Sheffield FC - Hallam FC: Και εγένετο ποδόσφαιρο, σαν σήμερα το μακρινό 1860
i

Ο πρώτος καταγεγραμμένος ποδοσφαιρικός αγώνας/ ©Twitter

Sheffield FC - Hallam FC: Και εγένετο ποδόσφαιρο, σαν σήμερα το μακρινό 1860

Ελένη Ανδρικοπούλου 13:08 - 26.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:57 - 20.08.2024

Σαν σήμερα το 1860 διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έτσι δεν είναι; Η 26η Δεκεμβρίου είναι κάτι παραπάνω από ιστορική για το ποδόσφαιρο. Το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, αναμφίβολα και κατά (σχεδόν) γενική ομολογία και το καλύτερο παγκοσμίως. 

«Ποτέ να μην ξεχνάς από όπου ξεκίνησες». Μία φράση που ακόμα καθημερινά στη ζωή μας. Ο αθλητισμός και ο άνθρωπος είναι δύο «έννοιες» που βαδίζουν μαζί. Κατ΄ επέκταση και για πολλούς το ποδόσφαιρο. Για να φθάσει το ποδόσφαιρο να έχει αυτή τη θέση στη ζωή μας από κάπου ξεκίνησε κι αυτό. 

Στις 26 Δεκεμβρίου 1860 η Sheffield FC και η Hallam FC θα τεθούν αντιμέτωπες στο «Σάντιγκεϊτ Ρόουντ» και ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι γεγονός, η πρώτη Boxing Day. Η Sheffield FC ιδρύθηκε τρία χρόνια νωρίτερα και είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην ιστορία. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1860 είναι τα γενέθλια της Hallam FC (Χόλαμ, όπως ακούγεται με την προφορά του Νότιου Γιόρκσαϊρ). 

Το ματς έγινε με τους κανονισμούς του Σέφιλντ, δηλαδή τους βασικούς ποδοσφαιρικούς κανονισμούς που πάνω τους στηρίχθηκε το ποδόσφαιρο στις επόμενες δεκαετίες. Η Sheffield FC αναδείχθηκε νικήτρια της αναμέτρησης, καθώς επικράτησε με σκορ 2-0. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με 16 ποδοσφαιριστές έκαστη. Από τότε, μέχρι και τις μέρες μας, οι δύο αυτές ιστορικές ομάδες έχουν αγωνιστεί πάνω από 150 φορές στο Rules Derby, όπως ονομάζεται για ευνόητους λόγους.

Η Sheffield FC μάλιστα είναι η μόλις δεύτερη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει τιμηθεί από τη FIFA για όλα αυτά που πρόσφερε στο άθλημα, ουσιαστικά δηλαδή για το ίδιο το άθλημα, το 2004, με το ύψιστο τιμητικό βραβείο (FIFA Order of Merit). H άλλη είναι η Ρεάλ Μαδρίτης των 13 Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Στις μέρες μας η Sheffield FC αγωνίζεται στη Nothern Premier League Division One East και η Hallam FC στην (σχεδόν) ερασιτεχνική Nothern Counties East League Division One.