Όταν ο τερματοφύλακας Χοσέ Τσιλαβέρτ έκανε χατ-τρικ, ρεκόρ για γκολκίπερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Όταν ο τερματοφύλακας Χοσέ Τσιλαβέρτ έκανε χατ-τρικ, ρεκόρ για γκολκίπερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Sportal newsroom 15:30 - 28.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:41 - 14.08.2024

Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου, πριν 24 χρόνια ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που σκοράρει τρία γκολ σε έναν αγώνα, σημειώνοντας ένα ρεκόρ που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει σπάσει!

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Νοεμβρίου 1999, όταν ο τερματοφύλακας  Χοσέ Λούις Τσιλαβέρτ κατέγραψε το απίθανο ρεκόρ του να σημειώσει 3 γκολ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Πιο συγκεκριμένα στο παιχνίδι Βελέζ Σάρσφιλντ – Φέρο Καρίλ Οέστε για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας Αργεντινής, ο Παραγουανός πορτιέρο εκτέλεσε εύστοχα 3 φορές από τα 11 βήματα. Αυτό αποτέλεσε ρεκόρ, που μέχρι σήμερα κανείς άλλος συνάδελφος του 58 χρονου δεν έχει καταφέρει ''να σπάσει''. 

Ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ υπήρξε τερματοφύλακας με άριστη τεχνική κατάρτιση και έφεση στο σκοράρισμα από στημένες φάσεις, κυρίως πέναλτι και απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Μία σύντομη ματιά στα στατιστικά του φτάνει για να δούμε πώς στα 22 του χρόνια στα γήπεδα πέτυχε 59 τέρματα, όλα με πέναλτι και εκτελέσεις φάουλ, στις οποίες θεωρούταν σπεσιαλίστας. Ο Τσιλαβέρτ κατάφερε κάτι που δύσκολα κάποιος άλλος τερματοφύλακας θα μπορέσει ακόμη και να φτάσει, δηλαδή να σκοράρει το πολύ δύο γκολ.

Τερματοφύλακας σκόραρε με βολέ στο τοπικό πρωτάθλημα (vid)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

12:12 - 27.11.2023

Τερματοφύλακας σκόραρε με βολέ στο τοπικό πρωτάθλημα (vid)

Ένα πολύ εντυπωσιακό γκολ σημειώθηκε σε αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος Ρεθύμνου, ανάμεσα στην Δόξα Πλατανέ και τα Λιβάδια. Πρωταγωνιστής ο τερματοφύλακας των Λιβαδίων, ανοίγοντας το σκορ νωρίς στο ματς.

Ιδίως μετά και την απόσυρση του  Βραζιλιάνου τερματοφύλακα Ροτζέριο Σένι το 2015 με τη φανέλα της Σάο Πάουλο δεν μοιάζει να υπάρχει κάποιος που μπορεί να καταρρίψει το εν λόγω ρεκόρ. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι ο Σένι έχει πετύχει κι αυτός ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ, αφού αποτελεί τον πρώτο τερματοφύλακα-σκόρερ όλων των εποχών, μιά και έχει στείλει 129 φορές την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, αριθμός απλησίαστος, όχι μόνο για τερματοφύλακες, αλλά και επιθετικούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Αυτό γιατί τον Νοέμβριο του 2001  στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002, σ' έναν αγώνα ανάμεσα σε Παραγουάη και Βραζιλία, έφτυσε τον Ρομπέρτο Κάρλος, όταν ο τελευταίος έδινε συνέντευξη ζωντανά στην κάμερα. Το εν λόγω γεγονός συνέβη έπειτα από προκλήσεις από την πλευρά της Βραζιλίας και πιο συγκεκριμένα του προπονητή αυτής,  Σκολάρι, ότι ο Τσιλαβέρτ ζυγίζει 400κιλά!Δεν ξέρουμε πόσα κιλά ζύγιζε τότε ο Παραγουανός γκολκίπερ, το μόνο σίγουρο είναι πώς από την 28η Νοεμβρίου 1999 με τα 3 πέναλτι που σκόραρε  απέδειξε ότι γνωρίζει πολλά κιλά μπάλας.

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός