Σοφιάν Άμραμπατ: Ενα λιοντάρι που βρυχάται στον άξονα του Μαρόκου (vids)
i

Ο Σοφιάν Άμραμπατ σε μονομαχία με τον Κιλιάν Εμπαπέ/©Photo by Khalil Bashar/Jam Media/Getty Images/Ideal Images

Σοφιάν Άμραμπατ: Ενα λιοντάρι που βρυχάται στον άξονα του Μαρόκου (vids)

Κώστας Τόπας 09:28 - 15.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:08 - 20.08.2024

Η αποκάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακούει στο όνομα Σοφιάν Άμραμπατ. Ο αδελφός του Νορντίν της ΑΕΚ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων με τις εμφανίσεις του, περιορίζοντας παίκτες του διαμετρήματος του Λούκα Μόντριτς και του Κέβιν Ντει Μπρόινε.

Το Μαρόκο ήταν η ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Κατάφερε να βγάλει εκτός διοργάνωσης την Ισπανία του Λουίς Ενρίκε, την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό του θεσμού. Εκεί όμως που γνώρισαν την ήττα από την Γαλλία, γράφοντας παράλληλα ιστορία. Οχι μόνο γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στη δική τους ιστορία, αλλά γιατί οι Μαροκινοί έγιναν η πρώτη αφρικανική ομάδα που κατάφερε να περάσει από τα προημιτελικά. Τρεις εκπρόσωποι της αφρικανικής ηπείρου είχαν φτάσει κοντά άλλες τρεις φορές, καμία όμως δεν τα είχε καταφέρει.

Ούτε το Καμερούν του σπουδαίου Ροζέ Μιλά το 1990, ούτε η Σενεγάλη το 2002, αλλά ούτε και η Γκάνα το 2010. Το κατάφερε αυτή η τρομερή ομάδα του Ρεγκραγκί. Μια εθνική με παίκτες εξαιρετικά ταλαντούχους, αλλά αν υπάρχει ένας εξ αυτών που είχε την ευκαιρία να «συστηθεί» και να δείξει την αξία του είναι ο Άμραμπατ. 

Ο 26χρονος μέσος, ο οποίος αγωνίζεται στην Φιορεντίνα από το 2020, έχοντας προηγούμενη εμπειρία στην Ουτρέχτη, στη Φέγενορντ, στην Μπριζ και στην Ελλάς Βερόνα ήταν καταλυτικός στην πορεία του Μαρόκου στο Κατάρ, παίζοντας πάντα στα κόκκινα, όπως χρειάζεται δηλαδή για να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει. Μετά τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η αξία του έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Η «θυσία» ενός λιονταριού

Ο Άμραμπατ μετά την πρόκριση της εθνικής του ομάδας στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να σφίξει τα δόντια για να αγωνιστεί απέναντι στους Ισπανούς μιας και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολος.

«Είμαι πολύ συγκινημένος αυτή τη στιγμή. Ήταν άγνωστο αν θα μπορούσα να παίξω. Το προηγούμενο βράδυ ήμουν ξύπνιος μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, ενώ έκανα και ένεση πριν το ματς. Αλλά δεν μπορούσα να εγκαταλείψω τους συμπαίκτες μου και τη χώρα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο τον οποίο στη συνέχεια αγκάλιασε και φίλισε, σε μία πολύ συγκινητική στιγμή.

Νορντίν το πρότυπο του Σοφιάν Άμραμπατ

Μετά την Ισπανία, ακολούθησε η πρόκριση επί της Πορτογαλίας για το Μαρόκο. Ο Σοφιάν Άμραμπατ ήταν ξανά ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε η εθνική του να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επειτα από το φινάλε της αναμέτρησης, ο αδερφός του Σοφιάν και μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, Νορντίν, χάρισε ένα πανέμορφο στιγμιότυπο, αφού παραχώρησε δηλώσεις στην ολλανδική τηλεόραση έχοντας δίπλα τον αδερφό του, με την συγκίνησή του να είναι έκδηλη. Στο τέλος των δηλώσεων του, έδωσε κι ένα αδερφικό φιλί στον Σοφιάν, ο οποίος σημείωσε ότι ο Νορντίν είναι το πρότυπο του.

Από την Ουτρέχτη στα σαλόνια της Serie A

Η ιστορία του Σοφιάν Άμραμπατ ξεκίνησε στην Ολλανδία, όταν γεννήθηκε το 1996 σε μια μαροκινή οικογένεια. Έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Ουτρέχτη, όπου τον προπονούσε ο σημερινός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ τεν Χαγκ, και στη συνέχεια μετακόμισε στη Φέγενορντ πριν μετακομίσει ξανά στο Βέλγιο, όπου έπαιξε μια σεζόν (2018-2019) για την Κλαμπ Μπριζ, το τέλειο μέρος για βελτιώσει τα τεχνικά του προσόντα και όταν άρχισε επίσης να καλείται τακτικά από την εθνική ομάδα. Η Μπριζ είναι ένα ευρωπαϊκό κλαμπ ποδοσφαίρου, όπου εκεί πολλά ταλέντα αναδείχθηκαν και έδειξαν τις ικανότητές τους την τελευταία δεκαετία. Ο Σοφιάν Άμραμπατ είναι ένας από αυτούς. 

Η ιταλική Ελλάς Βερόνα τον παρατήρησε και του υπέγραψε για περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον Μαροκινό μέσο να κερδίζει αμέσως φανέλα βασικού. Ο προπονητής Ιβάν Τζούριτς τον θεωρούσε αναντικατάστατο παίκτη για την ομάδα του που εξέπληξε πολύ κόσμο εκείνη τη σεζόν με μια άμυνα τριών γραμμών και μια μεσαία γραμμή που βασιζόταν στον Άμραμπατ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Η Βερόνα τερμάτισε ένατη εκείνη τη χρονιά, και ήδη τον Ιανουάριο πολλοί σύλλογοι άρχισαν να εργάζονται για να υπογράψουν τον νεαρό μέσο.

Μια ανάσα από τη Νάπολι

Μία από αυτές ήταν και η Νάπολι, η οποία είχε υπογράψει τον Αμίρ Ραχμάνι από την Ελλάς Βερόνα λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου και άφησε τον παίκτη στη Βερόνα ως δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο αθλητικός διευθυντής της Νάπολι, Κριστιάνο Τζιουντόλι, ήθελε να επαναλάβει την ίδια συμφωνία με τον Σοφιάν Άμραμπατ και στο τέλος κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάς Βερόνα. Ωστόσο, δεν υπολόγισαν ότι η Φιορεντίνα ήταν διατεθειμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον κάνει δικό της. 

Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης Ρόκο Κομίσο «καιγόταν» για τη μεταγραφή του στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου 2020 και τελικά έπεισε τον παίκτη να ενταχθεί στους «Βιόλα». Οι δύο σύλλογοι συμφώνησαν στα 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο Μαροκινός μέσος παρέμεινε δανεικός στην Ελλάς Βερόνα για να ολοκληρώσει τη σεζόν. 

Η μεταγραφή του στην Τότεναμ «στράβωσε» στο παρά πέντε

Η καριέρα του στη Φιορεντίνα ξεκίνησε αρκετά καλά και έπαιζε τακτικά, αλλά τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα λόγω των πολλών προβλημάτων που είχε η ομάδα τη σεζόν 2020-21. Ήταν μια πολύ απογοητευτική χρονιά συνολικά για τον σύλλογο καθώς άλλαξε προπονητή δύο φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι «Βιόλα» κατέληξαν στην 13η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά παρά την απογοητευτική σεζόν, ο Άμραμπατ δεν είχε χάσει τη θέση του στο βασικό σχήμα. Η σεζόν 2021-22 είδε την άφιξη του Βιτσέντζο Ιταλιάνιο, ως νέου προπονητή και τα πράγματα άλλαξαν άρδην για τον Άμραμπατ. 

Ο Μαροκινός μέσος έχασε τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα και την ίδια στιγμή, ο ατζέντης του προσπάθησε να βρει νέο σύλλογο. Η Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε ήταν πολύ κοντά στην απόκτησή του τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το timing είναι το κλειδί στον κόσμο των μεταγραφών και η Τότεναμ χρειαζόταν να πουλήσει έναν μέσο προτού προχωρήσει στην απόκτηση του Άμραμπατ. Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει κι έτσι η Φιορεντίνα αποφάσισε να κρατήσει τον παίκτη. 

Αναντικατάστατος των «Βιόλα»

Ετσι, στις 14 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ο προπονητής Ιταλιάνο αποφάσισε να ξεκινήσει τον Αμραμπάτ για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε τον σύλλογο, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο και ο Μαροκινός μέσος σημείωσε το νικητήριο γκολ με 2-1 κόντρα στην Σπέτσια (το μοναδικό του μέχρι στιγμής με τη Φιορεντίνα) στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. 

Μια στιγμή που άλλαξε εντελώς την προοπτική του Άμπραμπατ με την ομάδα του αλλά και με τον προπονητή του, ο οποίος άρχισε να τον χρησιμοποιεί τακτικά από εκείνη τη στιγμή και συνέχισε να το κάνει και την τρέχουσα σεζόν 2022-23, για να θεωρείται σήμερα αναντικατάστατο μέλος της Φιορεντίνα. 

Αυτή τη σεζόν ο Σοφιάν Άμραμπατ έχει αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια με την Φιορεντίνα, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι η επίδρασή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν έκπληξη ακόμα και για όσους τον παρακολουθούν να παίζει στην Ιταλία κάθε Σαββατοκύριακο. Ο τρόπος που έπαιξε με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία, έδειξε ότι είναι ένας μέσος που μπορεί να μεταφέρει την ποιότητα του σε πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους που αναζητούν έναν τέτοιο κεντρικό μέσο. Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα, Ρόκο Κομισό, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι για να τον παραχωρήσει σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα, οι «Βιόλα» θα πρέπει να γεμίσουν τα ταμεία τους..

Το ρεκόρ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και η μονομαχία με τον Εμπαπέ

Κόντρα στην Γαλλία, ο Σοφιάν Άμραμπατ έδωσε πολλές και σπουδαίες μάχες στον άξονα. Ηταν πανταχού παρών και πάντα έβαζε εμπόδια στους «τρικολόρ». Μάλιστα, ο 26χρονος μέσος έκανε ένα από τα τάκλιν που θα θυμάται για πολύ καιρό. Και εκείνος, αλλά και ο Κιλιάν Εμπαπέ. Επειτα από τρομερό σπριντ του Γάλλου από τα αριστερά κόντρα στο Μαρόκο, ο Άμραμπατ τον έφτασε και έκοψε με εξαιρετικό τάκλιν, κερδίζοντας το χειροκρότημα της εξέδρας που είχε κατακλυστεί από Μαροκινούς.

Ο Σοφιάν Άμραμπατ κατέγραψε ένα σπουδαίο ρεκόρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, μιας και ανέκτησε την κατοχή της μπάλας 50 φορές κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, τις περισσότερες από οποιονδήποτε παίκτη έως τώρα. Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον του 26χρονου μέσου επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις, μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος…