Σίστο: Η κλασσική ιστορία ενός wonderkid που ψάχνει να βρει ξανά τον εαυτό του

Φωτ. IMAGO

Σίστο: Η κλασσική ιστορία ενός wonderkid που ψάχνει να βρει ξανά τον εαυτό του

Αλέξης Σαββόπουλος 11:10 - 23.07.2024 / Ανανεώθηκε: 13:58 - 23.07.2024

To απίστευτo lifestory του 29χρονου Δανού εξτρέμ που έφερε στα μέρη μας ο Αρης. Η εποχή που όλη η Ευρώπη ήταν στρωμένη στα πόδια του, το γκολ ορόσημο κόντρα στη Γιουνάιτεντ και η vegan διατροφή που λίγο έλλειψε να του κοστίσει την καριέρα.

Ο Σίστο είναι η κλασσική περίπτωση του παιδιού θαύματος που είχε κάποια στιγμή όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο στα πόδια του και την μισή Ευρώπη να παρακαλάει για την υπογραφή του. Από το ζενίθ έφτασε κοντά στο ναδίρ και προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του. Ο Αρης του δίνει μια ευκαιρία. Στα πόδια του είναι να μην την πετάξει στα σκουπίδια και να θυμίσει σε όλους ότι παραμένει ένας χαρισματικός και απρόβλεπτος winger.

Ο Σίστο γεννήθηκε στην Ουγκάντα, οι γονείς του είναι από το Νότιο Σουδάν και μετακόμισαν στη Δανία όταν ο Πιονέ ήταν μόλις δυο μηνών, μόλις ξέσπασε ο πόλεμος. Από την ηλικία των επτά ετών το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται προφανές στην Ακαδημία της Tjorring. Ο πρώτος προπονητής του Kent Kalhoj τον έβαζε να παίζει με παιδιά μεγαλύτερα και προειδοποιούσε από τότε: «Πρέπει να του βάζεις συνεχώς προκλήσεις γιατί αλλιώς βαριέται εύκολα» έλεγε. Η μετακίνηση στις φημισμένες Ακαδημίες της Μίντιλαντ ήταν το λογικό επόμενο βήμα.

Ο Σίστο έκανε ντεμπούτο μόλις στα 17 στη μεγάλη ομάδα και με το καλημέρα έγινε παίκτης “κλειδί” και βασικός. Η υπομονή που έδειξε μαζί του ο προπονητής του Glen Riddersholm, τον βοήθησαν να ενηλικιωθεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον: «Τα λάθη βοηθούν τους νέους παίκτες να γίνουν πιο δυνατοί» έλεγε ο πρώην τεχνικός της Μίντιλαντ βλέποντας τον νεαρό Σίστο εκείνη τη σεζόν να… σκίζει τις αντίπαλες άμυνες με την ταχύτητά και τις ντρίμπλες του σχεδόν σε κάθε αγώνα.

Ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στο ξεκίνημα του 2015 αλλά επέστρεψε έτοιμος για το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στην Κοπεγχάγη τον Μάιο που θα έκρινε τον τίτλο στη Δανέζικη Σούπερ Λιγκ. Πέρασε ως αλλαγή, έδωσε την ασιστ στο πρώτο γκολ και σημείωσε ένα υπέροχο δεύτερο, σφραγίζοντας μια νίκη που έδωσε τον τίτλο στην ομάδα του.

Ο Σίστο άρχισε να γίνεται ο άνθρωπος των κρίσιμων στιγμών για τη Μίντιλαντ. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι πέτυχε το κρίσιμο γκολ εναντίον της Κλαμπ Μπριζ την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League, ένα γκολ που τελικά οδήγησε τους Δανούς να τερματίσουν πάνω από τους Βέλγους για να προκριθούν στους “32”. Όσοι παρακολουθούσαν το δανέζικο ποδόσφαιρο τον ήξεραν ήδη ως ένα μεγάλο ταλέντο που ψηφίστηκε μάλιστα παίκτης της χρονιάς το 2014 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου.

Ήταν η εποχή που σκάουτερ από όλη την Ευρώπη είχαν το όνομά του στο μπλοκάκι τους και το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό. Το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των 32 του Europa League τον Φεβρουάριο του 2016, ένα ματς που έμεινε στην ιστορία γιατί σε αυτό έκανε το ντεμπούτο του ο Μάρκους Ράσφορντ, ήταν μόνο μέρος μιας επιβλητικής συνολικής εμφάνισης, που έκανε και τον υπόλοιπο κόσμο να ασχοληθεί μαζί του.

Το αγωνιστικό του προφίλ είναι εντυπωσιακό. Τον έχουν περιγράψει ως εξαιρετικά απρόβλεπτο εξτρέμ, κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τους αντίπαλους αμυντικούς. Έχει αυτοπεποίθηση, προσπαθεί πάντα να εφεύρει νέες κινήσεις στο γήπεδο και δεν φοβάται να σουτάρει από δύσκολες θέσεις. Αστραπιαία και με εξαιρετικές ικανότητες ντρίμπλας, προκαλεί τακτικά τον όλεθρο στους αμυντικούς όταν τρέχει μπροστά με την μπάλα στα πόδια του. Είναι επίσης ευέλικτος και μπορεί να παίξει και στις δύο πτέρυγες ενώ δεν διστάζει να εκτελεί και τις στημένες μπάλες. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στα αποδυτήρια αλλά είναι επίσης πολύ πειθαρχημένος και αφοσιωμένος στο να γίνει ακόμα καλύτερος και για αυτό απέρριψε την πρόταση της Γουέστ Χαμ για να παίξει άλλη μια σεζόν στη Δανία όταν όλη η Ευρώπη ήταν στα πόδια του!

Είπαν για αυτόν…

«Η αφοσίωση είναι ο κύριος λόγος για την επιτυχία του Σίστο», έχει πει ο Morten Morch, σχολιαστής στη δανέζικη τηλεόραση. «Προπονείται περισσότερο από όλους από τότε που ήταν παιδί και εξακολουθεί να το κάνει. Είναι ταπεινός, καταλαβαίνει ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να φτάσει στην κορυφή και θέλει να κερδίσει. Ο Πιονέ  φαίνεται να έχει τη νοοτροπία ενός κορυφαίου παίκτη».

Ο προπονητής της Δανίας Μόρτεν Όλσεν που τον κάλεσε στην Εθνική ομάδα είπε για τον Σίστο: «Είναι ένα ταλέντο που διαθέτει κάποια εργαλεία που δεν διαθέτουν πολλοί ποδοσφαιριστές στη Δανία. Είναι ένας ταλαντούχος και ικανός παίκτης που μοιάζει λίγο με τον Κρίστιαν Έρικσεν. Για αυτόν, ωστόσο, δεν είναι απλώς σαν να πατάς ένα κουμπί. Δουλεύει εξαιρετικά σκληρά και έχει φανταστική νοοτροπία και μετά μπορεί να σκοράρει και γκολ».

Ο πρώην προπονητής του στην Μίντιλαντ, Riddersholm ήταν επίσης εξαιρετικά επαινετικός: «Ο Πιονέ είναι πολύ καλός με την μπάλα, κάτι που είναι σπάνιο στο δανέζικο ποδόσφαιρο. Έχει εξελιχθεί από ατομικιστής σε ομαδικός παίκτης. Έχουμε δει την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια. Δουλεύει σκληρά και τώρα είναι πιο ευέλικτος στην τακτική».

Το άλμα στη Θέλτα

Στα 21 του με τις Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο, Γιουβέντους, Άγιαξ και Βαλένθια να τον παρακολουθούν, ήταν ζήτημα χρόνου να πάρει μεταγραφή. Ο ίδιος ονειρευόταν τη μεταγραφή στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα για να αγωνιστεί στο Καμπ Νου. Τελικά επέλεξε τη Θέλτα που δαπάνησε πέντε εκατομμύρια και το έκανε ως αντίπαλος. Οι δυο πρώτες σεζόν στη Γαλικία ήταν πολύ καλές για τον Σίστο που έκανε σπουδαία πράγματα στο γήπεδο και την πρώτη χρονιά βοήθησε την ομάδα της Γαλικίας να φτάσει ως τα ημιτελικά του Europa League όπου και αποκλείστηκε από την Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο. Αναπόφευκτα κλήθηκε και στην Εθνική Δανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά αυτή ήταν η αρχή μιας δύσκολης περιόδου. Ο Σίστο κυνηγήθηκε για τις κακές του εμφανίσεις στα γήπεδα της Ρωσίας και παραδέχτηκε δημόσια ότι ένιωθε εκείνη την περίοδο «το πιο μισητό άτομο στη Δανία» στα social media.

Ο Σίστο με τη φανέλα της Θέλτα

Ακολούθησαν κάποιες περίεργες φήμες για ψυχολογικά προβλήματα, λίγους μήνες αργότερα όταν ο ίδιος μέσω των social media ανακοίνωσε ότι επί 21 μέρες ακολούθησε μια διατροφή μόνο με φρούτα ενώ οι φήμες λένε ότι συνεχίζει να είναι αποκλειστικά vegan. «Το καθαριστικό μέρος του, το κομμάτι της αποτοξίνωσης, άρχισε πραγματικά να εμφανίζεται. Αυτό που συνέβη ήταν ότι βούτηξα βαθύτερα στο υποσυνείδητό μου. Ό,τι βλέπετε, αγγίζετε, μυρίζετε, γεύεστε, όλα αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο. Και αυτό που μου συνέβη ήταν ότι άρχισα να βλέπω τι πραγματικά συμβαίνει και έχασα τον έλεγχο. Το έκανα πραγματικά. Έχασα τον έλεγχο όλων των σκέψεων και όλων των συναισθημάτων που άρχισαν να εμφανίζονται και άρχισα να τρελαίνομαι λίγο, ειλικρινά» είχε αναφέρει διαδυκτιακά.

