ΔΕΝ μας δόθηκε για αυτές καμία συγγνώμη.
Εν κατακλείδι: Από την πρώτη μέρα δημιουργίας του Athens Club σταθήκαμε πιστοί στις αξίες μας, στα πιστεύω μας και σε αυτό που νομίζαμε ότι εκπροσωπεί η St. Pauli.
Και τελικά είχαμε κάνει λάθος. Η St. Pauli μας απογοήτευσε πλήρως…
Η αλληλεγγύη που μέχρι σήμερα πρόσφερε απλόχερα, ξαφνικά δεν ισχύει για τους Παλαιστίνιους.
Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι αλά καρτ.
Παράλληλα με τη δική μας αποφαση για αυτοδιάλυση, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων διεθνών κλαμπ.
Ένα κεφάλαιο κλείνει για εμάς, αλλά μας δίνει το έναυσμα να μπαρκάρουμε με το δικό μας πειρατικό πλοίο για άλλα λιμάνια… Ποδοσφαιρικά, πολιτικά, πολιτιστικά», αναφέρει η ανακοίνωση των οπαδών της Σεντ Πάουλι στην Ελλάδα