Σκωτία και Αγγλία δίνουν επετειακό φιλικό για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από το πρώτο διεθνές παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Χάρι Κέιν και Άντι Ρόμπερτσον

i

©Scotland National Team

Σκωτία και Αγγλία δίνουν επετειακό φιλικό για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από το πρώτο διεθνές παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Δημήτρης Χούπης 18:43 - 12.09.2023 / Ανανεώθηκε: 18:46 - 12.09.2023

Σκωτία και Αγγλία έρχονται αντιμέτωπες στο Hampden Park της Γλασκώβης για ένα επετειακό φιλικό, αφού φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το πρώτο διεθνές ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην ιστορία του αθλήματος.

Σκωτία και Αγγλία έρχονται αντιμέτωπες σε ένα επετειακό φιλικό, αφού φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το πρώτο διεθνές ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην ιστορία του αθλήματος. Κάπως έτσι για να τιμήσουν αυτό το γεγονός, οι δύο ομάδες θα δώσουν μια φιλική αναμέτρηση στο Hampden Park της Γλασκώβης. 

Πριν από το παιχνίδι μάλιστα οι δύο αρχηγοί, Χάρι Κέιν και Άντι Ρόμπερτσον, έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία από το σημείο που έγινε ο αγώνας πριν από 150 χρόνια, το West of Scotland Cricket Club . Η Εθνική Αγγλίας θα φορέσει στην προθέρμανση τη φανέλα που φορούσε η τότε ομάδα, ενώ από την άλλη η Σκωτία έχει βγάλει μια επετειακή εμφάνιση για τον αγώνα αυτό. Η οποία μάλιστα είναι αρκετά εντυπωσιακή. 

Στις 30 Νοεμβρίου του 1872 στο West of Scotland Cricket Club οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου ένα διεθνές παιχνίδι. Λέγεται μάλιστα πως στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 2.500-4.000 φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν αυτό το ιστορικό ματς. Η Σκωτία στην πλειοψηφία της είχε παίκτες από την ίσως κορυφαία ομάδα της χώρας εκείνης της εποχής, την Κουίνς Παρκ, ενώ από την άλλη τα «Τρία Λιοντάρια» είχαν παίκτες από τη Νοτς Κάουντι, τη Σέφιλντ, την Κρίσταλ Πάλας και την ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge

Ο αγώνας έληξε 0-0, ωστόσο έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος μεταξύ δύο χωρών. Δύο ομάδων που έκτοτε έχουν παίξει μεταξύ τους 115 φορές. Η Αγγλία έχει κερδίσει τις 48, η Σκωτία έχει επικρατήσει στις 41 ενώ 26 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα

Η πρώτη φορά που βρέθηκαν σε μεγάλο τουρνουά 

Το 1996 στο Euro της Αγγλίας, τα «Τρία Λιοντάρι» αντιμετώπισαν τη Σκωτία στο Wembley μπροστά σε κοντά 80.000 φιλάθλους των δύο χωρών. Σε ένα αρκετά εντυπωσιακό παιχνίδι, η Αγγλία είχε επικρατήσει με 2-0 χάρη στα γκολ του Άλαν Σίρερ και του Πολ Γκασκόιν, ενώ η ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Ντέιβιντ Σίμαν είχε αποκρούσει πέναλτι λίγο πριν το δεύτερο τέρμα.

Σε εκείνον τον αγώνα είχε μπει μάλιστα και ένα από τα πιο διάσημα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο τότε παίκτης της Ρέιντζερς είχε σκοράρει το δεύτερο τέρμα της Αγγλίας, ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο πανηγυρισμός του, αφού πέφτει κάτω ανάσκελα και οι συμπαίκτες του από πάνω του πετάνε νερό στο πρόσωπο. 

Ο πρώτος σκόρερ των μεταξύ τους αναμετρήσεων 

Πρώτος σκόρερ του ζευγαριού είναι ο Στιβ Μπλούμερ της Αγγλίας με 8 γκολ, ενώ ακολουθεί ο Τζόρτζ Κερ της Σκωτίας με εφτά. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Τζον Σμιθ με εφτά (Σκωτία),  Τσάρλι Μπάμπριτζ με έξι (Αγγλία) και Λόουρι Ρέιλι με έξι επίσης (Σκωτία).