Το εγκαταλελειμμένο γήπεδο που φιλοξενούσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι πλέον εντελώς αγνώριστο (vid)

«Στάδιο Φλαμίνιο»

Το εγκαταλελειμμένο γήπεδο που φιλοξενούσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι πλέον εντελώς αγνώριστο (vid)

Κώστας Τόπας 08:46 - 23.07.2024 / Ανανεώθηκε: 08:46 - 23.07.2024

Ένα γήπεδο που κάποτε φιλοξενούσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι πλέον εντελώς εγκαταλελειμμένο - και αγνώριστο από τις παλιές του δόξες.

Το στάδιο ήταν πολλαπλών χρήσεων όταν άνοιξε το 1959, και στη συνέχεια φιλοξενούσε όχι μόνο ποδόσφαιρο αλλά και αγώνες ράγκμπι, μουσικές συναυλίες αλλά ακόμη και Ολυμπιακούς Αγώνες. Το εν λόγω στάδιο είναι το «Στάδιο Φλαμίνιο», το οποίο άνοιξε αρχικά εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη.

Ανακαινίστηκε το 2008 και θα γινόταν το σπίτι της ιταλικής ανδρικής ομάδας ράγκμπι μέχρι το 2011 - και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Τμήματα των κερκίδων του γηπέδου έχουν καταρρεύσει, ενώ ο αγωνιστικός χώρος και άλλες κατασκευές βρίσκονται σε ερειπωμένη κατάσταση.

Εγκαταλελειμμένο στάδιο που περιγράφεται ως το «μεγαλύτερο του κόσμου» στη μαύρη λίστα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030
WORLD CUP

10:44 - 20.07.2024

Εγκαταλελειμμένο στάδιο που περιγράφεται ως το «μεγαλύτερο του κόσμου» στη μαύρη λίστα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «το σπουδαιότερο του κόσμου» έχει ουσιαστικά μπει στη μαύρη λίστα από τη φιλοξενία αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες εκκλήσεις να ξαναγίνει το στάδιο στην παλιά του δόξα από τους φίλους του ποδοσφαίρου, καθώς το γήπεδο λειτουργούσε στο παρελθόν από την ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τη σεζόν 1989/90, το στάδιο χρησιμοποιήθηκε από κοινού από τη Ρόμα και τη Λάτσιο ως προσωρινή κατοικία τους, με το «Στάδιο Ολίμπικο» να ανακαινίζεται πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 .

Ως αποτέλεσμα, τα μεγαλύτερα αστέρια του ιταλικού ποδοσφαίρου της εποχής έπαιξαν σε αυτό το γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων των Ρομπέρτο Μπάτζιο, Μάρκο Φαν Μπάστεν, Λόταρ Ματέους και Ντιέγκο Μαραντόνα. Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο μέλλον του γηπέδου δεν ήταν το αναμενόμενο.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Λάτσιο ανακοίνωσε ότι διερευνά σχέδια για την ανακαίνιση του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της χωρητικότητάς του από 25.000 σε 50.000, με σκοπό να τον καταστήσει ενδεχομένως έδρα της. Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν την προσθήκη νέας στέγης και τη βελτίωση της στάθμευσης.

Ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο είπε στην Gazzetta dello Sport ότι ο σύλλογος έδωσε προθεσμία στον Δήμαρχο της Ρώμης τον Οκτώβριο για να «επιλέξει καλύτερα τις τεχνικές πτυχές» του σχεδίου ανακαίνισης.

«Νομίζω ότι η δημοτική διοίκηση αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα και τη σχολαστικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε τις ρυθμιστικές πτυχές και το σύνολο της αρχιτεκτονικής πτυχής του γηπέδου Φλαμίνιο. Ο δήμαρχος εξεπλάγην ευχάριστα με αυτή την άποψη. Είπε ότι εκτιμά το έργο που κάναμε, το οποίο είναι να προστατεύσουμε τόσο τη διαφύλαξη του αρχιτεκτονικού πνεύματος όσο και της μελλοντικής προοπτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.