Η συγκεκριμένη δίαιτα μόνο με φρούτα θα άφηνε τον Σίστο πολύ αδύναμο για να προπονηθεί με τη Θέλτα την στιγμή που η ομάδα του έδινε τη μάχη για τον υποβιβασμό και ουσιαστικά άρχισε να επιβαρύνει τη θέση του στο ισπανικό club.

Σε μια μεγάλη συνέντευξη στο Politiken, στην πατρίδα του, ο Σίστο έχει πει για εκείνη τη δύσκολη περίοδο στη Θέλτα ότι: «Είχα προβλήματα με το κάτω μέρος της πλάτης μου, τους γοφούς μου και τον έναν αχίλλειο τένοντα. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι δεν είχα καμία πιθανότητα να παίξω ποδόσφαιρο μέχρι τα 40 μου αν δεν άλλαζα κάτι. Επιπλέον, είχα και κάποια ιδιωτικά προβλήματα που θα ήθελα να κρατήσω για τον εαυτό μου. Αλλά συνολικά όλα δημιούργησαν μια κατάθλιψη. Είχα κολλήσει τελείως. Δεν ήξερα τι να κάνω. Νομίζω ότι οι άνθρωποι με λένε τρελό γιατί δεν θέλουν να σκέφτονται αν θα μπορούσα να κρατήσω το μακρύ τέλος.

Έκανα καθαρισμό γιατί ήθελα να αλλάξω τη διατροφή μου. Μπορώ να φάω ότι θέλω. Ο σύλλογος δεν με αναγκάζει να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα διατροφής και εγώ ο ίδιος έχω πληρώσει για τον δικό μου διαιτολόγο. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει χωρίς σκέψη. Μπορεί να παρουσιάστηκε έτσι, αλλά δεν είναι η αλήθεια» ισχυρίστηκε και παραδέχθηκε ότι απαλλάχθηκε από τα σωματικά του προβλήματα λόγω του διατροφικού του προγράμματος, το οποίο περιέχει 80 τοις εκατό φυτικές τροφές.

Ο επαναπατρισμός

Οι επιδόσεις του έπεσαν και σε επίπεδο συλλόγων, και το 2020 η επιστροφή στην πατρίδα του έμοιαζε μονόδρομος. Το να επιστρέψει στη Μίντιλαντ παρότι τον ήθελε πολύ και η Κοπεγχάγη ήταν για τον ίδιο μια απόφαση καρδιάς: «Ήθελα να είμαι σε ένα μέρος που πραγματικά είχα ανάγκη. Ήταν μια απόφαση καρδιάς. Διαπίστωσα ότι αυτή ήταν ανέκαθεν η επιθυμία μου, απλά κάποιες φορές δοκιμάζεσαι μέχρι να καταλάβεις ότι πάντα η Μίντιλαντ ήταν η ομάδα που ήθελα να παίξω. Η Μίντιλαντ χρειάζεται τις ικανότητες και την εμπειρία μου» είχε πει χαρακτηριστικά επιστρέφοντας στη Δανία.

Το καλοκαίρι του 2022 πειθαρχικά ζητήματα τον έθεσαν εκτός ομάδας: Ο αθλητικός διευθυντής της Μίντιλαντ, Σβεντ Γκράβερσεν, έλεγε τότε δικαιολογώντας την απόφαση του δανέζικου club: «Αυτή τη στιγμή, ο Πιόνε δεν παίρνει μέρος στην προπόνηση της ομάδας. Δεν μπορείς να είσαι έτσι όταν ενεργείς με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τις αξίες μας. Έχουμε ένα σύνολο αξιών και μια κουλτούρα στην FC Midtjylland. Έχουμε μιλήσει με τον Πιονέ γι' αυτό».

Φαινόταν ότι δύσκολα θα συνέχιζε. Έμεινε τελικά ως το περασμένο καλοκαίρι εκεί, πριν μετακομίσει στην Τουρκία και την Αλάνιασπορ. Μια απόφαση που δεν του βγήκε τελικά αφού δεν ταίριαξε με το περιβάλλον. Ο πρώτος του προπονητής δεν τον χρησιμοποιούσε καθόλου και μόνο όταν πήγε ο Φατίχ Τεκέ βρήκε χρόνο συμμετοχής, κυρίως όμως ερχόμενος από τον πάγκο.

Το διαζύγιο έμοιαζε προδιαγεγραμμένο και αυτό ήταν που εκμεταλλεύτηκε ο Αρης, προσφέροντάς του μια νέα πρόκληση. Στα 29 του πλέον, αρκετά ώριμος αλλά όχι και ξοφλημένος, στον Άρη θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω του την περσινή μέτρια σεζόν και να θυμίσει σε όλους ότι κάποτε υπήρξε ένα παιδί θαύμα του δανέζικου ποδοσφαίρου και γιατί όχι να κερδίσει ξανά τη θέση του και στην Εθνική ομάδα στην οποία έχει να αγωνιστεί από τον Νοέμβριο του 2021.